Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 15-Ιουλ-2018 08:43

  Attica Bank: Ρουμελιώτης vs Πανταλάκης – Δύο ξένοι στην ίδια τράπεζα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Ο πρόεδρος της Attica Bank, Παναγιώτης Ρουμελιώτης (αριστερά), και ο διευθύνων σύμβουλος Θόδωρος Πανταλάκης.

   

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

  Για όσους παρακολουθούν από κοντά όσα συμβαίνουν στην Attica Bank, αποτελεί κάτι σαν "κοινό μυστικό" ότι οι σχέσεις μεταξύ του κ. Παναγιώτη Ρουμελιώτη, προέδρου της τράπεζας, και του κ. Θόδωρου Πανταλάκη, διευθύνοντος συμβούλου, απλώς... δεν υπάρχουν. Μάλιστα, κάποιες κακές γλώσσες ισχυρίζονται ότι δεν ταιριάζουν οι χαρακτήρες τους, ίσως και οι επιδιώξεις τους, ενώ ενίοτε δεν ανταλλάσσουν ούτε "καλημέρα", που λέει και ο λαός.

  Βέβαια, ακόμα και να μην είχε ακούσει κάποιος αυτές τις πληροφορίες και τα κουτσομπολιά για τις σχέσεις των δύο αντρών, δεν θα δυσκολευόταν να καταλάβει ότι κάτι δεν πάει καλά μεταξύ τους, ότι υπάρχει "πληγή" στις σχέσεις του ηγετικού διδύμου της τράπεζας, ότι ενδεχομένως να λαμβάνει χώρα εντός της Attica ένα ιδιότυπο power game ή ότι ο ένας περιμένει τον άλλο στη γωνία για να τον "αδειάσει".

  Μια αναφορά του κ. Ρουμελιώτη σε σχετικές του δηλώσεις ήταν παραπάνω από σαφής και ξεκάθαρη όσον αφορά τη... γνώμη που έχει για τον διευθύνοντα σύμβουλό του και την εκτίμηση που τρέφει για αυτόν και τις διαδικασίες που ακολουθεί. Με αφορμή την παραχώρηση πακέτου "κόκκινων" δανείων σε επενδυτές εκτός της τράπεζας προκειμένου να τα διαχειριστούν, στο οποίο πακέτο εντάχθηκαν και τα δάνεια των κομμάτων, ο πρόεδρος, αν και μη εκτελεστικός, έσπευσε να προκαταλάβει τον διαχωρισμό τους από το πακέτο και την επιστροφή τους στην τράπεζα. Συμπληρώνοντας, μάλιστα, μεταξύ άλλων, ότι "εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις του δ/ντος συμβούλου, όπως κατήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στη Βουλή, δεν πρέπει ν’ αποτελούν εμπόδιο, να δημιουργούν πρόβλημα αξιοπιστίας της Attica Bank και να δυσχεραίνουν σοβαρά την ομαλή λειτουργία της".

  Με άλλα λόγια, "άδειασε" ή, αλλιώς, "έσφαξε με το βαμβάκι" τον κ. Πανταλάκη, αφενός δείχνοντας ότι αυτός δεν συναίνεσε με το θέμα των δανείων, που προκάλεσε αντιδράσεις, και έσπευσε να πάρει το θέμα πάνω του, αφετέρου υπενθύμισε με σαφή τρόπο ότι ο διευθύνων σύμβουλος έχει εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις. Αν ο κ. Πανταλάκης έπραξε κακώς με τα δάνεια των κομμάτων, αν ο κ. Ρουμελιώτης έσπευσε να δηλώσει ότι θα επιστραφούν χωρίς να είναι σαφές εάν απαιτούνται και άλλου είδους εσωτερικές διαδικασίες, ποιες είναι οι σχέσεις των δύο στελεχών, αν μιλάνε ή όχι, αν τρώνε μαζί ή ξεχωριστά, είναι ζητήματα που αφορούν τους ίδιους, αλλά και την τράπεζα. Η οποία πρέπει να προχωρήσει, να λύσει τεράστια προβλήματα ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας, να παραμείνει ενεργή και ζωντανή, να μειώσει τα "κόκκινα" δάνεια και να παίξει εντέλει, εάν αυτό είναι εφικτό, τον ρόλο της στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

  Δεδομένου, λοιπόν, ότι ο κ. Ρουμελιώτης, που θεωρείται από την αγορά πως είναι σε ανοιχτή γραμμή με την κυβέρνηση, και ο κ. Πανταλάκης, που αποτελεί, όπως λεγόταν, επιλογή του διοικητή της ΤτΕ, φέρονται να είναι στα "μαχαίρια", πρέπει να δοθεί μια λύση. Ποια είναι αυτή, προφανώς και δεν μπορεί η στήλη να το υποδείξει, ούτε καν να το υπαινιχθεί. Υπάρχουν αρμόδιοι να βρουν λύση ή να κόψουν τον "γόρδιο δεσμό". Ωστόσο, μάλλον η ομαλή συνύπαρξη των δύο στελεχών είναι μια δύσκολη εξίσωση και μόνο καλό δεν κάνει στην Attica Bank, που τελικά αδυνατεί να ολοκληρώσει για την ώρα την ΑΜΚ, δυσκολεύεται να ξεφύγει από τον κρατικό εναγκαλισμό και τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ έτσι κι αλλιώς έχει και σχετικά... αμαρτωλό παρελθόν, όπως λένε στην πιάτσα, ιδίως το τελευταίο διάστημα, με αφορμή και τα δάνεια προς τον όμιλο Καλογρίτσα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων