Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 13-Ιουλ-2018 18:24

  ESM: Περιμένουμε το "πράσινο φως" από Γερμανία για να εκταμιευθούν τα 15 δισ.

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  ESM: Περιμένουμε το "πράσινο φως" από Γερμανία για να εκταμιευθούν τα 15 δισ.

  Της Δήμητρας Καδδά

  Στην παραδοχή ότι πρέπει να προηγηθεί έγκριση της γερμανικής Βουλής πριν εκταμιευθεί η δόση των 15 δισ. ευρώ προέβη ο ESM στην ανακοίνωσή του για την σημερινή --δεύτερη σε λίγες ώρες- Σύνοδό του για το ελληνικό ζήτημα.

  Κανονικά θα έπρεπε να ανακοινώσει τις ρήτρες εκταμίευσης της δόσης που θα ερχόταν στην Ελλάδα σε λίγες ημέρες. Ωστόσο πλέον η κίνηση μεταφέρεται για τον Αύγουστο και ο ESM απλά δίδει διαβεβαιώσεις ότι τα λεφτά θα έρθουν πολύ πριν την 21η Αυγούστου που λήγει το πρόγραμμα και η διαθεσιμότητά τους.  

  Διευκρινίσεις όμως σήμερα δόθηκαν και από τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ, Όλαφ Σολτς που δήλωσε ότι αισιοδοξεί για την εκταμίευση αλλά και αιτιολόγησε τη στάση του να βάλει μπλόκο στη δόση λέγοντας ότι είναι σωστό να γίνει συζήτηση με τους Γερμανούς βουλευτές που δεν γνώριζαν το μέτρο αυτό που πήρε η ελληνική κυβέρνηση.

  Η ανακοίνωση του ESM

  Όπως επισημαίνει ο ESM στην ανακοίνωσή του "το Διοικητικό Συμβούλιο συνήλθε στις Βρυξέλλες για να εξετάσει την εκταμίευση της τελικής δόσης της χρηματοδοτικής του συνδρομής στην Ελλάδα ύψους 15 δισ. ευρώ που θα διατεθεί για τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους και τη δημιουργία μαξιλαριού διαθεσίμων. Το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε καταρχήν την εκταμίευση της τελικής δόσης η οποία θα γίνει μετά την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών. Μόλις ολοκληρωθεί η εκκρεμούσα εθνική διαδικασία, η εκταμίευση θα εκτελεστεί πολύ πριν από το τέλος του προγράμματος του ESM”.

  Την καταβολή της δόσης πριν τη λήξη της δανειακής σύμβασης στις 21 Αυγούστου είχε προαναγγείλει και μέσω Twitter νωρίτερα ο ESM λέγοντας ότι "το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε κατ' αρχήν την τελευταία εκταμίευση των 15 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, με την επιφύλαξη της ολοκλήρωσης της εθνικής διαδικασίας (στην Γερμανία). Μόλις ολοκληρωθεί η εθνική διαδικασία, θα ακολουθήσει η εκταμίευση σύντομα, πριν το τέλος του προγράμματος".

  Η χθεσινή σύνοδος και το μπλόκο της Γερμανίας

  Χθες ο ESM συνεδρίασε σε επίπεδο ΥΠΟΙΚ Ευρωζώνης (σ.σ. η σημερινή σύνοδος ήταν σε επίπεδο EWG) για την έγκριση του ελληνικού μνημονίου (που αποτελεί και τη βάση της μεταμνημονιακής ενισχυμένης εποπτείας). Η συνεδρίαση έγινε μετά το Eurogroup και κατέληξε με 18 ναι και με 1 όχι από την Γερμανία. Ανακοίνωσε όπως και σήμερα ότι "το Συμβούλιο των Διοικητών του ESM επικύρωσε κατ αρχήν το Συμπληρωματικό Μνημόνιο με την επιφύλαξη της ολοκλήρωσης των εθνικών διαδικασιών".

  Ουσιαστικά εκκρεμεί η γερμανική κοινοβουλευτική διαδικασία. Πλέον, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να καταθέσει και επισήμως την πρότασή της για "ισοδύναμα" 28 εκατ. ευρώ που θα προέρχονται, σύμφωνα με πληροφορίες, από κωδικούς των αμυντικών δαπανών.

  Η Κομισιόν θα προσαρμόσει ανάλογα την έκθεση συμμόρφωσης και τα κείμενα θα εγκριθούν εκ νέου κοινοβουλευτικά από την Γερμανία.

  Το "nein" της Γερμανίας στην έγκριση των μνημονίων και στην καταβολή των δόσεων των 15 δισ. ευρώ βασισμένο  στην απόφαση της κυβέρνησης να διατηρήσει τους χαμηλούς συντελεστές ΦΠΑ στα λεγόμενα "προσφυγικά" νησιά ερμηνεύεται ως μία πρόθεση επίδειξης ισχύος από την πλευρά της Γερμανίας. Η γερμανική πλευρά δεν θέλει να δημιουργηθεί προηγούμενο ανοχής παρεκκλίσεων από τα συμφωνηθέντα, σύμφωνα με μία πρώτη ερμηνεία της στάσης της.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων