Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 26-Ιουν-2018 07:41

  Δεύτερο "ράπισμα" στο υπουργείο Υγείας για τις τοπικές μονάδες

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Δεύτερο "ράπισμα" στο υπουργείο Υγείας για τις τοπικές μονάδες

  Σχεδόν μηδενική είναι προς το παρόν η ανταπόκριση των γιατρών και στο δεύτερο "προσκλητήριο” του υπουργείου Υγείας για τη στελέχωση των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ). Οι αιτήσεις παθολόγων και παιδιάτρων για να ενταχθούν στο νέο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης των Α. Ξανθού- Π. Πολάκη με τη τη δημιουργία των "ιατρείων της γειτονιάς”, ανέρχονται σύμφωνα με το ρεπορτάζ και την εικόνα που έχουν οι ιατρικοί σύλλογοι σε λίγες δεκάδες μόλις, τη στιγμή που η πρόσκληση αφορά σε συνολικά 953 γιατρούς (809 παθολόγους και 144 παιδίατρους).

  Τα περιθώρια χρόνου στερεύουν. Η προκήρυξη για την πρόσληψη με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, διετούς διάρκειας, των γιατρών που θα ενταχθούν στις ΤΟΜΥ έληγε κανονικά την Παρασκευή 29 Ιουνίου. Εντούτοις δόθηκε μια μικρή παράταση και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τις ηλεκτρονικές αιτήσεις τους έως τις 2 Ιουλίου. Αντίστοιχα, η αποστολή της τελικής εξατομικευμένης φόρμας υποβολής αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης με τα επισυναπτόμενα δικαιολογητικά, παρατείνεται έως την Δευτέρα 09 Ιουλίου. 

  Όπως φαίνεται, ούτε το μισθολογικό κίνητρο που αποφάσισε το υπουργείο Υγείας για να προκαλέσει τη συμμετοχή των γιατρών και παράλληλα να κάνει "άνοιγμα” σε νέους επιστήμονες ήταν ικανό για να αυξήσει τη συμμετοχή.  Οι γιατροί εξακολουθούν να είναι αρνητικοί στη συμμετοχή τους στο νέο σύστημα με τους οικογενειακούς γιατρούς, κάνοντας λόγο για μειωμένα κίνητρα και χαμηλή αποζημίωση των επισκέψεων. Είναι χαρακτηριστικό πως στην πρώτη πρόσκληση ενδιαφέροντος (τον περασμένο Σεπτέμβριο), μόλις 583 γιατροί έκαναν αίτηση για 1.200 θέσεις. Αλλά και στην πρόσκληση του ΕΟΠΥΥ του Ιανουαρίου που αφορούσε στη σύναψη συμβάσεων με 2.829 ιδιώτες παθολόγους, γενικούς γιατρούς και παιδίατρους, μόλις 657 υπέβαλαν αίτηση για να συνάψουν σύμβαση ως οικογενειακοί γιατροί.

  Στον αέρα τίθεται πλέον και ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας για τη λειτουργία των επόμενων ΤΟΜΥ, αφού ούτε ο απαραίτητος αριθμός γιατρών φαίνεται να συγκεντρώνεται, ούτε κτήρια έχουν βρεθεί. Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Κυβέρνηση στο πλαίσιο του μνημονίου, θα πρέπει να ανοίξουν τουλάχιστον 120 κέντρα πρωτοβάθμιας περίθαλψης μέχρι τα τέλη του 2018 και 240 μέχρι τα μέσα του 2020. Προς το παρόν πολλές από τις ΤΟΜΥ στεγάζονται σε Κέντρα Υγείας, με "δανεικούς” γιατρούς από αυτά.

  Βασιλική Κουρλιμπίνη
  vicky.kourlibini@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων