Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 02-Νοε-2018 23:07

  DBRS: Επιβεβαιώνει το Β (high) της Ελλάδας - Διατηρεί θετικό το trend

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  DBRS: Επιβεβαιώνει το Β (high) της Ελλάδας - Διατηρεί θετικό το trend

  Στην επιβεβαίωση της αξιολόγησης της Ελλάδας στο B (high) διατηρώντας σταθερό του trend προέβη η DBRS.

  Όπως αναφέρει στο σκεπτικό της, τo AEΠ προβλέπεται να ενισχυθεί στο 2,1% αυτή τη χρονιά, από 1,5% το 2017, και στο 2,5% το 2019. 

  Η εκτέλεση του προϋπολογισμού είναι "στέρεη" και ο οίκος αναμένει ότι ο στόχος για το 2018 θα επιτευχθεί. Παρόλα αυτά σημειώνει ότι χρειάζεται μεγαλύτερη πρόοδος και η χώρα δεν έχει ακόμη επιστρέψει πλήρως στις αγορές. Αναφέρει ακόμη ότι οι ελληνικές αρχές έχουν παρουσιάσει δύο σενάρια για το πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2019.

  Το βασικό σενάριο προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 4,2% και το εναλλακτικό 3,6%, κοντά στον τρέχοντα στόχο. Η DBRS αναμένει μια απόφαση για το σενάριο του προϋπολογισμού έως το τέλος του χρόνου και μια συμβιβαστική λύση.

  Προσθέτει πως η απόφασή της να διατηρήσει θετικό trend αντανακλά την πιθανότητα η Ελλάδα να συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό μονοπάτι στην περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος.

  Η DBRS αναμένει ότι θα υπάρξουν σημάδια συμμόρφωσης με τον μηχανισμό ενισχυμένης εποπτείας και μια σταδιακή επιστροφή στη χρηματοδότηση από τις αγορές. Όπως σημειώνει, μια θετική αξιολόγηση της Κομισιόν υπό τον μηχανισμό ενισχυμένης εποπτείας θα μπορούσε να ενεργοποιήσει τα μέτρα για το χρέος και επίσης να στηρίξει τις προσπάθειες για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών.

  Ως προς το υψηλό επίπεδο χρέους ο καναδικός οίκος αξιολόγησης αναφέρει ότι αναμένεται να υπάρξει κάποια μείωση, ωστόσο οι αμφιβολίες ως προς τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του παραμένουν. 

  Το προσχέδιο προϋπολογισμού περιλαμβάνει πρόβλεψη ότι το δημόσιο χρέος θα μειωθεί το 2019 κατά 12,8 ποσοστιαίες μονάδες από το 183% του ΑΕΠ φέτος στο 170,2% το επόμενο έτος, αν και εξακολουθεί να παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Η βελτίωση αυτή σχετίζεται με το πρωτογενές πλεόνασμα και την αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ. 

  Το γεγονός ότι το 70% του χρέους βρίσκεται στα χέρια των ευρωπαϊκών θεσμών σε συνδυασμό με τη μεγάλη διάρκεια των δανείων και τα χαμηλά επιτόκια είναι παράμετροι που προσφέρουν χρόνο για την αποκατάσταση της πλήρους εμπιστοσύνης των αγορών, καθώς η Ελλάδα εφαρμόζει πολιτικές στήριξης της ανάπτυξης και της δημοσιονομικής της εξυγίανσης. Επιπλέον ορισμένα από τα χρήματα του "μαξιλαριού" ρευστότητας θα μπορούσαν να δοθούν για την αποπληρωμή ακριβότερων χρεών. 

  Μακροπρόθεσμα, η διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος για πολλά χρόνια για την κάλυψη των πληρωμών χρέους εγείρει ερωτήματα, ωστόσο είναι καθησυχαστικό το γεγονός ότι το Eurogroup θα επανεξετάσει το θέμα του χρέους στο τέλος της περιόδου χάριτος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το 2032 για να διαπιστωθεί εάν είναι αναγκαία η περαιτέρω αναδιάρθρωση του.

  H DBRS τονίζει επίσης ότι η συνέχιση των μεταρρυθμιστικής προσπάθειας και η διασφάλιση των μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη υιοθετηθεί θα υποστηρίξουν την ικανότητα της Ελλάδας να παραμένει σε μία σταθερή πορεία ανάπτυξης. 

  Επίσης ο καναδικός οίκος αξιολόγησης αναφέρει ότι η χώρα συνεχίζει να υπερ-αποδίδει ως προς τους δημοσιονομικούς της στόχους και σημειώνει ότι ο στόχος του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 αναμένεται να επιτευχθεί. 

  Ακόμη, η DBRS αναφέρει ότι οι δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των τριών προγραμμάτων στήριξης έχουν αποκαταστήσει την δημοσιονομική βιωσιμότητα της Ελλάδας, ωστόσο οι μελλοντικοί στόχοι παραμένουν μία πρόκληση και το κατά πόσο είναι εφικτοί εξαρτάται από τη συνέχιση της οικονομικής ανάκαμψης. 

  Τέλος, ως προς τις ελληνικές τράπεζες η DBRS αναφέρει ότι η κερδοφορία τους συνεχίζει να βελτιώνεται υποβοηθούμενη από ένα πιο θετικό οικονομικό περιβάλλον. Ωστόσο, τα NPEs παραμένουν ακόμη σε υψηλά επίπεδα. Η DBRS επισημαίνει παράλληλα τη μειωμένη εξάρτηση από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας της ΕΚΤ (ELA). Αυτό, όπως λέει, καταδεικνύει ότι τη βελτίωση της ρευστότητας των τραπεζών. Η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα είναι θετική. Προσθέτει πως τα capital controls που τέθηκαν σε ισχύ τον Ιούνιο του 2015 έχουν κατά βάση αρθεί, καθώς οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκαν 7,4% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων