Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 03-Ιουλ-2018 23:31

  Fitch: Αυξάνονται οι κίνδυνοι για το παγκόσμιο εμπόριο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Fitch: Αυξάνονται οι κίνδυνοι για το παγκόσμιο εμπόριο

  Η Fitch Ratings προειδοποίησε σήμερα ότι η αύξηση των εμπορικών εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και των υπόλοιπων μεγάλων οικονομιών του πλανήτη θα μπορούσε να επηρεάσει εμπορεύματα και υπηρεσίες αξίας πολλών τρισεκατομμυρίων και να πλήξει τους ρυθμούς ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας.

  "Η έρευνα των αμερικανικών αρχών για την επιβολή δασμών στην αυτοκινητοβιομηχανία, πιθανές αμερικανικές κυρώσεις σε κινεζικές εισαγωγές και η πιθανή αντίδραση των χωρών αυτών, δημιουργούν τον κίνδυνο για σοβαρή κλιμάκωση", αναφέρει ο Brian Coulton, επικεφαλής οικονομολόγος της Fitch.

  Ο ίδιος σημειώνει ότι αν και οι πρωτοβουλίες των ΗΠΑ, της Κίνας και της Ε.Ε. μέχρι τώρα δεν επηρεάζουν σοβαρά τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, η ανάληψη νέων μέτρων θα μπορούσε να σηματοδοτήσει περαιτέρω κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου.

  Η τελευταία απειλή του Αμερικανού προέδρου για δασμούς σε κινεζικές εισαγωγές αξίας 200 δισ. δολ. αναμένεται να οδηγήσει το Πεκίνο στην υιοθέτηση ανάλογων μέτρων σε αμερικανικά αγαθά και υπηρεσίες, εκτιμά ο οικονομολόγος.

  "Μένει να φανεί αν οι ανακοινώσεις των ΗΠΑ είναι απλά διαπραγματευτικές θέσεις που μπορούν να τροποποιηθούν. Αλλά η λεπτομερής προετοιμασία και υποστήριξη τέτοιων μέτρων και η πιθανότητα άμεσων και ισχυρών αντιποίνων από τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ συνιστούν έναν αυξημένο κίνδυνο για το παγκόσμιο εμπόριο", υπογραμμίζει.

  Προειδοποιεί παράλληλα ότι εάν "οι εντάσεις ενισχυθούν περαιτέρω, οι ΗΠΑ σκληρύνουν τις θέσεις τους και αποσυρθούν πλήρως από την Nafta— κάτι που δεν αποτελεί το βασικό μας σενάριο — αυτό θα μεγιστοποιήσει τον αντίκτυπο. Η επιβολή υψηλών δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων θα αποτελούσε υπαρξιακή απειλή για τη Nafta".

  Εκτός από τα αγαθά και τις υπηρεσίες αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων που θα επηρεαστούν στο παγκόσμιο εμπόριο, ο οικονομολόγος περιμένει ένα σοκ της τάξης του 35% με 40% στις τιμές εισαγωγών στις ΗΠΑ και αρνητικό αντίκτυπο περίπου 0,5 ποσοστιαίες μονάδες στο αμερικανικό ΑΕΠ.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων