Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 23-Ιουλ-2018 18:03

  Ταμεία: Υπερπλεόνασμα  περικοπών στις νέες συντάξεις

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Ταμεία: Υπερπλεόνασμα  περικοπών στις νέες συντάξεις

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Μειώσεις  στις αποδοχές τους, οι οποίες κατά μέσο όρο φτάνουν σχεδόν το 30% έχουν υποστεί όσοι βγήκαν στη σύνταξη μετά τη 12η Μαΐου 2016. Τη στιγμή μάλιστα που οι αρχικές εκτιμήσεις στο Υπουργείο Εργασίας έδειχναν ότι η μέση μείωση στις νέες συντάξεις θα έφτανε το πολύ έως 20%. Με άλλα λόγια, οι απώλειες τις οποίες υπόκεινται οι νέοι συνταξιούχοι από την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, με βάση τον οποίο υπολογίζονται οι αποδοχές τους από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης είναι κατά 1/3 μεγαλύτερες σε σχέση με εκείνες οι οποίες αναμένονταν.

  Στις μεγαλύτερες -εκ του αναμενόμενου- περικοπές στις νέες συντάξεις –σε συνδυασμό με την καθυστέρηση καταβολής τους αλλά και την αύξηση στα έσοδα από τις εισφορές της μισθωτής απασχόλησης– οφείλεται το διαφαινόμενο υπερ-πλεόνασμα στα ασφαλιστικά ταμεία. Δηλαδή, το υπερ-πλεόνασμα στον προϋπολογισμό των ταμείων (δηλαδή το μεγαλύτερο από το αναμενόμενο πλεόνασμα) οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στο... υπερ-πλεόνασμα των περικοπών στις νέες συντάξεις.

  Πιο συγκεκριμένα, η μέση σύνταξη την οποία θα ελάμβανε ο μέσος ασφαλισμένος στην περίπτωση που έβγαινε στη σύνταξη έως και την 12η Μαΐου 2016 (σ.σ. ημερομηνία έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου)  θα έφτανε τα 850 έως 900 ευρώ. 

  Οι αρχικές προβλέψεις τις οποίες είχαν κάνει στο Υπ. Εργασίας έδειχναν πως ο μέσος ασφαλισμένος ο οποίος βγαίνει στη σύνταξη μετά την 12η Μαΐου 2016 θα παίρνει σύνταξη γύρω στα 700 ευρώ. Ωστόσο, τα πραγματικά στοιχεία δείχνουν πως η μέση νέα σύνταξη ανέρχεται στα 600 ευρώ.

  Συντάξεις αυτού του ύψους θα λάβουν γύρω στους 38.000 νέους συνταξιούχους έως το τέλος του 2018. 

  Αυτή τη στιγμή, πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πως έχουν συσσωρευθεί περίπου 54.000 εκκρεμείς αιτήσεις για κύριες συντάξεις.

  Εξ αυτών, γύρω στο 70% εκτιμάται ότι θα είναι έγκυρες και έτσι θα ικανοποιηθούν.  Το κόστος εξόφλησής τους, μαζί με τα αναδρομικά, αναμένεται να φτάσει κοντά στα 150 -160 εκατ. ευρώ. 

  Μάλιστα, το "ισοζύγιο" έκδοσης οριστικών αποφάσεων και κατάθεσης νέων αιτήσεων για σύνταξη είναι θετικό.

  Δηλαδή οι εκκαθαρισμένες αιτήσεις είναι περισσότερες σε σχέση με τις νέες αιτήσεις. Συγκεκριμένα σε κάθε 3 εκκαθαρισμένες αιτήσεις αντιστοιχούν 2 νέες.

  Σημειώνεται πως κάθε μήνα εκδίδονται 18.000 οριστικές αποφάσεις, ενώ κατατίθενται 12.000 νέες αιτήσεις.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων