Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 25-Μαϊ-2018 07:42

  Η αδυναμία επιστροφής στις αγορές και ο ρόλος των συμβούλων

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Η αδυναμία επιστροφής στις αγορές και ο ρόλος των συμβούλων

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Σε ανατροπή οδηγείται υπό τις παρούσες συνθήκες ο αρχικός σχεδιασμός της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου που προέβλεπε τρεις τουλάχιστον εκδόσεις ομολόγων πριν την έξοδο από το Πρόγραμμα, στις 20 Αυγούστου.

  Οι εκδόσεις αυτές, είχαν σχεδιαστεί με δύο στόχους. Ο δεδηλωμένος ήταν η κάλυψη συγκεκριμένων κενών στο φάσμα λήξεων ελληνικών τίτλων. Όμως πάνω από όλα ο στόχος ήταν να επιβεβαιωθεί η ικανότητα της ελληνικής οικονομίας να προσελκύει αυτόνομα χρηματοδοτικά κεφάλαια και επενδυτές, ακόμα και αν δεν τα χρειάζεται απεγνωσμένα…

  Δηλαδή με τις εξόδους αυτές θα πραγματοποιούνταν η πρόβα τζενεράλε της εξόδου της χώρας στις αγορές, κάτι που θα σηματοδοτούσε και ουσιαστικά το τέλος της ανάγκης για χρηματοδότηση της χώρας μέσω αρωγής από τον ESM και τους θεσμούς. Παράλληλα, βεβαίως, θα σχηματοποιούταν ολοκληρωμένα και η καμπύλη λήξεων των ελληνικών ομολόγων, κάτι πολύ σημαντικό για τις αγορές. Το ίδιο, άλλωστε, ακριβώς σχέδιο είχε εφαρμοστεί και με την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Κύπρο.

  Για τον λόγο αυτό άλλωστε η κυβέρνηση έχει προσλάβει συμβούλους. Και συγκεκριμένα την Rothschild, παράλληλα με την συνεργασία που είχε με τους primary dealers.

  Ωστόσο, ακόμα και η πρώτη έκδοση, στις αρχές του χρόνου, ενώ πέτυχε όταν πραγματοποιήθηκε, κατέληξε αμέσως στο να "παγιδεύσει" τους επενδυτές που συμμετείχαν δημιουργώντας ένα άσχημο προηγούμενο για τους επόμενους. Γεγονός που καταδεικνύει ότι δεν είχαν συνεκτιμηθεί όλοι οι παράγοντες της συγκυρίας. Το πλέον σημαντικό όμως είναι ότι στα επόμενα "παράθυρα" που υπήρξαν περί τα τέλη της άνοιξης, η Ελλάδα δίστασε να βγει στις αγορές. Το απέφυγε, με την συμβουλή των συμβούλων της.

  Το αποτέλεσμα είναι ότι έκτοτε δεν έχουν υπάρξει ευνοϊκές συνθήκες, ενώ το κλίμα έχει επιδεινωθεί στις αγορές, Με αποτέλεσμα να χάνεται το momentum της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και να έχουν στην ουσία κλείσει οι περισσότερες – αν όχι όλες – πόρτες για μία νέα επιτυχή έξοδο. Τουλάχιστον στην φάση αυτή.

  Προφανώς αυτό δεν είναι καλά νέα. Αντιθέτως. Και πραγματικά τίθεται το ερώτημα για το ποιος είναι εν τέλει ο ρόλος αλλά και η προσφορά των συμβούλων, αφού η χώρα μοιάζει να οδεύει χωρίς εμφανή πυξίδα στον ωκεανό των αγορών. Και αν αυτό στην συγκεκριμένη περίοδο δεν έχει άμεσες συνέπειες, από τον Αύγουστο και μετά τα πράγματα αλλάζουν καθώς η χώρα βγαίνει από την "ομπρέλα" προστασίας του ESM  (μια και από εκεί έρχονται επί της ουσίας οι δόσεις…).

  Είναι, δε, αξιοπρόσεκτο ότι όλος αυτός ο σχεδιασμός για την προετοιμασία εξόδου στις αγορές, έχει υποκατασταθεί από την έκδοση ετήσιων εντόκων γραμματίων, αντί των μεσομακροπρόθεσμων ομολόγων που θα έπρεπε να είχαν εκδοθεί. Και αυτό στο μέλλον θα μεγεθυνθεί αν δεν αλλάξει η κατάσταση. Και μπορεί στην κυβέρνηση να νιώθουν σχετικά ασφαλείς λόγω του "μαξιλαριού" ρευστότητας των 18 δισ., αλλά αυτό δεν αποτελεί εξασφάλιση πέραν των 12 μηνών, τη στιγμή που το "μαξιλάρι" αυτό έχει προέλθει και από σημαντικές στρεβλώσεις και περικοπές στο εσωτερικό της οικονομίας…

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων