Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 10-Νοε-2018 16:00

  Η γραφειοκρατία μεγαλύτερη απειλή για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Η γραφειοκρατία μεγαλύτερη απειλή για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Ετήσιο κόστος 2 δισ. ευρώ έχει για τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, ενώ ως μεγαλύτερη απειλή για την ανάπτυξή τους οι επιχειρήσεις αξιολογούν την εγχώρια γραφειοκρατία.

  Συνολικά οι επιχειρήσεις ανά την Ευρώπη θεωρούν τη γραφειοκρατία της χώρας τους, και όχι την γραφειοκρατία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως τη μεγαλύτερη απειλή για την ανάπτυξή τους. Για τις επιχειρήσεις, παράλληλα, η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού αξιολογείται ως μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις, καθώς εμποδίζει την πρόσληψη των κατάλληλων εργαζόμενων που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη του οργανισμού.

  Τα παραπάνω διαπιστώνει έρευνα της PwC στην οποία συμμετείχαν 2.450 επιχειρήσεις από 31 ευρωπαϊκές χώρες (ΕΕ των 28 συν Ελβετία, Νορβηγία, Τουρκία). Από τις επιχειρήσεις αυτές, το 39% δήλωσε ότι η εγχώρια γραφειοκρατία τούς δημιουργεί ανησυχία, ενώ περίπου 29% ανέφεραν ως πρόβλημα την ευρωπαϊκή γραφειοκρατία. Για την Ελλάδα, το 70,7% των ερωτηθέντων νιώθουν ότι η εγχώρια γραφειοκρατία αποτελεί εμπόδιο για την ανάπτυξή τους...

  Όσον αφορά την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, η έρευνα της PwC εκτιμά ότι οδηγεί στην απώλεια εσόδων της τάξεως των 324 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις ανά την Ευρώπη. Αυτό αντιστοιχεί περίπου στο άθροισμα του ΑΕΠ της Πορτογαλίας, της Ουγγαρίας και της Κροατίας. Για την Ελλάδα, το αντίστοιχο κόστος εκτιμάται στα 2 δισ. ευρώ ετησίως.

  Ένα ακόμη εύρημα της έρευνας της PwC είναι ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός θεωρείται προτεραιότητα μόνο από το 31% των ιδιωτικών επιχειρήσεων στην Ευρώπη.

  Όπως σχολιάζει ο Μάριος Ψάλτης, CEO της PwC Ελλάδος, η Ελλάδα έχει αρκετό δρόμο να διανύσει στην επίλυση της γραφειοκρατίας δεδομένου ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων (70,7%) την αντιλαμβάνεται και τη βιώνει ως εμπόδιο ανάπτυξης. Παράλληλα, στο επίκεντρο της στρατηγικής κάθε εταιρείας απαιτείται να τοποθετηθούν οι εργαζόμενοι ως μοχλός ανάπτυξης. Η απώλεια εσόδων 2 δισ. ευρώ ετησίως για την ελληνική οικονομία είναι υψηλή, ενώ το συγκεκριμένο εύρημα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάληψη άμεσης δράσης. Τέλος, είναι σημαντικό για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις να αναγνωρίσουν ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι μονόδρομος και η καθυστέρηση στη μετάβαση μπορεί να οδηγήσει σε υψηλές προκλήσεις για τον επιχειρηματικό κόσμο.

  Σύμφωνα με τον επικεφαλής πελατών και αγορών Ευρώπης - Μέσης Ανατολής και Αφρικής στην PwC, Mark Smith, οι εθνικές κυβερνήσεις θα πρέπει να θεωρήσουν ως προειδοποιητικό καμπανάκι το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις θεωρούν τη μεγαλύτερη απειλή για την ανάπτυξή τους το κανονιστικό πλαίσιο και τη γραφειοκρατία στις εγχώριες οικονομίες τους. Χρειάζεται να καταβάλουν μεγαλύτερη προσπάθεια για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων, ξεκινώντας από τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, καθώς και του κόστους της κανονιστικής συμμόρφωσης.

  Όσο για την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού στην Ευρώπη, αποτελεί διαρθρωτικό ζήτημα και η αγορά εργασίας στενεύει σε μια περίοδο ανάπτυξης των ιδιωτικών επιχειρήσεων, οι οποίες επιθυμούν να επενδύσουν περισσότερο και να προσελκύσουν πιο εξειδικευμένο προσωπικό. Ο διάλογος μεταξύ των εκπαιδευτικών αρχών, των εργοδοτών και των υπαλλήλων αποτελεί το κλειδί για την ευθυγράμμιση των απαιτήσεων των επιχειρήσεων με τις προσδοκίες της κοινωνίας και τα προσόντα των αποφοίτων. Η ανάγκη αυτή γίνεται πιο επιτακτική, καθώς η ζήτηση για εξειδικευμένο προσωπικό μεγαλώνει και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις επενδύουν σε ψηφιακές τεχνολογίες υψηλής εξειδίκευσης για να γίνουν πιο ανταγωνιστικές.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων