Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 05-Νοε-2018 18:04

  Λαμπίρης (ΤΑΙΠΕΔ): Ορατά τα πρώτα αποτελέσματα από την αξιοποίηση των δημόσιων υποδομών

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Λαμπίρης (ΤΑΙΠΕΔ): Ορατά τα πρώτα αποτελέσματα από την αξιοποίηση των δημόσιων υποδομών

  Στις επενδυτικές προοπτικές της Ελλάδας μέσα και από το πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ, με στόχο την προσέλκυση άμεσων επενδύσεων, από ξένα και ελληνικά κεφάλαια αναφέρθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Ριχάρδος Λαμπίρης, ο οποίος μετείχε σήμερα στο Athens Investment Forum 2018, το οποίο διοργάνωσε το ΤΕΕ.

  "Καλούμαστε να αξιοποιήσουμε τις θετικές προοπτικές της χώρας μας, ώστε η οικονομία να είναι ευέλικτη και ισχυρή και η κοινωνία να απολαμβάνει τα οφέλη αυτής της ανάπτυξης. Το κλειδί που ανοίγει αυτή την πόρτα στο μέλλον είναι οι άμεσες επενδύσεις", σημείωσε χαρακτηριστικά.

  Το Ταμείο προσελκύει ιδιωτικά κεφάλαια, ξένα και ελληνικά, αξιοποιώντας την δημόσια περιουσία. "Κινούμαστε γύρω από ένα τρίπτυχο αξιοποίησης των δημόσιων υποδομών, σε συνδυασμό με τον τουρισμό και την ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων. Και είμαστε στην ευχάριστη θέση να βλέπουμε ήδη τα πρώτα αποτελέσματα: στα έργα αξίας άνω των 8 δισ. ευρώ που έχουμε ολοκληρώσει προστίθενται ως υπεραξία πάνω από 20 δισ. ευρώ από υποχρεωτικές επενδύσεις, τέλη παραχώρησης από τους επενδυτές προς το ελληνικό δημόσιο κ.λπ."

  Στη συνέχεια, παρουσίασε περιεκτικά την στρατηγική του ΤΑΙΠΕΔ, τι σημαίνει ολιστική προσέγγιση. "Δεν μπορείς να προχωρήσεις στην αξιοποίηση ενός λιμένα εάν δεν δεις συνολικά το αποτύπωμά του στην τοπική κοινωνία και οικονομία, εάν δεν δεις αν και πώς αλληλεπιδρά με τον αυτοκινητόδρομο και τον σιδηρόδρομο και δεν επιδιώξεις να κάνεις πραγματικότητα τις συνδυασμένες μεταφορές".

  Αναφορικά με την ενέργεια, σημείωσε τις δομικές αλλαγές που συντελούνται παγκοσμίως, ιδιαίτερα σε ο,τι σχετίζεται με τις εναλλακτικές μορφές και τις πολιτικές "πράσινης ενέργειας", οι οποίες είναι ψηλά στην ατζέντα της ΕΕ. "Σε αυτό το νέο τοπίο, η Ελλάδα πρέπει να καταστεί ενεργειακός κόμβος φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Η επικράτηση των τριών εταιρειών του TAP στην πώληση του ΔΕΣΦΑ με τόσο υψηλό τίμημα, που ανήλθε σε 585 εκατ. ευρώ και το δυνατό πρόγραμμα επενδύσεων στην εταιρεία ύψους 330 εκατ. έως το 2023, είναι χαρακτηριστικά της γεωστρατηγικής σημασίας που έχει η χώρα μας. Το υπό εξάντληση υποθαλάσσιο κοίτασμα φυσικού αερίου της νοτίου Καβάλας, είναι για εμάς το επόμενο μεγάλο στοίχημα. Επιδίωξή μας είναι να αξιοποιηθεί ως υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου. Πρόκειται για μια υποδομή εθνικής σημασίας, το οποίο έχει ήδη συμπεριληφθεί στον κατάλογο των Έργων Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (PCI) που υιοθετήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2017 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη -μέλη στην συνάντηση των Περιφερειακών Ομάδων για τα PCI", ανέφερε σχετικά ο κ. Λαμπίρης.

  Μιλώντας για τα ΕΛΠΕ, τόνισε ότι η διαδικασία για το πλειοψηφικό πακέτο προσέλκυσε δύο σημαντικές ενεργειακές εταιρείες, την Glencore και την Vitol. "Τα ΕΛΠΕ, η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία, έχει πολλές προκλήσεις μπροστά της και υπό το άρμα ενός διεθνούς επενδυτή μπορεί να ατενίσει το μέλλον με νέα δυναμική. Αυτός είναι ο στόχος και για την χώρα μας συνολικά: μέσα από την αναδιάρθρωση των υποδομών της και αλλαγή στην στρατηγική προσέγγισή της να προετοιμαστεί για το μέλλον και να καταστεί ηγέτης σε νέες μορφές και μοντέλα ενέργειας όπως τα distributed energy resources".

  Στο σημείο αυτό ερωτήθηκε από τον συντονιστή και για τα distributed energy resources και εξήγησε σχετικά: "Φανταστείτε ένα σπίτι αυτόνομο ενεργειακά. Έχει μια μικρή ανεμογεννήτρια, ένα φωτοβολταϊκό πάνελ, πιθανώς έχει και ενεργειακές κυψέλες, δηλαδή μετατροπή φυσικού αερίου σε ηλεκτρική ενέργεια. Η τεχνολογία είναι ώριμη. Η Tesla ήδη έχει ξεκινήσει την εμπορική διάθεση κάποιων από αυτές της τεχνολογίες. Πιστεύω ότι είναι μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα. Θα βοηθήσει τη σταθερότητα του συστήματος, θα μειώσει σημαντικά τους ρύπους και θα βοηθήσει σημαντικά και την ηλεκτροκίνηση. Είναι τεράστια ευκαιρία για την Ελλάδα θα προσελκύσει επενδύσεις αιχμής και γιατί όχι, να παράγονται εδώ αυτές οι υποδομές. Καλώ όλες τις δυνάμεις της χώρας να αδράξουν αυτή την ευκαιρία και το ΤΑΙΠΕΔ είναι εδώ όπου μπορεί να βοηθήσει".

  Τέλος, για τον τουρισμό υπογράμμισε ότι δεν μπορείς να προσελκύσεις τουρισμό ανώτερης οικονομικής στάθμης εάν δεν έχεις σύγχρονα αεροδρόμια, εάν οι ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις δεν είναι υψηλών προδιαγραφών, εάν δεν έχεις εξαιρετικές μαρίνες.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων