Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 31-Μαϊ-2018 09:27

  Φρ. Κουτεντάκης: Είμαστε ασφαλείς για την επόμενη διετία από πλευράς δανεισμού

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Φρ. Κουτεντάκης: Είμαστε ασφαλείς για την επόμενη διετία από πλευράς δανεισμού

  Της Μαρίας Νταλιάνη

  Την άποψη ότι μπορεί να αισθανθεί  κανείς ασφαλής την επόμενη διετία σε ότι αφορά την ανάγκη δανεισμού της χώρας, εξαιτίας των χαμηλών αναγκών και του ‘μαξιλαριού’ διατύπωσε ο συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στην Βουλή κ. Φραγκίσκος Κουτεντάκης.

  Μιλώντας στην Επιτροπή Απολογισμού και Ισολογισμού του Κράτους στην Βουλή σημείωσε ότι η ελληνική οικονομία με βάση τους δείκτες και τα στοιχεία του 2017 και το πρώτο τρίμηνο του 2018, "είναι σε θετική κατεύθυνση, ανακάμπτει". Είπε όμως ότι κατά την γνώμη του η κυβέρνηση  θα αναθεωρήσει τελικά προς τα κάτω τις προβλέψεις της για ανάπτυξη 2,5% το 2018.  

  Για την προληπτική γραμμή στήριξης ερωτηματικά δημιούργησε η διατύπωση του κ. Κουτεντάκη ο οποίος αφού είπε πως σημασία έχει τι λένε οι πιστωτές, αυτοί που θα αναλάβουν να εγγυηθούν για την πιστωτική γραμμή και οι οποίοι, αυτή τη στιγμή, επίσημα τουλάχιστον, δεν έχουν εκφράσει καμία τέτοια πρόθεση. "Από την στιγμή λοιπόν που ούτε οι εταίρο  το βάζουν στο τραπέζι,  ούτε η κυβέρνηση, ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση, το ζητούν, δεν θεωρούμε ότι είναι πολύ πιθανό σενάριο. Από εκεί και πέρα, δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς τίποτα γενικότερα στην οικονομία".

  Απέφυγε να τοποθετηθεί για την κρίση στην Ιταλία λέγοντας πως είναι ρευστό ακόμα το τοπίο και κανείς δεν ξέρει που θα καταλήξει, όμως καθησύχασε ότι οι δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας για τα επόμενα δύο χρόνια είναι μικρές και καλύπτονται. Όπως είπε  "για τα επόμενα ένα με δύο χρόνια δεν υπάρχει έντονη ανάγκη δανεισμού για το κράτος, δηλαδή, θεωρητικά θα μπορούσε να βγει ελάχιστα τα επόμενα χρόνια, με βάση τα σημερινά δεδομένα πάντα".

  Ενώ εμφανίστηκε άνετος με το περίφημο  "μαξιλάρι" λέγοντας πως αυτό αποτελείται από "τα ταμειακά διαθέσιμα αυτή τη στιγμή, την χρηματοδότηση που θα λάβει από τους επίσημους δανειστές με το τέλος του προγράμματος και τι πρωτογενή πλεονάσματα". Στο συγκεκριμένο σημείο ο κ. Θ. Φορτσάκης της ΝΔ τον ρώτησε για τις ανάγκες δανεισμού και ο κ. Κουτεντάκης επανέλαβε ότι "σε γενικές γραμμές η επόμενη διετία, να μην πω και δυόμισι χρόνια, είναι σχετικά καλυμμένη". Ενώ στην επισήμανση Φορτσάκη ότι οι ανάγκες είναι πάνω από 40 δις ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης απάντησε ότι "είναι γύρω στα 45 οι ανάγκες και γύρω στα 50 η κάλυψη. Άρα, υπάρχει ένα περιθώριο αυτή τη στιγμή που, μπορεί να αισθανθεί κανείς ασφαλής".

  Για το 10 ετές ομόλογο ξεκίνησε την σύγκριση από το 2016 λέγοντας ότι  "αν συγκρίνει κανείς που είμασταν αρχές του 2016 με το που είμαστε τέλος του 2017, μάλλον αρχές του 2018, βλέπουμε ότι έχουμε μια πολύ μεγάλη μείωση. Δηλαδή, από κοντά στο 8 που είμασταν το 2016 έχει πέσει κοντά στο 4 πλέον το επιτόκιο των δεκαετών ομολόγων και έχει μειωθεί και το spread  αντίστοιχα και από την Πορτογαλία και από τη Γερμανία"

  Επισήμανε ότι η διαπραγμάτευση για το χρέος είναι "πολιτική" από τη στιγμή που "το το μεγαλύτερο μέρος του είναι σε κράτη, γεγονός που χαρακτήρισε "και θετικό από μια πλευρά".

  Χαρακτήρισε "πρόκληση" τις οφειλές ιδιωτών προς Δημόσιο και Τράπεζες 130+ 94,4 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

  Ενώ για τις κατασχέσεις από την εφορία δήλωσε ότι " αυτό που λέει ο νόμος θα πρέπει να εφαρμόζεται εξίσου για όλους, χωρίς διακριτική μεταχείριση κανενός, εκτός από κάποια κοινωνικά κριτήρια που λένε ότι αν δεν μπορείς να πληρώσεις, κάπως πρέπει να το διαχειριστούμε και είναι κατανοητό, αλλά από κει και πέρα δεν θα πρέπει να γίνονται αδικαιολόγητες ευνοϊκές ρυθμίσεις σε κανέναν".

  Ζήτησε συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων για διαμόρφωση πολιτικών ανάπτυξης και αντιμετώπισης των προβλημάτων, ενώ τάχθηκε υπέρ διατήρησης της δημοσιονομικής σταθερότητας και των πλεονασμάτων

  Μίλησε τέλος για τον εκτροχιασμό των  δημοσιονομικών από το 2007 έως το 2009 που οδήγησε στο υπέρογκο έλλειμμα. Και ανακοίνωσε ότι στις 9 Ιουλίου  το Γραφείο Προϋπολογισμού, θα κάνει ημερίδα για τα "Greek statistics”, "για τον τρόπο, δηλαδή, που καταγράφει τα δημοσιονομικά της στοιχεία η χώρα και τα παρακολουθεί και σε ποιο βαθμό τελικά μπορεί, τόσο η όποια πολιτική ηγεσία, όσο όμως και ο κάθε πολίτης να έχει αίσθηση και να μπορεί να καταλαβαίνει τι συμβαίνει με τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος".

  Για τα repos διαβεβαίωσε πως δεν έχουν δημοσιονομική επίπτωση, ενώ μια πιθανή αρνητική επίπτωση που έχει η μεταφορά τους στην γενική κυβέρνηση είναι στις εμπορικές τράπεζες. "Είναι ουδέτερο δημοσιονομικά, οπότε δεν μας ανησυχεί με την έννοια ότι θα μπορούσε να επηρεάσει ένα δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Όπως καταλαβαίνετε, λειτουργεί και ως κίνητρο για να συναινούν οι φορείς  να τα μεταφέρουν. Δε νομίζω, ότι από μόνο του δημιουργεί κανενός είδους έλλειψη ρευστότητας στην ιδιωτική οικονομία, γιατί είναι χρήματα που είναι, ήδη, κατατεθειμένα. Εάν δημιουργεί ή θα μπορούσε να δημιουργήσει κάπου πρόβλημα είναι στο αν οι εμπορικές τράπεζες βλέπουν μειωμένες τις καταθέσεις τους, γιατί αυτές μεταφέρονται από το εμπορικό σύστημα στην κεντρική τράπεζα" Ενώ τόνισε πως τα ποσά που έχουν καταθέσει οι Φορείς σε μια εμπορική τράπεζα, είναι οι καταθέσεις τους, δεν είναι τα τρέχοντα έξοδά τους". .

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων