Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 22-Οκτ-2018 15:00

  Τον "προβολέα" στις προβλέψεις των τραπεζών, ρίχνει ο SSM

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Τον "προβολέα" στις προβλέψεις των τραπεζών, ρίχνει ο SSM

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Στο ύψος και τη μελλοντική διαμόρφωση και χρήση των προβλέψεων που έχουν σχηματίσει οι τράπεζες, ρίχνει τους "προβολείς" του ο SSM, ενόψει της υλοποίησης των νέων τριετών στόχων για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

  Καθώς η μείωση των NPEs/NPLs θα προέλθει κατά το ήμισυ από πωλήσεις και τιτλοποιήσεις "κόκκινων" δανείων και κατά το υπόλοιπο 50% ισομερώς από ρευστοποιήσεις και αναδιαρθρώσεις, οι τράπεζες θα χρειαστεί να καταφύγουν στο μαξιλάρι των προβλέψεων προκειμένου να απορροφήσουν το κόστος ζημιών και διαγραφών χρεών. Στο πλαίσιο αυτό, η πολιτική τους στο θέμα των προβλέψεων ανάγεται εφεξής σε κορυφαίο ζήτημα στις επαφές με τον SSM, καθώς θα υλοποιούνται τα πλάνα για τη μείωση των "κόκκινων" δανείων. 

  Αυτό, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, ήταν και το κύριο σημείο των πρώτων συζητήσεων SSM–τραπεζών, την προηγούμενη εβδομάδα, επί των σχεδίων που υπέβαλαν οι τράπεζες στις 30 Σεπτεμβρίου για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους στην τριετία 2019 - 2021. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μάλιστα, οι τράπεζες καλούνται να δημιουργήσουν εσωτερικές μονάδες, οι οποίες  θα ελέγχουν τα μοντέλα κινδύνου που εφαρμόζονται από τα τμήματά τους Διαχείρισης Κινδύνων για τον υπολογισμό του πιστωτικού ρίσκου.

  Ο υποχρεωτικός αυτός "διπλός" έλεγχος από τις ίδιες τις τράπεζες καταδεικνύει την εντεινόμενη έμφαση που αποδίδει εφεξής ο επόπτης στο ύψος των επισφαλειών, αλλά και των προβλέψεων των τραπεζών. Προβλέψεων αφενός για την κάλυψη των επισφαλειών, αφετέρου για να δοθεί η δυνατότητα στις τράπεζες να προχωρήσουν σε διαγραφές και πωλήσεις NPLs χωρίς να χρειαστεί να "κάψουν" ζωτικά κεφάλαια

  Για τον λόγο αυτό, όπως είχε αποκαλύψει το Capital.gr, η στοχοθεσία των τραπεζών για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στην τριετία 2019 – 2021, συνοδεύεται από προϋπολογισμούς ζημιών. Ειδικότερα, οι στόχοι της προσεχούς τριετίας δεν είναι απλά ποσοτικοί και ταυτόχρονα περιγραφικοί της στρατηγικής και των μέσων που θα ακολουθηθούν από την κάθε τράπεζα για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Για πρώτη φορά, συνοδεύονται από προϋπολογισμούς ζημιών και συγκεκριμένα σε δύο κατευθύνσεις: αφενός των ζημιών που θα προκύψουν από τα "κουρέματα" σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αφετέρου των ζημιών που θα προκύψουν από τα ακίνητα που θα αποκτήσουν οι τράπεζες από τους πλειστηριασμούς, καθώς αυτά θα αγοραστούν στο 100% της αξίας που τα έχουν εγγράψει οι τράπεζες, αλλά θα μεταπωληθούν σε χαμηλότερες τιμές.

  Το απόθεμα των προβλέψεων, επομένως, θα αποτελέσει τον καταλύτη, ο οποίος θα καθορίσει τα περιθώρια της κάθε τράπεζας να προχωρήσει σε κοστοβόρες, αλλά αμέσου αποτελέσματος κινήσεις για τη μείωση των NPEs/NPLs, κρίνοντας και την επιτυχία των πλάνων για την προσεχή  τριετία. 

  Σημειώνεται ότι στο τέλος του α΄ εξαμήνου 2018, η κάλυψη από προβλέψεις σε επίπεδο τραπεζικού συστήματος, μειώθηκε ελαφρά, αγγίζοντας το 48,6% τον Ιούνιο 2018 από 49% τον Μάρτιο 2018, κυρίως λόγω των σημαντικών διαγραφών και πωλήσεων που διενεργήθηκαν στο β΄ τρίμηνο. Αν συμπεριληφθεί στις προβλέψεις και η αξία των εξασφαλίσεων (με ανώτατη αξία το υπόλοιπο του δανείου προ προβλέψεων απομείωσης), η κάλυψη των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που επιτυγχάνεται ξεπερνά το 100%.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων