Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 07-Ιουν-2018 16:45

  Ολοκληρώθηκε το Ελληνο-Κορεατικό Forum Ναυτιλιακής Συνεργασίας

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Ολοκληρώθηκε το Ελληνο-Κορεατικό Forum Ναυτιλιακής Συνεργασίας

  Πραγματοποιήθηκε στις 6 Ιουνίου το Ελληνο - Κορεατικό Forum Ναυτιλιακής Συνεργασίας 2018 (Korean – Hellenic Maritime Cooperation Forum 2018) που διοργανώθηκε από την Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Κορέας στην Ελλάδα και το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

  Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Διεθνούς Ναυτιλιακής Έκθεσης Ποσειδώνια και στις ενότητες του forum συζητήθηκαν ζητήματα και πολιτικές για τη ναυτιλία, τη ναυπηγική βιομηχανία, την ασφάλεια και το διαδίκτυο καθώς και ρυθμιστικά θέματα.

  Ο πρέσβης της Δημοκρατίας της Κορέας στην Ελλάδα κ. Soosuk Lim στον χαιρετισμό του υπογράμμισε ότι το Ελληνο - Κορεατικό Forum ναυτιλιακής συνεργασίας προσφέρει μια μοναδική δυνατότητα για την ανταλλαγή πολύτιμων πληροφοριών, συμβάλλοντας στην εμβάθυνση και περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων των δυο χωρών στον τομέα της ναυτιλίας.

  Σημείωσε ότι οι δυο χώρες είναι πρωτοπόρες στον τομέα της ναυτιλίας, με την Ελλάδα να διαχειρίζεται περίπου το 20% του παγκόσμιου στόλου, ενώ η Κορέα κατατάσσεται στην πρώτη θέση στον κλάδο των ναυπηγείων. "Έχουμε την ικανότητα και την ισχυρή βούληση να συνεργαστούμε στενά μεταξύ μας στον τομέα της ναυτιλίας. Οι νέες συνθήκες στην παγκόσμια οικονομία υπαγορεύουν ένα νέο υπόδειγμα που συνδυάζει την τεχνολογική καινοτομία και αυστηρότερους κανονισμούς. Η Κορέα είναι πολύτιμος εταίρος για την Ελλάδα αυτή τη στιγμή των νέων προκλήσεων".

  Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΙΟΒΕ κ. Τάκης Αθανασόπουλος, στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει σημειωθεί στην Ελληνική Οικονομία προσθέτοντας ωστόσο ότι, είναι "απολύτως απαραίτητο η οικονομία μας να αποκτήσει δυναμική και να πετύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης προκειμένου να κατορθώσουμε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος και να πετύχουμε πραγματικά την έξοδο από την κρίση".

  "Στο πώς θα το πετύχουμε αυτό", συνέχισε ο κ. Αθανασόπουλος, "θεωρώ, ότι δεν υπάρχει καλύτερο παράδειγμα από την εμπειρία της Κορέας. Η χώρα δοκιμάστηκε σκληρά από την κρίση του 1997, την Κρίση της Ανατολικής Ασίας, ωστόσο προχώρησε με αποφασιστικότητα, συνέπεια, επιμονή και ταχύτητα στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Χωρίς φωνές, χωρίς αντιδράσεις αλλά με σκληρή δουλειά και αξιοπρέπεια έγιναν όλα όσα έπρεπε να γίνουν". Δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης, η Κορέα κατόρθωσε όχι απλά να ξεπεράσει την κρίση, αλλά να βγει ισχυρότερη, ανακτώντας το χαμένο έδαφος και συνεχίζοντας με έντονα ανοδική πορεία. "Επειδή οι αποφάσεις του σήμερα δεν αφορούν μόνο εμάς αλλά και τις επόμενες γενιές, πολλές καλές πρακτικές μπορούμε να αντλήσουμε από την διαδρομή που έχει διανύσει η Κορέα τα τελευταία 20 χρόνια", τόνισε ο κ. Αθανασόπουλος.

  Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, στην ομιλία του, τόνισε ότι, τα τελευταία 3 χρόνια εξασφαλίστηκε στην Ελλάδα πολιτική σταθερότητα που οδήγησε στην οικονομική σταθερότητα. "Η αβεβαιότητα και η αστάθεια βρίσκονται πια πίσω μας, εμπεδώνεται εμπιστοσύνη και κυρίως αυτοπεποίθηση. Όλοι οι δείκτες δείχνουν ότι η προσπάθεια είναι στη σωστή κατεύθυνση. Αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί αποφασιστικά με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να γίνουν αλλά παράλληλα δημιουργώντας μηχανισμούς που περιορίζουν τις κοινωνικές ανισότητες".

  Ο υπουργός Ναυτιλίας αναφέρθηκε στην κυρίαρχη θέση της ελληνικής ναυτιλίας παγκοσμίως και την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας Ελλάδας – Κορέας προσθέτοντας ότι, οι Έλληνες εφοπλιστές είναι από τους σημαντικότερους πελάτες των μεγάλων ναυπηγείων της Κορέας. Ο κ. Κουρουμπλής σημείωσε επίσης ότι, με τις συντονισμένες προσπάθειες της πολιτείας αφυπνίζεται σταδιακά ο ναυπηγοεπισκευαστικός τομέας στη χώρα μας και εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει τόσο στην κατασκευή ορισμένων τύπων πλοίων όσο κυρίως στο να καταστεί επισκευαστικό κέντρο πλοίων. Τέλος, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει την τεχνογνωσία και την ικανότητα παραγωγής εξαρτημάτων πλοίων και στην κατεύθυνση αυτή υπάρχουν πολλά περιθώρια συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και κορεατικών επιχειρήσεων.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων