Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 06-Σεπ-2018 13:23

  "Φρενάρει" το πλεόνασμα στα Ταμεία

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  "Φρενάρει" το πλεόνασμα στα Ταμεία

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Κάτω από τις προβλέψεις βρίσκεται το πλεόνασμα στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ), σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει το δελτίο μηνιαίων στοιχείων της γενικής κυβέρνησης για τον Ιούλιο, το οποίο εξέδωσε χθες το Υπουργείο Οικονομικών.

  Συγκεκριμένα, το πλεόνασμα των ασφαλιστικών οργανισμών (συνταξιοδοτικά ταμεία, ΟΑΕΔ, ΕΟΠΥΥ) διαμορφώθηκε στο 1,143 δισ. ευρώ. Ωστόσο, ο ετήσιος στόχος προβλέπει πλεόνασμα 1,492 δισ. ευρώ.

  Με άλλα λόγια, για την ώρα, προκύπτει απόκλιση μεταξύ πρόβλεψης και εκτέλεσης του προϋπολογισμού των ασφαλιστικών οργανισμών ύψους 349 εκατ. ευρώ (ή 33,4%).  

  Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 2,4%, ενώ οι δαπάνες αυξήθηκαν περισσότερα από τα έσοδα και συγκεκριμένα κατά 5,1%.  

  Και αυτό την ώρα που η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως βασικό "όπλο" την πρόβλεψή της για την επίτευξη υπερ-πλεονάσματος φέτος (δηλαδή ενός πλεονάσματος μεγαλύτερου από το αρχικά προβλεπόμενο) στον προϋπολογισμό των ασφαλιστικών οργανισμών, προκειμένου να πείσει τους θεσμούς να μην εφαρμοσθούν οι περικοπές στις συντάξεις το 2019.

  Μάλιστα, το πλεόνασμα το οποίο έχει επιτευχθεί έως τώρα είναι χαμηλότερο σε σχέση με το περσινό κατά τον αντίστοιχο μήνα (Ιούλιο 2017). Τότε είχε ανέλθει στα 1,696 δισ. ευρώ.

  Αξίζει να σημειωθεί πως πέρσι είχε διαμορφωθεί μία εξαιρετική δυναμική, καθώς η αρχική πρόβλεψη για την εκτέλεση του προϋπολογισμού το 2017 "έδειχνε" έλλειμμα 799 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση  και αντ΄αυτού προέκυψε τον Ιούλιο του ίδιου έτους  πλεόνασμα . 

  Τα έσοδα, τότε, αυξάνονταν με ρυθμό 16,8% ενώ οι δαπάνες με χαμηλότερο ρυθμό (14,4%).

  Αντίθετα, φέτος το πλεόνασμα των οργανισμών κοινωνικών ασφάλισης είναι, προς το παρόν, χαμηλότερο από το προβλεπόμενο λόγω του ότι οι δαπάνες αυξάνονται με υψηλότερο ρυθμό σε σχέση με τα έσοδα.  

  Σημαντικό ρόλο προς αυτήν την κατεύθυνση φαίνεται πως έχει παίξει η μείωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των ασφαλιστικών οργανισμών, κάτι που έχει επιτευχθεί μέσω της αύξησης των δαπανών για νέες συντάξεις και εφάπαξ, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του πλεονάσματος. Συγκεκριμένα, τον Ιούλιο του 2018 οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις υποχώρησαν στα 853 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, πέρσι τον Ιούλιο, ανέρχονταν σε 2,303 δισ. ευρώ.

  Με άλλα λόγια, μειώθηκαν κατά 1,405 δισ. ευρώ κατά το 12μηνο Ιουλίου 2017 –Ιουλίου 2018. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων