Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 22-Ιουν-2018 14:38

  H ένταση Βερολίνου - ΔΝΤ και το παρασκήνιο για τη μακροχρόνια βιωσιμότητα του χρέους

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  H ένταση Βερολίνου - ΔΝΤ και το παρασκήνιο για τη μακροχρόνια βιωσιμότητα του χρέους

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 15:58

  Του Γ. Αγγέλη 

  Για άλλη μια φορά οι διαφορές πάνω στα προβλήματα του ελληνικού χρέους αντιμετωπίσθηκαν με δεσμεύσεις για το μέλλον και υποσχέσεις για νέα "εργαλεία” παρέμβασης στην Ευρωζώνη. 

  Το ΔΝΤ αποδέχθηκε ότι οι παρεμβάσεις στο ελληνικό χρέος διασφαλίζουν τη βιωσιμότητά του αλλά μόνο βραχυμεσοπρόθεσμα. Μετά το 2032 τα ερωτήματα επανέρχονται με αποτέλεσμα να υπάρξει έντονη τριβή μεταξύ Βερολίνου – ΔΝΤ. 

  Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr η ένταση που εμφανίσθηκε με την απαίτηση του ΔΝΤ για τη διασφάλιση και πέραν του 2032 της βιωσιμότητας του χρέους, απαντήθηκε από τους Ευρωπαίους Υπ. Οικονομικών με τη διαβεβαίωση ότι τα όποια προβλήματα θα μπορούσαν να προκύψουν όσον αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους θα καλύπτονται από τη διεύρυνση του ρόλου του ESM

  Στις τελικές ανακοινώσεις σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σκοπίμως οι αναφορές ήταν αδύναμες όσοι αφορά την περιβόητη "γαλλική πρόταση” η οποία θα κάλυπτε αυτό το κενό. Ανάλογες ανάγκες πλέον θα καλύπτονται από τον νέο διευρυμένο όσον αφορά τις δυνατότητες χρηματοδότησης ESM, ο οποίος μετά από τη συμφωνία Μέρκελ – Μακρόν θα μεταλλαχθεί σε ένα Ταμείο που θα καλύπτει ευρύτερες περιπτώσεις κρίσης ρευστότητας τόσο σε χώρες μέλη όσο και στον μηχανισμό εκκαθάρισης τραπεζών. 

  Για την Ελλάδα αυτό θα σημαίνει ότι εφόσον προκύψουν ζητήματα που θέτουν σε αμφισβήτηση την επάρκεια της χώρας στην κάλυψη των δαπανών εξυπηρέτησης του χρέους ο ESM θα μπορεί να ανταποκριθεί και να καλύψει τις όποιες ανάγκες με τις προϋποθέσεις βέβαια που θα λειτουργεί ο χρηματοδοτικός του ρόλος.

  Αυτό βέβαια αφορά την μετά το 2032 χρονική περίοδο καθώς μέχρι τότε, οι τρέχουσες υποχρεώσεις θα αφορούν μόνο την αποπληρωμή των δόσεων του διακρατικού δανείου των 52 δισ. ευρώ και τις εξοφλήσεις των λήξεων των ομολόγων της δευτερογενούς αγοράς. 

  Έτσι κι αλλιώς η αποπληρωμή του δανείου από το ΔΝΤ θα έχει λήξει από το 2023 ή και ενωρίτερα εφόσον στο μεταξύ αποφασισθεί η προεξόφληση μέρους ή όλου του δανείου από το "μαξιλάρι” των διαθεσίμων που πρόκειται να συγκροτηθεί και το οποίο θα κινείται με αποθεματικά πάνω από τα 24 δισ. ευρώ. 

  Σε κάθε περίπτωση πάντως ο ESM με το τέλος του ελληνικού τρίτου προγράμματος στήριξης ολοκληρώνει τις παρεμβάσεις στις οποίες είχε εμπλακεί ως EFSF αρχικά και ως ESM στην συνέχεια. 


   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων