Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 03-Ιουν-2018 09:12

  Τι κερδίζει, τι χάνει ο ελληνικός Τουρισμός από Κίνα, ΗΑΕ και Ινδία

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Τι κερδίζει, τι χάνει ο ελληνικός Τουρισμός από Κίνα, ΗΑΕ και Ινδία

  Της Βασιλικής Κουρλιμπίνη

  Μπορεί ο Τουρισμός στην Ελλάδα να οδεύει προς ένα ακόμη ρεκόρ, τόσο σε επίπεδο αφίξεων επισκεπτών από το εξωτερικό (φέτος αναμένονται πάνω από 30 εκατ. επισκέπτες), όσο και στα έσοδα, όμως οι βασικές "δεξαμενές” τουριστών παραμένουν οι παραδοσιακές αγορές: Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία. Σε ότι αφορά το άνοιγμα σε νέες αγορές για την προσέλκυση τουριστικής κίνησης, οι μετρήσεις για τις  βίζες Σένγκεν που εκδίδονται προς τη χώρα μας, δείχνουν πως ακόμη πρέπει να γίνουν πολλά.

  Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επεξεργάστηκε το INSETE, οι βίζες Σένγκεν που εκδόθηκαν προς την Ελλάδα το 2017 ανήλθαν σε 981 χιλ. παρουσιάζοντας αύξηση κατά 31.692 /+3% σε σχέση με το 2016, έναντι +321.873 / +11% στη Γαλλία, +32.145 / +2% στην Ισπανία και +27.486 / +2% την Ιταλία και + 46.258 / +26% στην Πορτογαλία.

  Η σημαντικότερη αγορά για την Ελλάδα τη χρονιά που πέρασε ήταν η Ρωσία (527 χιλ.). Η αύξηση όμως έναντι του 2016 ήταν σχεδόν μηδενική και έτσι η Ιταλία έχει πλέον (οριακά) μεγαλύτερο μερίδιο. Δεύτερη σημαντικότερη αγορά ήταν η Τουρκία (195 χιλ. βίζες).

  Στην πολύ δυναμική αγορά της Κίνας, την πρώτη θέση κατέκτησε η Γαλλία με 586 χιλ. και ακολουθούν η Ιταλία με 396 χιλ. και η Ισπανία με 207 χιλ. Η Ελλάδα είχε μόλις 76 χιλ. βίζες και τέλος η Πορτογαλία 28 χιλ. Συνολικά πέρσι υπολογίζεται πως την Ελλάδα επισκέφτηκαν περίπου 150 χιλ. Κινέζοι τουρίστες, ο αριθμός των οποίων παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με το 2016.

  Τις μεγαλύτερες ποσοστιαίες αυξήσεις προς Ελλάδα είχαν οι εκδόσεις βίζας Σένγκεν από Αυστραλία (+63%), τον Καναδά (+49%), το Χονγκ Κονγκ (+39%), την Κίνα (+35%) και την Βραζιλία (+29%). Σε απόλυτα νούμερα, οι μεγαλύτερες αυξήσεις ήταν από Τουρκία (+33.732), Κίνα (+19.718) και Ινδία (+3.949).

  Τα στοιχεία αυτά, σύμφωνα με το INSETE, αφορούν σημαντικές και εν δυνάμει αγορές του ελληνικού τουρισμού και αναδεικνύουν τη μεγάλη αύξηση  του τουριστικού ρεύματος προς Ελλάδα από τις χώρες αυτές. Εντούτοις, στις περισσότερες  αγορές, ιδιαίτερα της Μέσης Ανατολής, οι βίζες που εκδίδονται από τα προξενεία της Ελλάδας στις χώρες αυτές είναι λίγες, ιδιαίτερα σε σύγκριση με αυτές που εκδίδονται από τους ανταγωνιστικούς προορισμούς. Σημειώνει βέβαια πως το τουριστικό ρεύμα που αποτυπώνεται από τις βίζες πιθανώς υποεκτιμά το ρεύμα  από τις χώρες αυτές δεδομένου ότι –για παράδειγμα-ένας επισκέπτης από την Κίνα μπορεί να έρθει στην Ελλάδα όχι απευθείας αλλά αφού πρώτα επισκεφθεί μια άλλη χώρα Σένγκεν (π.χ. Ιταλία) και άρα έχει καταμετρηθεί στα στοιχεία των εκδόσεων βίζα από την άλλη χώρα. Υπενθυμίζεται πως η κατοχή βίζας Σένγκεν για μια χώρα επιτρέπει την ελεύθερη μετακίνηση σε όλη την περιοχή Σένγκεν για 90 ημέρες, δίνοντας στους επισκέπτες την δυνατότητα να επισκεφθούν και άλλες χώρες με την ίδια βίζα.

  Σε ότι αφορά σε άλλες αγορές:

  -Οι βίζες Σένγκεν που εκδόθηκαν στην Αυστραλία προς την Ελλάδα το 2017 ανήλθαν σε 1.611 (+63%).

  - Από τα Ην. Αρ. Εμιράτα οι βίζες ανήλθαν σε 5.986 (+2%).

  -Στις ΗΠΑ προς την Ελλάδα το 2017 ανήλθαν σε 4.876 (+19%).

  - Τέλος οι βίζες Σένγκεν που εκδόθηκαν στην Ινδία προς την Ελλάδα πέρσι ανήλθαν σε 27.985 (+16%).

  vicky.kourlibini@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων