Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 31-Μαϊ-2018 13:50

  Κουτεντάκης: Πολλά ζητήματα παραμένουν ανοικτά, πολλές προκλήσεις είναι μπροστά μας

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Κουτεντάκης: Πολλά ζητήματα παραμένουν ανοικτά, πολλές προκλήσεις είναι μπροστά μας

  Της Δήμητρας Καδδά

  Η δημοσιονομική σταθερότητα  είναι η πλέον θεμελιώδης ευθύνη του πολιτικού συστήματος από εδώ και πέρα, ανέφερε ο επικεφαλής του γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Φραγκίσκος Κουτεντάκης από το βήμα του διεθνούς συνεδρίου του Οικονομικού Επιμελητηρίου.

  Ανέφερε ότι  η αδυναμία ελέγχου των δημοσιονομικών είναι αυτή που μας έβαλε σε πρόγραμμα. Δεν είναι η πρώτη φορά που το ελληνικό κράτος χρεοκοπεί, άλλες 4 φορές είχαν προηγηθεί, είπε μιλώντας για ιστορική αδυναμία ελέγχου των δημοσίων οικονομιών.  

  Είπε όμως και ότι η κανονικότητα της ευρωζώνης ίσως δεν είναι και τόσο ιδανική. Μίλησε για αδυναμίες στον σχεδιασμό της ευρωζώνης αλλά και για διαχείριση της οικονομικής κρίσης κατώτερη των περιστάσεων με επιπτώσεις  σε φτώχεια, περιθωριοποίηση και πολιτικές ανισορροπίες. Ο μοναδικός κερδισμένος είναι ο ακροδεξιός λαϊκισμός, είπε.

  Τα προγράμματα δεν είναι μόνιμες καταστάσεις,  αρχίζουν και τελειώνουν, είπε. Η ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος θα είναι και η ολοκλήρωση της κρίσης χρέους, πρόσθεσε λέγοντας ότι  ο ιστορικός του μέλλοντος θα κρίνει αν έγιναν καλώς ή κακώς.

  Οι βασικές αιτίες που οδήγησαν την Ελλάδα σε πρόγραμμα έχουν λίγο ή πολύ διορθωθεί, είπε. Η πρόσβαση όμως στις διεθνείς αγορές έχει εν μέρει αποκατασταθεί.

  Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν λυθεί και όλα τα προβλήματα. Πολλά ζητήματα παραμένουν ανοικτά, πολλές προκλήσεις είναι μπροστά μας.  

  Μίλησε, επικαλούμενος και την θέση Κοστέλο για τα προβλήματα αποθεμάτων: το υψηλό δημόσιο χρέος οι πολύ μεγάλες ληξιπρόθεσμές οφειλές και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα είναι τα βασικότερα όπως επισήμανε και θα απαιτήσουν πολλά χρόνια για να  λυθούν.

  Επισήμανε ότι σε εγχώριο επίπεδο θα πρέπει να είναι απόλυτη η δέσμευση για πλήρη δημοσιονομική υπευθυνότητα, διαφάνεια και λογοδοσία. Αλλά και από πλευράς της εωρωζώνης θα πρέπει να κάνει και αυτή την αυτοκριτική της για το πώς θα προχωρήσει από εδώ και πέρα, γιατί ακόμη βιώνει τις συνέπειες και τις επιπτώσεις της κρίσης. Έχουμε και εμείς προκλήσεις σαν χώρα, αλλά και η ευρωζώνη έχει προκλήσεις σαν ενότητα, είπε.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων