Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 30-Ιουλ-2018 09:40

  Moody's: Credit positive για τις τράπεζες η μείωση του ELA

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Moody's: Credit positive για τις τράπεζες η μείωση του ELA

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 10:39

  Credit positive χαρακτηρίζει για τις ελληνικές τράπεζες τη μείωση του ELA κατά 1,9 δισ. ευρώ η Moody’s, που έλαβε χώρα την προηγούμενη εβδομάδα μετά από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδας προς την ΕΚΤ.

  Όπως εκτιμά η ίδια, η κίνηση αυτή βελτιώνει το προφίλ ρευστότητας και χρηματοδότησης των τραπεζών, ενώ μειώνεται η εξάρτηση για χρηματοδότηση από την κεντρική τράπεζα αλλά και το κόστος χρηματοδότησης.

  Σύμφωνα με τη Moody’s, η μείωση κατά 1,9 δισ. ευρώ αντανακλά μια περαιτέρω μείωση του ισοζυγίου του ELA, δεδομένου ότι η Τράπεζα της Ελλάδας συνήθως επιτρέπει ένα buffer 1-2 δισ. ευρώ για όλες τις ελληνικές τράπεζες. Ο ELA στο τέλος Ιουνίου διαμορφωνόταν στα 7,3 δισ. ευρώ ή περίπου 3,1% των συνολικών assets του τραπεζικού συστήματος, σημαντικά μειωμένος από τα 86,6 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2015.

  Καθώς οι καταθέσεις αρχίζουν να επιστρέφουν στο τραπεζικό σύστημα, "αναμένουμε ότι οι ελληνικές τράπεζες θα βελτιώσουν περαιτέρω το χρηματοδοτικό τους προφίλ με τη μείωση και τελικώς την εξάλειψη του ELA που απέκτησαν από την ΤτΕ τα τελευταία τρία χρόνια. Οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα στο α΄ εξάμηνο του 2018, έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο 6% σε ετήσια βάση, καθώς το κλίμα σταδιακά βελτιώνεται και η οικονομική δραστηριότητα και η απασχόληση αυξάνονται.

  Οι ελληνικές τράπεζες έχουν μειώσει σημαντικά την έκθεση τους στον ELA από τον Ιούνιο του 2015, κυρίως αυξάνοντας τις διατραπεζικές δανειακές συναλλαγές καθώς έχει αυξηθεί η "διάθεση" των ξένων τραπεζών. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν επίσης αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές καλυμμένων ομολόγων στα τελευταία τρίμηνα, αντλώντας συνολικά 2,3 δισ. ευρώ. Η επιτυχημένη έκδοση είναι ενδεικτική της διάθεσης των επενδυτών για ελληνικό τραπεζικό ρίσκο.

  Επιπλέον, οι αντισυμβαλλόμενοι τώρα δέχονται μια ευρύτερη γκάμα ελληνικών collateral για αυτά τα repos, σε χαμηλότερο κόστος από ό,τι στο παρελθόν, κάτι που έχει επιτρέψει στις τράπεζες να μειώσουν τον ELA.

  Μια σειρά νέων μέτρων θα συμβάλει σε κάποιο βαθμό στην περαιτέρω βελτίωση της εμπιστοσύνης των καταθετών, ενώ σχολιάζει ότι θα χρειαστούν περίπου 18 μήνες ακόμη προτού αρθούν πλήρως τα capital controls.

  Επίσης, υπενθυμίζει ότι η Εθνική Τράπεζα ήταν η πρώτη από τις μεγάλες ελληνικές τράπεζες που εξάλειψε πλήρως την έκθεση από τον ELA το Δεκέμβριο του 2017. Αναμένει δε ότι η Πειραιώς θα εξαλείψει τον ELA μέχρι το τέλος του 2018 και οι άλλες δύο τράπεζες, Alpha Bank και Eurobank, θα το κάνουν μέχρι το τέλος του 2019. Ωστόσο, η ρευστότητα των τραπεζών παραμένει σφιχτή δεδομένου ότι μεγάλο μέρος των ρευστοποιήσιμων στοιχείων του ενεργητικού είναι δεσμευμένα για σκοπούς χρηματοδότησης από την ΕΚΤ και τον ELA.

  Ο βαθμός βελτίωσης του χρηματοδοτικού προφίλ των ελληνικών τραπεζών θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές εξελίξεις και από την επιτυχή έξοδο από το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της χώρας τον επόμενο μήνα. Το waiver που είναι τώρα σε ισχύ, επιτρέπει στις ελληνικές τράπεζες να δεσμεύσουν ελληνικά ομόλογα ως collateral για την πρόσβαση σε φθηνή χρηματοδότηση από την ΕΚΤ. Η διατήρηση του waiver θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να διατηρήσουν μια φθηνή πηγή χρηματοδότησης από την ΕΚΤ.

  Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ Mario Draghi, το μελλοντικό καθεστώς του waiver είναι ακόμη αδιευκρίνιστο δεδομένης της εξόδου της χώρας από το πρόγραμμα στήριξης τον επόμενο μήνα.

  Ωστόσο, "αναμένουμε μια πιθανή άρση του waiver ότι θα είναι διαχειρίσιμη για τις ελληνικές τράπεζες διότι θα είναι πιθανώς σε θέση να αναχρηματοδοτήσουν μέσω της διατραπεζικής αγοράς, σε οριακά υψηλότερο κόστος, εάν επηρεαστεί κάποια χρηματοδότηση από την ΕΚΤ". 

  Έφη Ευθυμίου
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων