Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 24-Ιουν-2018 08:14

  Σε βαυαρική καραντίνα Βερολίνο - Αθήνα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Σε βαυαρική καραντίνα Βερολίνο - Αθήνα

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Yπό συνεχή βαυαρική "παρακολούθηση" θα βρίσκεται η συμφωνία της Πέμπτης του Eurogroup για την Ελλάδα αλλά και συνολικά κάθε θέμα που αφορά τη χώρα μας, τουλάχιστον έως τις 14 Οκτωβρίου.

  Και αυτό γιατί τότε θα γίνουν οι τοπικές εκλογές στη Βαυαρία, στις οποίες οδεύει με απώλειες το εκεί "αδελφό" κόμμα της Μέρκελ (CSU). Πρώτο ορόσημο για τη στάση των Βαυαρών εταίρων της Μέρκελ θα είναι η ψηφοφορία στην επιτροπή της Bundesbank σε σχέση με τη νέα συμφωνία για την Ελλάδα.

  Τα αποτελέσματα αυτής της εκ του Μονάχου πίεσης φάνηκαν ήδη στο "φτωχότερο" σε σχέση με το αναμενόμενο μεταμνημονιακό πακέτο το οποίο έλαβε η Αθήνα προχθές. Τούτο ήλθε, εν πολλοίς, σαν συνέπεια των πιέσεων που άσκησε η βαυαρική Χριστιανο-Κοινωνική Ένωση-CSU πάνω στη Γερμανίδα Καγκελάριο με αφορμή την κόντρα τους για το προσφυγικό.

  Μ' άλλα λόγια, η συγκεκριμένη διελκυστίνδα ανακίνησε κάθε άλλη διαφωνία μεταξύ των αρχηγών των δύο "αδελφών" κομμάτων σε σχέση με τα ευρωπαϊκά θέματα, μαζί και την Ελλάδα.

  "Αντέχει" η Μέρκελ

  Ωστόσο, όπως τονίζουν στο "Κ" διπλωματικοί κύκλοι στο Βερολίνο, οι πιέσεις του Ζέεχοφερ δεν αναμένεται να κάμψουν τη στροφή της Μέρκελ (αλλά ούτε την ίδια συνολικά) προς το "συμμάζεμα" της Ευρώπης κόντρα στις πιέσεις κυρίως του Τραμπ (ο οποίος, μάλιστα, φέρεται να "κλείνει το μάτι" προς τους Γερμανούς ευρωσκεπτικιστές).

  Την ίδια ώρα, ο Αυστριακό καγκελάριος Σ. Κουρτς προσεγγίζει τον Ζέεχοφερ, όπως φάνηκε από τη κοινή τους συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη.

  Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως οι βαυαρικές πιέσεις εκτυλίσσονται παρά το γεγονός ότι η συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ της περασμένης Κυριακής για το ονοματολογικό της γειτονικής χώρας εκλήφθηκε θετικά από το σύνολο του ευρωπαϊκού πολιτικού κόσμου, δεδομένου ότι αυτή θα μπορούσε να ξεμπλοκάρει την είσοδο της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε. (και στο ΝΑΤΟ) και έτσι να φέρει πιο κοντά στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα μια ακόμα χώρα, ενώ αυτό σφαδάζεται εδώ και 10 χρόνια από την οικονομική και πολιτική κρίση...

  Όχι μόνο, αυτό αλλά οι Βαυαροί, χαμηλώνοντας τον πήχη της μεταμνημονιακής στήριξης στην Ελλάδα, φαίνεται να υποτίμησαν το γεγονός ότι η ίδια η Ελλάδα ενδεχομένως να αναλάβει αυξημένα καθήκοντα στην από εδώ και στο εξής ευρωπαϊκή διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, διευκολύνοντας έτσι τη Γερμανία.

  To ΑfD "πίσω" από την CSU

  Αυτό αναφέρουν διπλωματικές πηγές του "Κ" στο Βερολίνο, επισημαίνοντας πως –παρ' όλες τις παραπάνω εξελίξεις– η CSU του Χορστ Ζέεχοφερ (πρόεδρος) και του Μάρκους Ζέντερ (νυν πρωθυπουργός Βαυαρίας στην οποία κυβερνά το κόμμα αυτό) θα συνεχίζει να δυσκολεύει τη λήψη αποφάσεων από γερμανικής πλευράς σε σχέση με την Ελλάδα και γενικότερα σε σχέση με τα ευρωπαϊκά θέματα, αν μη τι άλλο το επόμενο τετράμηνο.

  Ήδη ο Ζέντερ αντέδρασε αρνητικά απέναντι στον νέο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό τον οποίο εξετάζουν Μέρκελ-Μακρόν, εκτιμώντας ότι αυτός θα πλήξει τη σταθερότητα της Ευρωζώνης.

  Οι εντεινόμενες διαφοροποιήσεις των Βαυαρών απέναντι σε κάθε θετική πρωτοβουλία της Μέρκελ επί των ευρωπαϊκών, οφείλεται προπαντός στο γεγονός ότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στη Βαυαρία, δείχνουν πτώση του κόμματος Ζέεχοφερ-Ζέντερ και άνοδο των ακροδεξιών, αντι-Ε.Ε. δυνάμεων.

  Συγκεκριμένα, οι Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές, αν και κρατάνε την πρωτιά, φαίνεται πως θα χάσουν στις επικείμενες εκλογές του Οκτωβρίου 6,6 μονάδες (σε σχέση με τις εκλογές του 2013), ενώ άλλες 7,2 μονάδες θα χάσουν οι Σοσιαλδημοκράτες.

  Αντίθετα, το ακροδεξιό κόμμα της AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία) φαίνεται πως θα λάβει ποσοστό πάνω από εκείνο των ομοσπονδιακών εκλογών του 2017 (13,5%).

  Κοινοβουλευτικό crash test

  Το επόμενο crash test στην ισορροπία μεταξύ των "αδελφών", κατ' άλλα, κομμάτων (δηλαδή του κόμματος Μέρκελ και εκείνου του Ζέεχοφερ), θα είναι η έγκριση του ελληνικού μετα-μνημονιακού πακέτου από το ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο (Bundestag).

  Έως τότε να έχει αποσαφηνισθεί το αν και ποιος θα είναι ο συμβιβασμός μεταξύ CDU – CSU σε σχέση με τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

  Και αυτό γιατί, την επόμενη εβδομάδα, θα λήξει η προθεσμία για την εξεύρεση μίας από κοινού αποδεκτής λύσης.

  Αν υπάρξει συμβιβασμός ανάμεσα στη Μέρκελ και τον Ζέεχοφερ, οι τοποθετήσεις των Βαυαρών απέναντι στο ελληνικό ζήτημα θα είναι πιο "ήπιες".

  Αν δεν υπάρξει κάτι τέτοιο και διαιωνισθεί η κρίση ανάμεσα στους πολιτικούς αυτούς –πολλώ δε μάλλον αν αποχωρήσουν οι Βαυαροί από τον Μεγάλο Συνασπισμό– τότε η τοποθέτηση του Μονάχου αναμένεται "οξύτατη"...

  Το πρώτο άμεσο ζήτημα επ' αυτού είναι αν θα έλθει η νέα συμφωνία για την Ελλάδα στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή ή στην Ολομέλεια της Βundestag.

  Πρόθεση της Μέρκελ και του Όλαφ Σολτς, είναι το νέο πακέτο για την Ελλάδα  να περάσει μόνο από την αρμόδια Επιτροπή και όχι από την Ολομέλεια τη Βundestag.

  Είναι πολύ πιθανό, όμως, να υπάρξει πρόταση από τους ακροδεξιούς της AfD υποστηριζόμενη τους Φιλελευθέρους, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να περάσει το εν λόγω πακέτο από την Ολομέλεια της Bundestag.

  Τα σενάρια της κόντρας Μέρκελ - Ζέεχοφερ και η Ελλάδα

  Τρία είναι τα βασικά σενάρια για το μέλλον της γερμανικής κυβέρνησης:
  1) Να μείνει ως έχει η σύνθεσή της (Μέρκελ, Σολτς, Ζέεχοφερ), αλλά να συνεχισθούν οι εντάσεις μεταξύ Μέρκελ - Σολτς από τη μια μεριά και Ζέεχοφερ από την άλλη, σε "ελεγχόμενο", όμως, επίπεδο, χωρίς δραματικές πιέσεις σε βάρος της Αθήνας.

  2) Να φύγει ο Ζέεχοφερ ή και το κόμμα του (CSU) συνολικά από τον Μεγάλο Συνασπισμό και να μείνουν μόνο τα κόμματα της Μέρκελ (CDU) και του Σολτς (SPD) με ψήφο ανοχής των Πρασίνων. Αυτό καθιστά εύθραυστη μία τέτοια κυβέρνηση, αλλά ικανή να συνεχίσει την πορεία της στα ευρωπαϊκά (στις οποίες ελπίζει η Αθήνα) τουλάχιστον έως τις Ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019. Δεν αποκλείονται νωρίτερα πρόωρες εκλογές, ακόμα και τον Σεπτέμβριο του 2018.

  3) Να ενταχθεί και το κόμμα των Πρασίνων στην κυβέρνηση, ύστερα από αποχώρηση του κόμματος Ζέεχοφερ (CSU). Oι Πράσινοι στηρίζουν το σχέδιο Μακρόν. Συνεπώς θα διευκολυνθεί η προσέγγιση Γερμανών - Γάλλων, γεγονός που βλέπουν ιδιαιτέρως θετικά κυβερνητικοί κύκλοι στην Αθήνα.

  Αναδημοσίευση από το "Κεφάλαιο" που κυκλοφορεί.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων