Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 07-Σεπ-2018 20:52

  Γ. Σταθάκης: Κύρια πύλη μεταφοράς ενέργειας στην Ευρώπη η περιοχή της ΝΑ Ευρώπης

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Γ. Σταθάκης: Κύρια πύλη μεταφοράς ενέργειας στην Ευρώπη η περιοχή της ΝΑ Ευρώπης

  Το ρόλο που παίζει η Ελλάδα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, στον ενεργειακό τομέα και στις συνεργασίες που αναπτύσσονται, παρουσίασε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας σήμερα στο διεθνές συνέδριο "Southeast Europe Energy Forum" που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ.

  "Ολόκληρη η περιοχή, από γεωγραφική σκοπιά, αποτελεί την κύρια πύλη μεταφοράς ενέργειας στην Ευρώπη. Βασική προϋπόθεση για την επιτυχή μετάβαση στη νέα εποχή φυσικού αερίου είναι όλες οι χώρες της περιοχής να ενώσουν τις προσπάθειές τους και να δημιουργήσουν συνέργιες και δίκτυα", τόνισε ο Υπουργός.

  Στάθηκε στα έργα κομβικής σημασίας, που αφορούν στην προώθηση διαφοροποιημένων πηγών προμήθειας φυσικού αερίου και εναλλακτικών οδών διέλευσης, με στρατηγικό διεθνές ενδιαφέρον και σημειώνουν σημαντική πρόοδο:

  -Την κατασκευή του Διαδριατικού Αγωγού (TAP) έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Οι σωλήνες για την κατασκευή του έχουν πλέον συγκολληθεί στο 90% της διαδρομής και η ολοκλήρωση του έργου θα είναι εντός χρονοδιαγράμματος, προκειμένου να τροφοδοτεί την ευρωπαϊκή αγορά με αζέρικο αέριο.

  -Το Διασυνδετήριο Αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) που θα διοχετεύσει το φυσικό αέριο από το TAP στο δίκτυο της Βουλγαρίας και αποτελεί ένα πολύ σημαντικό έργο για την επέκταση στα Βαλκάνια. Έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός του έργου και σύντομα ξεκινά η κατασκευή.

  -Την κατασκευή γραμμής διασύνδεσης φυσικού αερίου Βουλγαρίας-Σερβία, που θα ενισχύσει τη διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας και θα συμβάλει σημαντικά στην υλοποίηση του συστήματος "Κάθετου Διαδρόμου".

  -Την κατασκευή ενός νέου αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τα Σκόπια και θα ενισχύσει τον ενεργειακό εφοδιασμό του γειτονικού κράτους και της ευρύτερης περιοχής.

  -Για τον αγωγό EastMed, όπου έχουν προχωρήσει οι επαφές με τους συναρμόδιους υπουργούς σε Κύπρο και Ισραήλ για την προώθηση του έργου. Υπάρχει συνάντηση σε τεχνικό επίπεδο στο Ισραήλ μέσα στο Σεπτέμβριο για να ολοκληρωθεί το κείμενο της διακυβερνητικής συμφωνίας, η οποία πρόκειται να υπογραφεί μέχρι το τέλος του έτους.

  Κρίσιμη είναι, επίσης, η δημιουργία πολλαπλών εισόδων για την περαιτέρω επέκταση της βαλκανικής αγοράς, καθώς αναπτύσσεται η αγορά του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), αναδεικνύοντας τη χώρα σε σημαντική ενεργειακή πύλη.

  -Ολοκληρώνεται η αναβάθμιση του τερματικού σταθμού LNG στη Ρεβυθούσα, που πλέον θα καλύπτει το σύνολο των αναγκών της χώρας.

  -Σε εξέλιξη είναι η κατασκευή του πλωτού τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη, γνωστού ως FSRU.

  Τέλος, ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στην ανάπτυξη του τομέα των υδρογονανθράκων υπογραμμίζοντας το ισχυρό ενδιαφέρον ενεργειακών ομίλων που έχουν προσελκύσει οι διεθνείς διαγωνισμοί για την παραχώρηση δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης σε χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων