Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 12-Ιουν-2018 17:10

  Τριμηνιαίοι έλεγχοι μετά το μνημόνιο μαζί με το ΔΝΤ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Τριμηνιαίοι έλεγχοι μετά το μνημόνιο μαζί με το ΔΝΤ

  Ένα πλαίσιο συμφωνίας το οποίο θα περιλαμβάνει και ελάφρυνση χρέους αλλά και δεσμεύσεις βάσει των οποίων θα συνεχίσει να εφαρμόζει τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις στο μέλλον η Ελλάδα περιγράφουν πηγές από τις Βρυξέλλες, οι οποίες έκαναν παράλληλα σαφές ότι οι αγορές θα εξετάζουν προσεκτικά τις ελληνικές επιδόσεις την επόμενη δεκαετία.

  Μάλιστα, οι Βρυξέλλες επισημαίνουν ότι η πραγματική "επιτυχία" ή "αποτυχία" της εξόδου θα καθοριστεί από τις πολιτικές που θα ακολουθηθούν στη χώρα τα επόμενα δύο χρόνια.

  Όπως αναφέρουν πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, η επιτήρηση της Ελλάδας μετά το μνημόνιο θα είναι τριμηνιαία και σε αυτή θα συμμετέχει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Μετά την έξοδο από το πρόγραμμα, η Ελλάδα θα υπαχθεί στη λεγόμενη "ενισχυμένη εποπτεία" (Enhanced Surveillance).

  Επίσης σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το "μαξιλάρι" διαθεσίμων του ελληνικού Δημοσίου, το οποίο θα συγκεντρωθεί τόσο από την ελληνική συνεισφορά όσο και από δόσεις του ESM θα φτάσει στα 20 δισ. ευρώ και θα επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες της χώρας έως και το τέλος του 2019.

  Σε ό,τι αφορά τις μεσοπρόθεσμες χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού Δημοσίου οι ίδες πηγές θεωρούν πως είναι διαχειρίσιμες, ακόμη και χωρίς νέα μέτρα για το χρέος.

  Τα επόμενα χρόνια οι ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους εκτιμάται πως θα είναι διαχειρίσιμες και θα φτάνουν έως το 7 έως 8% του ΑΕΠ. Θα είναι λίγο υψηλότερες, έως το 10% του ΑΕΠ, έως το 2030, δηλαδή σχετικά διαχειρίσιμες, ακόμη και χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους.

  Όσον αφορά στις αιρεσιμότητες που θα τεθούν σε εφαρμογή μετά το μνημόνιο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα συνδέονται με τα SMPs & ANFAs (αδιάθετα κέρδη ομολόγων που διακρατούν κεντρικές τράπεζες), τα οποία εκτιμούνται συνολικά σε 4 δισ. ευρώ ή στο 2% του ΑΕΠ και τα οποία προβλέπεται ότι θα αποδίδονται ετησίως με ρυθμό 1 δισ. ανά έτος την περίοδο 2019-2022.

  Οι ίδιες πηγές μίλησαν επίσης για παρεμβάσεις στο χρέος που θα γίνουν μακροπρόθεσμα και αναφέρθηκαν σε πολιτική δέσμευση για περαιτέρω παρεμβάσεις στο δάνειο του EFSF (δεύτερο δάνειο), αν αυτό καταστεί αναγκαίο.

  Απαριθμώντας τους κινδύνους αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες έκαναν λόγο για: 

  -την ιδιοκτησία του προγράμματος

  -τους κινδύνους αναφορικά με την εφαρμογή λόγω αδυναμίας της δημόσιας διοίκησης 

  -δυνατότητα αντιμετώπισης των κατεστημένων συμφερόντων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

  Επισημαίνουν επίσης ότι σήμερα πολύ μεγάλο μέρος του χρέους έχει πάρα πολύ χαμηλό επιτόκιο εξυπηρέτησης.

  Αναφορικά με το τι πρέπει να γίνει, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η Ελλάδα πρέπει να επιβραβευτεί για τις προσπάθειες που έκανε, αλλά εκεί πρέπει το Eurogroup να εξασφαλίσει ότι δεν θα ανατραπούν και πάλι οι μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει και ότι δεν θα χρειαστεί και πάλι χρήματα η χώρα στο μέλλον αν της δοθεί ελάφρυνση χρέους. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων