Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 17-Οκτ-2018 13:31

  Δέσμευση Γ. Χουλιαράκη για κατάθεση στη Βουλή της μετάφρασης του Προσχεδίου Προϋπολογισμού

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Δέσμευση Γ. Χουλιαράκη για κατάθεση στη Βουλή της μετάφρασης του Προσχεδίου Προϋπολογισμού

  Στη δέσμευση πως θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή η μετάφραση στα ελληνικά του προσχεδίου του Προϋπολογισμού που έχει ήδη υποβληθεί στις Βρυξέλλες προχώρησε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης. 

  Παράλληλα ο κ. Χουλιαράκης επανέλαβε, κατά την πρώτη συνεδρίαση του Προϋπολογισμού στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, πως "το σενάριο για τον προϋπολογισμό είναι ένα και μοναδικό. Δεν είναι διαφορετικό το προσχέδιο της 1ης Οκτωβρίου που κατατέθηκε στην ελληνική Βουλή με εκείνο της 15ης Οκτωβρίου που κατατέθηκε στην Κομισιόν. Το περιεχόμενο τους είναι ένα και κοινό" υπογράμμισε. 

  Το αίτημα για υποβολή της μετάφρασης στα ελληνικά του κειμένου ετέθη από τον εισηγητή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γ. Κουτσούκο και έγινε αμέσως δεκτό με την επισήμανση Χουλιαράκη πως πρόκειται για χρήσιμη παρέμβαση. 

  Όπως είπε ο κ. Κουτσούκος "ο κ. Χουλιαράκης πρέπει να μας δώσει μια εξήγηση για μια σοβαρή αλλαγή στο σχέδιο προϋπολογισμού που έστειλε στις Βρυξέλλες προχθές αργά γιατί το πρωτογενές πλεόνασμα από από 3,56% έγινε 3,9% του ΑΕΠ, καμιά 600 εκατ. ευρώ διαφορά, όσο ένα ΕΚΑΣ δηλαδή και άλλες αλλαγές. Πως έχουμε αλλαγή των μεγεθών σε δεκαπέντε ημέρες". 

  Ο υπουργός απαντώντας στην ερώτηση του εισηγητή της ΔΗΣΥ πώς εξηγείται το γεγονός ότι το αποτέλεσμα του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι 3,56% στο προσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή και 3,9% του ΑΕΠ στο αντίστοιχο που κατατέθηκε στην Κομισιόν, υποστήριξε  ότι  στο προσχέδιο που κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα δημοσιονομικά μεγέθη μετατρέπονται σε όρους μεταπρογραμματικής εποπτείας. Από εκεί προκύπτει μια μικρή διαφορά της τάξης του 0,1 με 0,2 τοις εκατό, διευκρινίζοντας ότι ο πίνακας που περιλαμβάνει το 3,9 είναι ο πίνακας του σεναρίου βάσης.

  " Η μορφή του προσχεδίου όχι μόνο φέτος αλλά και τα επόμενα χρόνια θα είναι αυτή που βλέπετε, είναι κλειδωμένη για όλα τα κράτη μέλη και έχει δύο πυλώνες, ο πρώτος πίνακας αποτελεί το σενάριο βάσης που περιλαμβάνει τα κύρια δημοσιονομικά μεγέθη όπως θα διαμορφώνονταν αν δεν υπήρχε καμία νομοθετική παρέμβαση, ενώ στον δεύτερο πίνακα είναι η περιγραφή των παρεμβάσεων που σκοπεύει να ενσωματώσει η κυβέρνηση στο τελικό σχέδιο που θα κατατεθεί στις 21 Νοεμβρίου" διευκρίνισε ο κ Χουλιαράκης.

  Η συζήτηση θα συνεχιστεί και αύριο στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής με παρεμβάσεις του ΥΠΟΙΚ Ευκλ. Τσακαλώτου και του επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στην Βουλή κ. Φραγκίσκου Κουτεντάκη. 

  Μ. Νταλιάνη 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων