Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 29-Μαϊ-2008 09:46

  Φακελάκι: Το "εθνικό μας σπορ"

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Του Στέλιου Κράλογλου

  Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει το φαινόμενο της διαφθοράς στην Ελλάδα σύμφωνα με τα νέα στοιχεία των διεθνών οργανισμών. Παγκόσμια έρευνα της World Bank για το φαινόμενο της διαφθοράς συμπεραίνει ότι μία στις τρεις ελληνικές επιχειρήσεις δίνει φακελάκι στους εφοριακούς, ενώ μία στις τέσσερις δίνει χρήματα «κάτω από το τραπέζι»  για να προχωρήσει κάποια υπόθεση ή να κερδίσει κάποιο δημόσιο διαγωνισμό. Την ίδια ώρα το ελληνικό γραφείο της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Διεθνής Διαφάνεια» εκτιμά ότι  τα συνολικά «φακελάκια», τα οποία φαίνεται να διακινήθηκαν το 2007. ανήλθαν στα 613 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα:

  Από την έρευνα της WorldBank για την διαφθορά, η οποία πραγματοποιήθηκε σε επιχειρήσεις από όλο τον κόσμο, προκύπτουν τα εξής στοιχεία:

  • Το  21,61% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα χρειάστηκε να δώσουν φακελάκι σε  δημόσιες υπηρεσίες για να "προχωρήσει η δουλειά τους"  (το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπολογίζεται στο 12,56%). 

  • Το 55,91% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα χρειάστηκε να δώσουν φακελάκι σε εφοριακούς  (28,26% στην Ε.Ε.)

  • Το 14,51% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα χρειάστηκε να δώσουν φακελάκι σε  δημόσιες υπηρεσίες για να κερδίσουν δημόσιους διαγωνισμούς  (15,62% στην EE)

  • Το 10,2% των ελληνικών επιχειρήσεων (έναντι 8,12% στην Ε.Ε.) χαρακτηρίζει την διαφθορά ως το μεγαλύτερο αντικίνητρο για την επιχειρηματική και ειδικότερα την επενδυτική δράση στην χώρα μας.

  Η συγκεκριμένη έρευνα θα περιλαμβάνεται στον νέο -παγκόσμιο- επενδυτικό οδηγό (Doing Business) που θα εκδώσει η WordBank. Υπενθυμίζεται ότι στην συγκεκριμένη κατάταξη, για το τρέχον έτος, η Ελλάδα καταλαμβάνει, μεταξύ 178 οικονομιών, την 100 θέση ως επενδυτικός προορισμός, λόγω των σοβαρών γραφειοκρατικών προβλημάτων και αντικινήτρων που παρουσιάζει ο δημόσιο τομέας.

  Στα 613 εκατ. ευρώ τα «φακελάκια» το 2007

  Σύμφωνα με το ελληνικό γραφείο της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Διεθνής Διαφάνεια, τα συνολικά «φακελάκια» τα οποία φαίνεται να διακινήθηκαν το 2007 υπολογίζονται στα 613 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την έρευνα που διενεργήθηκε σε δείγμα 6.027 ατόμων ηλικίας άνω των 18 ετών, δύο στους 10 πολίτες (20%) δηλώνουν ότι είτε από τους ίδιους είτε από άλλο μέλος του νοικοκυριού τους ζητήθηκαν χρήματα, εκτός από τα νόμιμα, προκειμένου να προχωρήσει πιο γρήγορα ή να τακτοποιηθεί κάποια υπόθεση ή άλλη εκκρεμότητα που είχαν με το Δημόσιο (υπηρεσία, υπουργείο, οργανισμό ή δημόσια επιχείρηση). Αρνητικά απάντησε το 79%. 

  Πρωταθλητές στη διαφθορά, σύμφωνα με τα στοιχεία, αναδεικνύονται στο δημόσιο τομέα τα νοσοκομεία με ποσοστό 34%, οι πολεοδομίες (15%), οι εφορίες (14%), οι υπηρεσίες του υπουργείου Μεταφορών (6%) και ακολουθούν οι δήμοι και το ΙΚΑ. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στον ιδιωτικό τομέα, όπου προηγούνται νοσοκομεία (18%), ακολουθούμενα από τις κλινικές και τους γιατρούς (10%). Έπονται οι τράπεζες (10%), οι δικηγόροι (8%) και στη συνέχεια του καταλόγου βρίσκουμε υδραυλικούς, εταιρείες, ηλεκτρολόγους, μεσίτες και ιδιωτικά ΚΤΕΟ. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων