Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 11-Σεπ-2018 20:51

  ΓΓ Αγροτικής Πολιτικής: Μεγάλες οι "προκλήσεις" και χωρίς τη μείωση του προϋπολογισμού της νέας ΚΑΠ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  ΓΓ Αγροτικής Πολιτικής: Μεγάλες οι "προκλήσεις" και χωρίς τη μείωση του προϋπολογισμού της νέας ΚΑΠ

  "Μεγάλες" προκλήσεις θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Ελλάδα με την ισχύ της ΚΑΠ μετά το 2020, λόγω αδυναμιών σε θέματα διοίκησης, επισήμανε ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χαράλαμπος Κασίμης, στη διάρκεια της ομιλίας του στην εκδήλωση που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ, με θέμα "Μια νέα γεωργία σε μια νέα εποχή:καινοτομία, γνώση και ψηφιακός μετασχηματισμός στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, μετά το 2020".

  "Το πώς θα θέσουμε τους στόχους και πώς θα τους παρακολουθήσουμε στην περίοδο εφαρμογής της ΚΑΠ μετά το 2020 είναι μία σημαντική πρόκληση για την χώρα μας" υπογράμμισε κ. Κασίμης, προσθέτοντας πως "ακόμη και εάν δεν μειωθεί ο προϋπολογισμός της νέας ΚΑΠ για την περίοδο μετά το 2020, η Ελλάδα κινδυνεύει να χάνει κοινοτικούς πόρους με δημοσιονομικές διορθώσεις, εάν δεν πετυχαίνει τη σύνδεση των στόχων με το αποτέλεσμα".

  Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΚΑΠ, μετά το 2020 "έχει μια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική την οποία συζητάμε σε επίπεδο ΕΕ και προβλέπει ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο και σύνδεση στόχων με αποτελέσματα. Η επίτευξη των αποτελεσμάτων θα είναι αυτή που θα επηρεάζει μέχρι και τους πόρους που θα παίρνει κάθε χώρα".

  Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος υπογράμμισε εκ νέου την ανάγκη "να ξεπεραστούν οι παθογένειες και οι αδυναμίες του παρελθόντος". Καθίσταται σαφές ότι "πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, να προετοιμαστούμε κατάλληλα,να ανασυντάξουμε δυνάμεις μας στη δημόσια διοίκηση, ώστε να μην έχουμε απώλειες κοινοτικών πόρων" ανέφερε ο κ. Κασίμης.

  Θα μειωθεί τελικώς ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ μετά το 2020;

  Για το τι μέλλει γενέσθαι με τη νέα ΚΑΠ μετά το 2020 και εάν προβλέπεται μείωση του προϋπολογισμού της, ο κ. Κασίμης επανέλαβε την κατηγορηματική αντίθεση της Ελλάδας σε μείωση του προϋπολογισμού της. Μάλιστα, όπως διευκρίνισε, έχει δημιουργηθεί "ισχυρός πόλος" ενάντια στη μείωση του προϋπολογισμού της ΚΑΠ για μετά το 2020, και υπενθύμισε ότι τη θέση της Ελλάδας ενστερνίζονται με κοινό Memorandum και άλλα κράτη-μέλη, αυτά της Ισπανίας, Πορτογαλίας, Ιρλανδίας, Φιλανδίας και Γαλλίας, ενώ όπως τόνισε "και η Γερμανία κινείται προς την κατεύθυνση στήριξης και της δικής μας θέσης, έχοντας μάλιστα υπογράψει σχετικό Memorandum με την Γαλλία".

  Πάντως, με τις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, λόγω τoυ brexit της Βρετανίας, αλλά και των αναγκών στήριξης για το προσφυγικό και την ασφάλεια, ο κ. Κασίμης τόνισε ότι ο πρώτος πυλώνας της ΚΑΠ για μετά το 2020, αφορά σε μείωση προϋπολογισμού κατά 5% και κατά 15% ο δεύτερος. Με αυτά τα δεδομένα, η Ελλάδα θα λάβει 18,263 δισ. ευρώ, 14,255 δισ. ευρώ για άμεσες ενισχύσεις, 440 εκατ. ευρώ για αγορές και το υπόλοιπο ποσό θα αφορά την αγροτική ανάπτυξη.

  Σε κάθε περίπτωση, το τι μέλλει γενέσθαι με τον προϋπολογισμό της ΚΑΠ για την περίοδο μετά το 2020, αναμένεται να ξεκαθαρίσει στη Σύνοδο Κορυφής πριν τις Ευρωεκλογές, όπως εκτίμησε ο κ. Κασίμης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

  Μεταξύ άλλων, ο ίδιος τόνισε ότι στην Ελλάδα εισρέουν κοινοτικοί πόροι ύψους 10 δισ. ευρώ για ερευνητικά προγράμματα και συγκεκριμένα αναφέρθηκε στο Horizon.

  Πηγή: ΑΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων