Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 12-Νοε-2008 09:11

  "Θηλιά" τα ομολογιακά για τις τράπεζες το 2009

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Του Γιώργου Δημητρομανωλάκη 

  Θηλιά για τις περισσότερες τράπεζες αποτελούν, όπως όλα δείχνουν, η έλλειψη ρευστότητας, άλλα κυρίως η λήξη εντός του 2009 ομολογιακών δανείων ύψους 2-4 δισ. ευρώ για κάθε μεγάλη τράπεζα. Τα δυο αυτά δεδομένα θα αναγκάσουν τα περισσότερα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπως παραδέχεται κορυφαία πηγή της Κεντρικής Τράπεζας να αποδεχθούν τους όρους χρηματοδότησης του πακέτου των 28 δισ. ευρώ.

  Είναι πλέον δεδομένο, αναφέρεται αρμοδίως, ότι εάν μια τράπεζα δεν κάνει χρήση των όρων της κρατικής βοηθείας τότε θα αναγκαστεί να δανεισθεί πανάκριβα σε 5 ή 6 μήνες (εάν η κατάσταση διεθνώς δεν αλλάξει) να αποπληρώσει ένα ομόλογο που έχει λήξη το 2009.

  Σύμφωνα με το διοικητή της ΤτΕ κ. Γιώργο Προβόπουλο στην περίπτωση που κάποιες ελληνικές τράπεζες αρνηθούν να κάνουν χρήση του πακέτου αυτού, τότε θα έχουν σαφέστατο πρόβλημα ανταγωνιστικότητας σε σχέση με τις υπόλοιπες ελληνικές και ευρωπαϊκές τράπεζες, καθώς δεν θα μπορούν (εάν η κατάσταση διεθνώς δεν βελτιωθεί) να δανεισθούν  για μεγάλα χρονικά διάστημα από το ευρωσύστημα προκειμένου να καλύψουν τις δανειακές τους ανάγκες.

  Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας επέστρεψε χθες το βράδυ από το Σαν Πάολο της Βραζιλίας όπου έλαβε μέρος στην ετήσια συνεδρίαση της τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών.  Όπως εξηγεί ο ίδιος «είναι πλέον σαφέστατο και από τις εκθέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Παγκόσμιας Τράπεζας κλπ, ότι διεθνώς το κλίμα στην οικονομία θα χειροτερεύσει καθώς πλέον δεν αποκλείουν ακόμα και αρνητική ανάπτυξη εντός του 2009. 
   
  Επιπροσθέτως στη συνεδρίαση αυτή συζητηθήκαν οι πολιτικές όλων των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με τη βοήθεια που προσφέρει η κάθε χώρα στο τραπεζικό της σύστημα. 

  Είναι σαφές, όπως επισημαίνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ότι η κάθε χώρα ακολουθεί το δικό της μοντέλο χρηματοδότησης του χρηματοπιστωτικού της σύστημα και δεν υπάρχουν ενιαίες πρακτικές για όλες τις χώρες μέλη της Ε.Ε.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  17:00 19/09

  Déjà vu με καθυστερήσεις και στη γ΄αξιολόγηση

  Μεγάλο μέρος από τα κλιμάκια έχει ήδη φύγει, ενώ τα υπόλοιπα αναχωρούν έως το τέλος εβδομάδος. Προς καθυστέρηση η έλευση των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα. Είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να έρθουν σε ...

  13:42 19/09

  Απροσδόκητη εκτόξευση του δείκτη οικονομικού κλίματος στην Γερμανία τον Σεπτέμβριο

  Αξιοσημείωτη βελτίωση κατέγραψε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Γερμανία τον Σεπτέμβριο, ένδειξη πως οι οικονομικοί αναλυτές παραμένουν αισιόδοξοι για την μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης ενόψει...