Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 25-Ιουλ-2018 14:59

  HSBC: Πρέπει να τηρηθούν οι μεταρρυθμίσεις για να δει η Ελλάδα ανάπτυξη

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  HSBC: Πρέπει να τηρηθούν οι μεταρρυθμίσεις για να δει η Ελλάδα ανάπτυξη

  Αισιόδοξη παραμένει η HSBC για το μακροοικονομικό story της Ελλάδας, τηρώντας "ουδέτερη" στάση, καθώς όπως σημειώνει, η ανάπτυξη εξέπληξε θετικά το πρώτο τρίμηνο του έτους, καθώς το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,8% σε τριμηνιαία βάση και 2,3% σε ετήσια, με τον ταχύτερο ρυθμό από πριν την κρίση.

  Όπως επισημαίνει η HSBC, κύριος οδηγός της ανάπτυξης παραμένουν οι καθαρές εξαγωγές, αν και οι επενδύσεις δέχθηκαν χτύπημα μετά τη μεγάλη άνοδό τους το δ’ τρίμηνο πέρυσι, ωστόσο διατηρούνται σε επίπεδα υψηλότερα σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2017. Η ιδιωτική κατανάλωση έδειξε θετικό ρυθμό ανάπτυξης για πρώτη φορά από το τέλος του 2016.

  Οι οικονομολόγοι της HSBC, όπως σημειώνεται, αναβάθμισαν την εκτίμησή τους για την ανάπτυξη του 2018 στο 2,1% (από 1,9% προηγουμένως). Αναμένουν πως ο κρατικός τομέας θα προσφέρει περισσότερη στήριξη στην ανάπτυξη λόγω των λιγότερων δημοσιονομικών περιορισμών, αν και αυτό ίσως αντισταθμιστεί εν μέρει από τη βραδύτερη ανάπτυξη στην ευρωζώνη και τις υψηλότερες τιμές πετρελαίου.

  Μία ουσιαστική αύξηση της παραγωγικότητας θα αποτελέσει το "κλειδί" για τη βελτίωση των προοπτικών της ανάπτυξης. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να τηρηθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εισήχθησαν στο πλαίσιο των προγραμμάτων διάσωσης, οι οποίες αφορούν την αγορά εργασίας μέχρι και τις συντάξεις. Η χρόνια ανικανότητα της Ελλάδας να προσελκύσει ξένες άμεσες επενδύσεις, επίσης παίζει ρόλο.  Οι άμεσες ξένες επενδύσεις είναι κρίσιμες σε ό,τι αφορά τις τεχνολογικές επιπτώσεις, βελτιώνοντας την παραγωγικότητα.

  Οι τοποθετήσεις των επενδυτών έχουν επικεντρωθεί στον τραπεζικό κλάδο, σημειώνει η HSBC τονίζοντας πως εξακολουθεί να βλέπει περιθώριο ανόδου για τις περισσότερες ελληνικές τράπεζες, ωστόσο στα τρέχοντα επίπεδα αποτίμησης, οι θετικοί μακροοικονομικοί καταλύτες αντισταθμίζονται από το περιορισμένο περιθώριο ελιγμών σε επίπεδο κεφαλαίων. Πιθανόν θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες σε ό,τι αφορά τη δημιουργία κεφαλαιακών μαξιλαριών, όπως σημειώνει. Έτσι, οι τραπεζικοί αναλυτές της HSBC μείωσαν τις εκτιμήσεις τους για τα καθαρά κέρδη του κλάδου και έχουν μία πιο συντηρητική στάση για τις ελληνικές τράπεζες, λόγω χαμηλότερων επιπέδων υπερβάλλοντος κεφαλαίου και των ισχυρών επιδόσεών τους. Η HSBC αναμένει αύξηση των εισροών καταθέσεων, αλλά αυτές είναι απίθανο να αντισταθμίσουν τις εκροές καταθέσεων του παρελθόντος, ενώ η ανάπτυξη των δανείων θα παραμείνει αρνητική.

  Οι ανησυχίες γύρω από την πολιτική, οι διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση χρέους και η μετάδοση των επιπτώσεων από πολιτικές αναταραχές στην υπόλοιπη ευρωζώνη έχουν προστεθεί στις πιέσεις που δέχθηκε ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος το τελευταίο τρίμηνο, καταλήγει η HSBC.

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων