Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 29-Οκτ-2007 09:01

  Αναδιάταξη τελωνειακού χάρτη προς αποτροπή λαθρεμπορίου

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Θανάση Παναγόπουλου

  Με τον παροπλισμό 14 τελωνείων το οποία θεωρούνται ο "αδύνατος κρίκος" στην υπόθεση "καταπολέμηση της διαφθοράς", ξεκινά το υπουργείο Οικονομικών την αναδιάταξη του τελωνειακού χάρτη της χώρας. Αντικειμενικός σκοπός της τελευταίας είναι η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου το οποίο έχει λάβει σημαντικές διαστάσεις, ειδικά στο τρίγωνο "Θεσσαλονίκη – Βουλγαρία – Ασία".

  Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υφυπουργός Οικονομικών Α. Μπέζας προωθεί άμεσα την αφαίρεση από τα 14 μη μηχανογραφημένα τελωνεία της δυνατότητας εκτελωνισμού προϊόντων που εισάγονται από τρίτες χώρες είτε προς διάθεση στην ελληνική αγορά είτε για διαμετακόμιση σε κοινοτικές χώρες.

  Η αδράνεια στην οποία θα περιέλθουν τα τελωνεία αυτά, οφείλεται στο ότι δεν δύνανται να αποτρέψουν τη δράση ούτε των κυκλωμάτων εικονικών εξαγωγών κοντέινερς, αλλά ούτε και των εισαγωγών με υποτιμολογημένα προϊόντα. Ακόμη, υπάρχουν ενδείξεις για συνεργασία των λαθρεμπόρων με ξεχωριστά κυκλώματα πλαστών τιμολογίων και φορτωτικών ώστε να επιτευχθεί παράνομη απαλλαγή από τον ΦΠΑ.

  Ενδιαφέρον πάντως έχουν επιδείξει για το θέμα και οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίες ζητούν ένταση των μέτρων προστασίας από το λαθρεμπόριο, κυρίως κινεζικών προϊόντων.

  Αναλυτικότερα, οι διωκτικές υπηρεσίες της γενικής διεύθυνσης Τελωνείων και της ΥΠΕΕ έχουν στη διάθεσή τους πληροφορίες για σοβαρές παραβάσεις του νέου τελωνειακού κώδικα οι οποίες ενισχύθηκαν και από την ανακάλυψη κυκλώματος εικονικών εξαγωγών κοντέϊνερς με κινέζικα προϊόντα από το τελωνείο Ευζώνων, ενώ στη συνέχεια προέκυψαν ενδείξεις και για την ύπαρξη παράλληλου κυκλώματος με εισαγωγή κοντέϊνερς με υποτιμολογημένα κινέζικα προϊόντα. Έτσι, για να τερματισθεί η λειτουργία του παραπάνω κυκλώματος, ο κ. Μπέζας προωθεί την αφαίρεση του δικαιώματος τελωνισμού κοντέϊνερς με ανάλογα προϊόντα από τα μη μηχανογραφημένα τελωνεία της χώρας.

  Σημειώνεται ότι η εφαρμογή του "Καθεστώτος 42" επιτρέπει ελεύθερη κυκλοφορία προϊόντων με καταβολή του εισαγωγικού δασμού αλλά με αναστολή καταβολής του ΦΠΑ, με την αιτιολογία της άμεσης αποστολής σε χώρα της Ε.Ε. Μάλιστα, συνήθως πρόκειται για τη Βουλγαρία. Αυτό ακριβώς το "Καθεστώς 42" εκμεταλλεύονταν τα κυκλώματα των λαθρεμπόρων καθώς το εμπορεύματα δεν προορίζονται για την Ε.Ε. Όπως τονίζουν δε αρμόδιοι, ακόμη και στην περίπτωση κατά την οποία τα προϊόντα μεταφέρονται στη Βουλγαρία ούτε εκεί καταβάλλεται ΦΠΑ αφού είναι ανύπαρκτοι οι παραλήπτες.

  Η παύση των εκτελωνισμών από τα 14 τελωνεία προωθείται καθώς ενώ στα υπόλοιπα (μηχανογραφημένα) τελωνεία υπάρχει η δυνατότητα άμεσων ελέγχων και παρακολούθησης ανάλογων περιπτώσεων εισαγωγών και είναι εύκολο να διαπιστωθεί τυχόν καταστρατήγηση ή μη του Καθεστώτος 42, αντίστοιχη δυνατότητα δεν θφίσταται στα μη μηχανογραφημένα τελωνεία, τα οποία και επιλέγονται για τον εκτελωνισμό των προϊόντων αυτών.

  Αναλυτικότερα, τερματίζεται η εισαγωγή των ειδών των κεφαλαίων 39, 61, 62 και 64 Συνδυασμένης Ονοματολογίας, από τα εξής μη μηχανογραφημένα Τελωνεία Β΄ τάξης:

  1)Τελωνείο Μεσολογγίου

  2)Τελωνείο Αγρινίου

  3)Τελωνείο Αστακού

  4)Τελωνείο Τρίπολης

  5)Τελωνείο Αταλάντης

  6)Τελωνείο Λέρου

  7)Τελωνείο Κατακώλου

  8)Τελωνείο Πτολεμαϊδας

  9)Τελωνείο Ισθμίας

  10)Τελωνείο Σικυώνος

  11)Τελωνείο Λευκάδος

  12)Τελωνείο Πύλου

  13)Τελωνείο Καρλοβασίου

  14)Τελωνείο Γερακινής.

  Σημειώνεται εξάλλου, πως οι βουλγαρικές αρχές έχουν εντοπίσει τη δράση κυκλωμάτων με Έλληνες και Βούλγαρους με πεδίο δράσης το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το οποίο αποτελεί και τον πρώτο σταθμό άφιξης των προϊόντων από την Κίνα. Τα προϊόντα δασμολογούνται σαφώς κάτω της αξίας τους ή διαπιστώνεται ότι ορισμένες ποσότητες είναι αδήλωτες. Έτσι, εκτελωνίζονται στη Θεσσαλονίκη και ακολούθως τελούν υπό καθεστώς ενδοκοινοτικού εμπορίου και δεν καταβάλλεται ο ΦΠΑ, ο οποίος υποτίθεται ότι θα πληρωθεί στη Βουλγαρία. Όπως όμως αποδεικνύεται, ο ΦΠΑ δεν καταβάλλεται ούτε στη Βουλγαρία, κάτι που κίνησε και το ενδιαφέρον της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογίας και Τελωνείων της Ευρωπαίοι οποίες σημειωτέον που ζητούν από τις Ελλάδα και Βουλγαρία να λάβουν αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό του λαθρεμπορίου ασιατικών προϊόντων.

  Εξάλλου σε εντολές που ήδη κοινοποιήθηκαν στα τελωνεία από την Γενική Διεύθυνση Τελωνείων και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης, τονίζεται ότι:

  -Κατά την εισαγωγή των εν λόγω προϊόντων, δεν θα πρέπει να γίνονται δεκτές εξαιρετικά χαμηλές αξίες και θα πρέπει να γίνεται χρήση του άρθρου 31 του τελωνειακού κώδικα, για τον προσδιορισμό της αξίας των εμπορευμάτων.

  -Θα πρέπει όπου είναι δυνατόν να γίνει καταγραφή του δικτύου των εμπλεκόμενων εταιρειών και να προσδιοριστεί η ενδεχόμενη σχέση μεταξύ τους.

  -Σε περίπτωση που διαπιστώνονται οι συγκεκριμένες μορφές απάτης, να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση των τελωνειακών εσόδων, όπως είναι οι εγγυήσεις.

  Υπενθυμίζεται εξάλλου, ότι στο πλαίσιο της πολιτικής για καταπολέμηση της "μάστιγας" των παραποιημένων προϊόντων, με τον νέο Τελωνειακό Κώδικα θεσπίστηκε πρόστιμο ύψους 50.000 ευρώ για όσες εισαγωγικές εταιρείες εισάγουν παραποιημένα προϊόντα, ενώ το ίδιο πρόστιμο απειλεί και όσους διακινούν παραποιημένα προϊόντα. Σημειώνεται ότι ο προηγούμενος κώδικας προέβλεπε απλά την κατάσχεση και καταστροφή των προϊόντων.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  16:11 21/08

  Διαπραγματεύσεις Brexit: Η Βρετανία καλεί την ΕΕ να να μην διαχωρίσει τα αγαθά από τις υπηρεσίες

  Η Βρετανία δήλωσε ότι θέλει τα προϊόντα που βρίσκονται στην αγορά πριν αποχωρήσει από την ένωση να συνεχίσουν να πωλούνται χωρίς επιπρόσθετες απαιτήσεις, σε μια κίνηση που ο υπουργός για το Brexit...

  15:33 21/08

  ΗΠΑ: Στις -0,01 μονάδες ο δείκτης Σικάγο Fed

  Σύμφωνα με τον δείκτη εθνικής δραστηριότητας Chicago Fed, η δραστηριότητα υποχώρησε στο -0,01 τον Ιούλιο –κυρίως λόγω της πτώσης στους δείκτες μεταποιητικής βιομηχανικής παραγωγής- από τις 0,16...