Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 11-Ιουν-2018 12:14

  Έκκληση ΣΦΕΕ στην Πολιτεία να διατηρηθεί βιώσιμη η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, ανώτατο όριο στο clawback είτε συνυπευθυνότητα με την Πολιτεία, επιτάχυνση των δομικών μεταρρυθμίσεων, καθώς επίσης φορολογικά και επενδυτικά κίνητρα για να μπορέσουν να υλοποιηθούν πλάνα που υπάρχουν, ζητάει μεταξύ άλλων ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, όπως δηλώνει σε συνέντευξη του στη WEB-TV του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο νέος πρόεδρος του ΣΦΕΕ και γενικός διευθυντής της Νovo Nordisk Ελλάς, Ολύμπιος Παπαδημητρίου.

  "Βλέπουμε τελευταία να δημιουργούνται κάποια εμπόδια στην έλευση νέων θεραπειών στην Ελλάδα, και ταυτόχρονα συμβιώνουμε με μία απίστευτη φοροεισπρακτική πολιτική. Αν συνεχιστεί η κατάσταση, τα θύματα θα είναι δυστυχώς οι ασθενείς, οι εταιρείες, αλλά ταυτόχρονα η απασχόληση και η εθνική οικονομία", προειδοποιεί ο κ. Παπαδημητρίου.

   Για τις κλινικές μελέτες αναφέρει ότι αυτή τη στιγμή επενδύονται στη χώρα 80 εκατ. ευρώ, όταν στην ΕΕ η ετήσια επένδυση αγγίζει τα 30 δισεκατομμύρια. "Πιστεύουμε ότι με τις σωστές ρυθμίσεις, με ένα πιο ευέλικτο πλαίσιο, με λιγότερη γραφειοκρατία και περισσότερη συνέπεια, θα μπορέσουμε σε ένα βάθος τριετίας να τριπλασιάσουμε αυτό το μέγεθος και να αγγίξουμε τα 250 εκατ. ευρώ". 

  Όσον αφορά τους ανασφάλιστους εξηγεί ότι από τα 478 εκατ. clawback του 2017, περίπου το 1/3, αντιστοιχεί στη δαπάνη των ανασφαλίστων συμπολιτών μας.

  "Έχουμε προτείνει άντληση κεφαλαίων από την κοινωνική πρόνοια, όχι γιατί δεν θέλουμε να καλύπτονται, αλλά γιατί θεωρούμε ότι είναι ένα αυξητικό μέγεθος και πρέπει να βρεθούν ενέσεις χρηματοδότησης στο σύστημα για να γίνει βιώσιμο και για μας", λέει ο κ. Παπαδημητρίου.

  Για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια τον Αύγουστο, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία: "Ένα πρόγραμμα δημοσιονομικών πολιτικών, το οποίο σε πολλά σημεία στερείτο λογικής, φαίνεται ότι θα εκλείψει. Θα πάμε σε μία άλλη περίοδο, στην οποία θέλω να πιστεύω πως οι δυνατότητες θα είναι κάπως μεγαλύτερες. Είναι και μία ευκαιρία να αναθεωρηθούν κάποια πράγματα, να τεθούν νέοι στόχοι και να υπάρχει καλύτερη σύνδεση με την υγειονομική πραγματικότητα".

  Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης που παραχώρησε ο πρόεδρος του ΣΦΦΕ Ολύμπιος Παπαδημητρίου στην webtv του ΑΠΕ-ΜΠΕ και στην Τάνια Μαντουβάλου

  Είστε από τα τέλη Μαρτίου πρόεδρος του ΣΦΕΕ. Αναλάβατε καθήκοντα σε μία ομολογουμένως δύσκολη περίοδο με εξαιρετικά στενά δημοσιονομικά περιθώρια, ιδιαίτερα στην αγορά φαρμάκου, με μειωμένη φαρμακευτική δαπάνη και ότι αυτό συνεπάγεται. Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας;

  Προτεραιότητα για το νέο διοικητικό συμβούλιο, όπως άλλωστε και για το προηγούμενο, αποτελεί η βελτίωση των υπηρεσιών υγείας, καθώς επίσης και η βελτίωση της υγείας των πολιτών.

  Στόχος μας είναι να καταφέρουμε επίσης να φέρουμε τις νέες καινοτόμες θεραπείες στην Ελλάδα, έτσι ώστε να γίνουν προσβάσιμες στους ασθενείς, και ταυτόχρονα να είναι βιώσιμες για τις φαρμακευτικές εταιρείες. Αυτή τη στιγμή ο κλάδος έχει σημαντικά προβλήματα, όπως πχ η ανεπαρκής φαρμακευτική δαπάνη. Βλέπουμε τελευταία να δημιουργούνται κάποια εμπόδια στην έλευση νέων θεραπειών στην Ελλάδα, και ταυτόχρονα συμβιώνουμε με μία απίστευτη φοροεισπρακτική πολιτική, που εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια. Αν συνεχιστεί η κατάσταση τα θύματα θα είναι δυστυχώς οι ασθενείς, οι εταιρείες, αλλά ταυτόχρονα η απασχόληση και η εθνική οικονομία. 

   Η αγορά του φαρμάκου χαρακτηρίζεται από πολύ χαμηλό προϋπολογισμό για τη φαρμακευτική δαπάνη, ενώ εσείς παραπονιέστε για τα νέα μέτρα που επέβαλε το υπουργείο Υγείας για τις καινοτόμες θεραπείες και τη μεγάλη επιβάρυνση στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις. Αλήθεια, πιστεύετε πώς θα καταφέρετε να αντιστρέψετε αυτό το αρνητικό κλίμα; Πώς οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες απαιτήσεις για επιστροφές;

  Η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, τα τελευταία χρόνια παραμένει σταθερή και δυστυχώς έχει ψηφιστεί να παραμείνει σταθερή μέχρι το 2022. Νομίζω ότι όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτό το μέγεθος της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης είναι ανεπαρκές και δεν έχει καμία σχέση με τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού.

  Η βιομηχανία επέστρεψε την περσινή χρονιά συνολικά σε rebate και clawback ένα ποσό της τάξεως του 1,2 δισ. ευρώ. Θεωρούμε πως αυτή η κατάσταση δεν είναι βιώσιμη για το μέλλον.

  Αυτό που ζητάμε είναι καταρχήν εξορθολογισμό της δαπάνης.(Η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη δεν έχει αποφασιστεί με μία λογική. Έχει αποφασιστεί με καθαρά οικονομικούς δείκτες και όχι με βάση τις πραγματικές υγειονομικές ανάγκες). Επειδή ο μηχανισμός που υπάρχει αυτή τη στιγμή, δεν δημιουργεί την υποχρέωση στην Πολιτεία να λάβει δραστικά μέτρα για τον έλεγχο της ζήτησης και της δαπάνης, ζητάμε ακόμη να υπάρχει είτε ένα ανώτατο όριο στο clawback, είτε συνυπευθυνότητα, έτσι ώστε να μοιραζόμαστε και οι δύο πλευρές την ευθύνη και να έχουμε και οι δύο πλευρές την ίδια πίεση, για να κρατήσουμε τη δαπάνη σε βιώσιμα πλαίσια.

  Αν δεν τοποθετηθεί ανώτατο όριο στις επιστροφές, πρακτικά δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι μπορούμε να περιμένουμε στο μέλλον, αλλά ταυτόχρονα δεν δημιουργείται και ένα ισχυρότατο κίνητρο για την Πολιτεία, έτσι ώστε να προσπαθήσει και εκείνη από την πλευρά της να ελέγξει τη ζήτηση. Να ελέγξει τη συνταγογράφηση, που οδηγεί την δαπάνη υψηλότερα.

  Οι προβλέψεις για το 2018 δείχνουν πως η "τρύπα" στη δαπάνη του φαρμάκου θα είναι μεγαλύτερη. 

  Για το 2018 αυτό που μπορώ να σας πω, τουλάχιστον με τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου που έχουμε στη διάθεση μας, είναι ότι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το clawback θα αγγίξει ή θα ξεπεράσει τα 600 εκατομμύρια. Όσα δηλαδή κόστισε η γέφυρα του Ρίου Αντιρρίου. Θεωρούμε πως δεν είναι βιώσιμο να περιμένουμε από την φαρμακοβιομηχανία να συνεισφέρει κάθε χρόνο στο δημόσιο μία γέφυρα Ρίου Αντιρρίου. 

  Έχετε αναφέρει ότι χρειαζόμαστε ένα νέο μίγμα φαρμακευτικής πολιτικής. Τι περιλαμβάνει αυτό;

  Το ένα συστατικό όπως ήδη ανέφερα έχει να κάνει με τον εξορθολογισμό της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης. Το δεύτερο συστατικό έχει να κάνει με τις απαραίτητες δομικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν, γιατί μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να συγκρατηθεί μεσομακροπρόθεσμα η δαπάνη και να είναι σε ένα βιώσιμο πλαίσιο για το σύστημα υγείας, αλλά και για τις εταιρείες.

  Όταν λέμε δομικές μεταρρυθμίσεις εννοούμε μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί, και είναι υποχρεώσεις της Πολιτείας. Όπως τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, τα μητρώα ασθενών, η εισαγωγή ενός συστήματος αξιολόγησης των νέων τεχνολογιών υγείας, ο ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς, μία καλύτερη παραμετροποίηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

  Όλα αυτά είναι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Πολιτεία να κάνει και έχει πράγματι τη διάθεση να τα κάνει. Αυτό όμως που βλέπουμε είναι ότι κινούμαστε με μία σχετικά αργή ταχύτητα. Και δυστυχώς χρόνος δεν υπάρχει πια. Τα πράγματα μας πιέζουν πάρα πολύ και θα πρέπει αυτές οι μεταρρυθμίσεις να γίνουν το συντομότερο δυνατό.

  Τώρα όσον αφορά την φαρμακευτική δαπάνη των ανασφάλιστων γνωρίζουμε ότι ο Ιανουάριος κόστισε 18 εκατ. ευρώ, το 2018 προβλέπεται να ξεπεράσει τα 220 εκατ. ευρώ, όταν το 2017 άγγιξε τα 165. Και λόγω περιορισμένου προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ καλείστε εσείς, οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις να επιβαρυνθείτε με το κόστος.

  Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να επισημανθεί, ότι άνθρωποι που έχουν χάσει την ασφαλιστική ικανότητα, έχουν τη δυνατότητα να έχουν φαρμακευτική φροντίδα και να λαμβάνουν τις θεραπείες που χρειάζονται. Αυτό είναι κάτι που στηρίζουμε ανεπιφύλακτα και θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο κομμάτι οποιασδήποτε κοινωνικής πολιτικής.

  Από την άλλη πλευρά θα πρέπει να πούμε πως αυτή την κοινωνική πολιτική την στηρίζει η φαρμακοβιομηχανία πρακτικά, αφού πολύ χαρακτηριστικά να σας πω ότι από τα 478 εκατ. clawback του 2017, περίπου το 1/3 από αυτά, αντιστοιχεί στη δαπάνη των ανασφαλίστων συμπολιτών μας. Φέτος όπως είπατε κι εσείς αναμένεται να ξεπεραστούν τα 200 εκατ., και σαφώς πρέπει να βρούμε λύσεις με το κράτος.

  Έχουμε προτείνει για παράδειγμα την άντληση κεφαλαίων από την κοινωνική πρόνοια για τους ανασφάλιστους, όχι γιατί δεν θέλουμε να καλύπτονται, αλλά γιατί θεωρούμε ότι είναι ένα αυξητικό μέγεθος και πρέπει να βρεθούν ενέσεις χρηματοδότησης στο σύστημα για γίνει βιώσιμο και για μας

  Τον Αύγουστο η χώρα βγαίνει από τα μνημόνια. Τι αντίκτυπο πιστεύετε ότι θα έχει κάτι τέτοιο στο χώρο του φαρμάκου;

  Θα ήθελα να είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος. Συγκρατημένα γιατί δεν ξέρω τι θα είναι αυτό που θα αλλάξει τόσο απότομα, επειδή θα αλλάξει ο μήνας για παράδειγμα, αλλά αισιόδοξος από την άλλη γιατί θέλω να πιστεύω πως ένα πρόγραμμα δημοσιονομικών πολιτικών, το οποίο σε πολλά σημεία στερείτο λογικής, φαίνεται ότι θα εκλείψει.

  Θα πάμε σε μία άλλη περίοδο, στην οποία θέλω να πιστεύω πως οι δυνατότητες θα είναι κάπως μεγαλύτερες, καθώς επίσης είναι και μία ευκαιρία να αναθεωρηθούν κάποια πράγματα, να τεθούν νέοι στόχοι με περισσότερη λογική, και να υπάρχει καλύτερη σύνδεση με την υγειονομική πραγματικότητα.

  Σύμφωνα με μελέτες η μέση κατά κεφαλήν δημόσια δαπάνη για το φάρμακο στην Ελλάδα είναι στα 182 ευρώ, όταν στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου είναι στα 242 ευρώ. Την ίδια στιγμή ο μέσος όρος της ΕΕ είναι στα 292 ευρώ. Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρες ενδείξεις αυτές, ότι τα μεγέθη με τα οποία παλεύουμε σήμερα είναι ανεπαρκή.

  Το οικονομικό και κοινωνικό αποτύπωμα του κλάδου του φαρμάκου, η δυναμική των εξαγωγών και οι δυνατότητες που ανοίγονται από τις κλινικές μελέτες έχουν επισημανθεί πολλάκις και επιβεβαιωθεί σε πολλές μελέτες. Θεωρείτε πως η Πολιτεία έχει αντιληφθεί τις αναπτυξιακές προοπτικές του κλάδου;

  Θέλουμε η Πολιτεία να αντιλαμβάνεται τις αναπτυξιακές προοπτικές του κλάδου με πράξεις και όχι μόνο αναγνωρίζοντας τα προβλήματα που κατά καιρούς αντιμετωπίζουμε, κάποια εκ των οποίων έχουν γίνει μόνιμα τον τελευταίο καιρό. Είναι γεγονός ότι ο κλάδος μας είναι από τους πιο εξωστρεφείς της ελληνικής οικονομίας. Είμαστε η τρίτη εξαγωγική δύναμη της χώρας και συνεισφέρουμε περίπου το 3,5% του ΑΕΠ.

  Στην Ελλάδα υπάρχουν 28 εργοστάσια που παράγουν φάρμακο και ο κλάδος απασχολεί περίπου 26.000 εργαζόμενους. Από αυτούς το 64% είναι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Ταυτόχρονα στηρίζουμε έμμεσα 86.000 θέσεις εργασίας.

  Καταλαβαίνετε ότι ο κλάδος μας έχει μία καθοριστική συνεισφορά, και στη συγκράτηση νέων επιστημόνων στη χώρα. Οι κλινικές μελέτες από την άλλη είναι ένας τομέας που μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα πράγματα.

  Με βάση τις εκτιμήσεις μας, αυτή τη στιγμή επενδύονται στη χώρα περίπου 80 εκατ. ευρώ σε κλινικές μελέτες. Πιστεύουμε ότι με τις σωστές ρυθμίσεις, με ένα πιο ευέλικτο πλαίσιο, με λιγότερη γραφειοκρατία με περισσότερη συνέπεια θα μπορέσουμε σε ένα βάθος τριετίας να τριπλασιάσουμε αυτό το μέγεθος και να αγγίξουμε τα 250 εκατ. ευρώ. Είναι κρίμα να μην εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία. Στην ΕΕ η ετήσια επένδυση στις κλινικές μελέτες αγγίζει τα 30 δισ. ευρώ κι εμείς είμαστε τόσο πίσω.

  Αν είχατε απέναντι σας τον υπουργό Υγείας αυτή τη στιγμή τι θα του λέγατε;

  Είχαμε την ευκαιρία μετά την ανάληψη των καθηκόντων του νέου συμβουλίου να συναντηθούμε με τον υπουργό και να του εκθέσουμε τα θέματα μας και οφείλω να πω πως και ο ίδιος αναγνωρίζει και δέχεται αρκετά από αυτά.

  Πάντως αυτή τη στιγμή αν τον είχα μπροστά μου θα του έλεγα τρία πράγματα. Χρειαζόμαστε αναπροσαρμογή της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης με βάση τις ανάγκες του πληθυσμού, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε και την πρόσβαση στις νέες θεραπείες. Χρειαζόμαστε δομικές μεταρρυθμίσεις που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του συστήματος μεσομακροπρόθεσμα γιατί έτσι μόνο θα συγκρατηθεί η δαπάνη στο μέλλον. Και τέλος χρειαζόμαστε φορολογικά και επενδυτικά κίνητρα για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε πλάνα που υπάρχουν και είναι σχετικά εύκολο να υλοποιηθούν, σε μία χώρα όπως η δική μας, που και επιστημονικό δυναμικό έχει, και τα νοσοκομεία και τις υποδομές, σε ένα σημαντικό βαθμό, για να τα αξιοποιήσει.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων