Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 28-Ιουν-2018 17:31

  ΔΝΤ: Οι δύο άξονες της μεταμνημονιακής εποπτείας

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  ΔΝΤ: Οι δύο άξονες της μεταμνημονιακής εποπτείας

  Τους δύο άξονες στους οποίους θα κινηθεί η εποπτεία της Ελλάδας μετά την λήξη του προγράμματος, περιέγραψε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον. 

  Όπως είπε, το ένα σκέλος είναι η μεταμνημονιακή παρακολούθηση (post-program monitoring) η οποία εξετάζει τα αποτελέσματα και την πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη συμφωνηθεί. Σύμφωνα με τον Τζέρι Ράις, πρόκειται για μία συνηθισμένη διαδικασία που ακολουθεί το Ταμείο σε όλες τις χώρες όπου έχει εμπλακεί, όπως είναι π.χ. η Κύπρος και η Ιρλανδία, και δεν πρόκειται για ειδική μεταχείριση της Ελλάδας. 

  Το δεύτερο σκέλος της εποπτείας περιλαμβάνει τις ετήσιες οικονομικές αναλύσεις για την Ελλάδα (Article IV) "μία επίσης φυσιολογική διαδικασία για το ΔΝΤ”. Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, η σύνταξη των συγκεκριμένων τακτικών εκθέσεων, προϋποθέτει την αποστολή κλιμακίου του ΔΝΤ στην Ελλάδα ανά διαστήματα. 

  Όπως υπενθύμισε ο Τζέρι Ράις, αυτή τη στιγμή βρίσκεται ήδη στην Αθήνα κλιμάκιο το Ταμείου, το οποίο βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τις ελληνικές αρχές και συγκεντρώνει στοιχεία για την τρέχουσα έκθεση (Article IV) η οποία αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τις προσεχείς εβδομάδες. Όπως είπε η αποστολή ολοκληρώνεται αύριο και πριν την αποχώρησή του από την Ελλάδα, ο επικεφαλής του κλιμακίου Πίτερ Ντολμάν θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου όπου θα προβεί σε κάποιες πρώτες δηλώσεις αναφορικά με την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ενώ θα εκδοθεί και ανακοίνωση από το ΔΝΤ για την ολοκλήρωση της αποστολής στην Αθήνα.  

  Συγκεκριμένα για την (πολυαναμενόμενη) ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (Debt Sustainability Analysis - DSA), ο εκπρόσωπος του Ταμείου είπε ότι θα συμπεριληφθεί στην προσεχή έκθεση (Article IV), η οποία - όπως συνηθίζεται - πριν δημοσιοποιηθεί θα συζητηθεί στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ. 

  Αν και δεν έδωσε κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία δημοσίευσης, ο Τζέρι Ράις δήλωσε ότι τόσο η έκθεση όσο και η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, θα δοθούν στη δημοσιότητα πριν το τέλος του Ιουλίου. 

  Αναφερόμενος στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, επικαλούμενος τις σχετικές δηλώσεις της επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγάρντ, τόνισε ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που ελήφθησαν είναι πολύ σημαντικά. Όπως είπε, το ΔΝΤ καλωσορίζει το γεγονός ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές στο βρυχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο διάστημα. Επίσης, ο Τζέρι Ράις δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει τις επιφυλάξεις που διατηρεί η Κριστίν Λαγκάρντ αναφορικά με την μακροχρόνια προοπτική της βιωσιμότητας του χρέους, ωστόσο όπως δήλωσε, "έχουμε τις δεσμεύσεις των Ευρωπαίων, ότι θα παρακολουθούν στενά την πορεία του χρέους και ότι θα λάβουν πρόσθετα μέτρα αν χρειαστεί". 

  "Οι αποφάσεις του Eurogroup είναι μία θετική εξέλιξη και ένα σημαντικό ορόσημο και αποτελούν μία αναγνώριση της τεράστιας προσπάθειας που κατέβαλε η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός. Όλοι αναγνωρίζουν τις προσπάθειές τους και σέβονται τη δύσκολη περίοδο που πέρασε ο ελληνικός λαός - όμως οι προκλήσεις παραμένουν", είπε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, συμπληρώνοντας ότι "υποστηρίζουμε την πρόοδο της Ελλάδας και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ελλάδα στο μέλλον".

  Ελίζα Τριανταφύλλου

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων