Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 10-Ιουλ-2018 17:03

  S&P: Ολοένα πιο συγκεντρωτική η άσκηση εξουσίας στην Τουρκία

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  S&P: Ολοένα πιο συγκεντρωτική η άσκηση εξουσίας στην Τουρκία

  H S&P Global παρακολουθεί στενά την Τουρκία, ανέφερε ο οίκος αξιολόγησης την Τρίτη και προειδοποίησε πως η κίνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αναθέσει στον γαμπρό του καθήκοντα υπουργού Οικονομικών δείχνει πως η εξουσία στη χώρα γίνεται ολοένα πιο συγκεντρωτική.

  Η S&P αξιολογεί την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας με "BB-", χαμηλότερα σε σχέση με τις Moody's και Fitch μετά την υποβάθμιση του Μαΐου, αλλά ένας από τους αναλυτές της, ο Frank Gill, είπε στο Reuters πως οι πολιτικές αλλαγές στη χώρα την κρατούν στο επίκεντρο της προσοχής.

  "Είναι νωρίς να βγάλουμε συμπεράσματα, αλλά είναι προφανές πως η λήψη αποφάσεων γίνεται ολοένα πιο συγκεντρωτική", δήλωσε ο Gill μετά το διορισμό του γαμπρού του Ερντογάν, Μπεράτ Αλαμπαϊρακ, στη θέση του ΥΠΟΙΚ στο νέο υπουργικό συμβούλιο. "Όταν οι θεσμοί λειτουργούν στα κράτη, έχεις μια ισχυρή δημόσια διοίκηση η οποία μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις, τεχνικές αποφάσεις που συχνά λαμβάνουν χώρα σε μη πολιτικό επίπεδο", αλλά αυτό δεν συμβαίνει πια στην Τουρκία, είπε.

  Η S&P, η οποία έχει ορίσει αρνητικό "outlook" για τις αξιολογήσεις της Τουρκίας σε τοπικό και ξένο νόμισμα, έχει προειδοποιήσει ότι η δημοσιονομική κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί γρήγορα εάν συνεχιστούν οι τρέχουσες πιέσεις στις αγορές της.

  Ο Gill αναρωτιέται εάν η κυβέρνηση θα αρχίσει να διοχετεύει επιπλέον κεφάλαια στην οικονομία προκειμένου να αντιμετωπίζει το αναμενόμενο πλήγμα από τις πρόσφατες αυξήσεις των επιτοκίων. Εάν το κάνει, ενδέχεται να οδηγήσει υψηλότερα τα επίπεδα χρέους. 

  "Εάν σκεφτείτε ότι η Τουρκία έχει ένα πολύ μεγάλο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και στο παρελθόν αυτό μετριαζόταν κυρίως από την εξωτερική μόχλευση των τραπεζών, φαίνεται πως ο τελευταίος κλάδος που μπορεί να διατηρήσει την άνοδο της ανάπτυξης είναι ο δημόσιος τομέας, που σημαίνει περισσότερη εξωτερική μόχλευση (χρέος). Αλλά δεν ξέρουμε εάν αυτό θα συμβεί"

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων