Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 03-Σεπ-2018 07:39

  "Σκοντάφτει" το πλάνο του υπουργείου Υγείας για τις τοπικές μονάδες

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  "Σκοντάφτει" το πλάνο του υπουργείου Υγείας για τις τοπικές μονάδες

  Τα μεγάλα κενά σε ιατρικό προσωπικό στις τοπικές μονάδες υγείας (ΤΟΜΥ ή αλλιώς "ιατρεία της γειτονιάς”) που έχουν ξεκινήσει να λειτουργούν σε διάφορους δήμους της χώρας τρέχει να καλύψει το υπουργείο Υγείας. Καθώς όμως στις προκηρύξεις για τη στελέχωση των μονάδων η ανταπόκριση των γιατρών ήταν πολύ χαμηλότερη των αναγκών, ο σχεδιασμός των υπουργών Υγείας Ανδρέα Ξανθού και Παύλου Πολάκη βρίσκεται στον αέρα.

  Εξίσου χαμηλή δείχνει να είναι και η ανταπόκριση των πολιτών στο νέο θεσμό του οικογενειακού γιατρού, καθώς όπως αναφέρουν ιατρικοί σύλλογοι, είτε δεν έχουν ενημερωθεί για τη διαδικασία, είτε δεν βρίσκουν γιατρό στις κατά τόπους μονάδες. Σημειώνεται πως το υπουργείο έχει προβεί σε αντιστοίχιση του πληθυσμού σε οικογενειακούς γιατρούς.

  Την προηγούμενη εβδομάδα εκδόθηκαν οι προσωρινοί πίνακες επιλογής οικογενειακών γιατρών (γενικών γιατρών, παθολόγων και παιδιάτρων), όπως προέκυψαν από την προκήρυξη-πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του Ιουνίου για τη στελέχωση των μονάδων. Υπολογίζεται πως μετά την τοποθέτησή τους θα έχει καλυφθεί το 40% περίπου των αναγκών, ενώ αναμένεται επαναπροκήρυξη των θέσεων που θα μείνουν κενές.

  Εντούτοις, η πορεία υλοποίησης της μεταρρύθμισης και ο προγραμματισμός των υπουργών Υγείας Ανδρέα Ξανθού και Παύλου Πολάκη βρίσκεται ακόμη μακριά σε σχέση τις συνολικά 239 μονάδες που προβλέπονται κατά την πλήρη ανάπτυξη του συστήματος. Σύμφωνα με στελέχη της Αριστοτέλους, περίπου 100 τοπικές μονάδες έχουν ανοίξει μέχρι στιγμής, ενώ στόχος είναι ο αριθμός αυτός να προσεγγίσει τις 120 μέχρι το τέλος του έτους.

  Το υπουργείο Υγείας από την πλευρά του διατείνεται πως με την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των μονάδων που λειτουργούν και θα επιταχυνθεί η υλοποίηση της μεταρρύθμισης στην πρωτοβάθμια φροντίδα. Σήμερα, οι δύο υπουργοί θα βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη, όπου θα γίνει επίσκεψη και εγκαίνια στην 4η και 5η ΤΟΜΥ Χαριλάου, ενώ έχει προγραμματιστεί ομιλία με θέμα τα βήματα αναβάθμισης του ΕΣΥ στη Βόρεια Ελλάδα.

  Τα δύσκολα βρίσκονται μπροστά όσον αφορά το θεσμό του οικογενειακού γιατρού. Παράλληλα με τη στελέχωση των τοπικών μονάδων, "τρέχει” και η υπαγωγή των πολιτών στους κατά τόπους οικογενειακούς γιατρούς, όπου λειτουργούν μονάδες, όμως η κάλυψη του πληθυσμού είναι ακόμη μικρή. Υπενθυμίζεται πως η παραμονή στον ίδιο οικογενειακό γιατρό θα είναι υποχρεωτική για διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών.

  Μετά την πάροδο των έξι μηνών, οι εγγεγραμμένοι θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν άλλον συμβεβλημένο γιατρό. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η εγγραφή θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, ώστε το νέο σύστημα πρωτοβάθμιας να μπει σε πλήρη εφαρμογή από το 2019, ενώ παράλληλα θα απαιτείται παραπεμπτικό για την επίσκεψη σε γιατρούς ειδικότητας.

  Βασιλική Κουρλιμπίνη
  vicky.kourlibini@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων