Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 24-Μαϊ-2018 08:35

  Έχει δρόμο η Ελλάδα στην προσέλκυση ταλέντων

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Χαμηλές επιδόσεις εμφανίζει η Ελλάδα στην προσέλκυση ταλέντων, γεγονός που σε συνδυασμό με το φαινόμενο brain drain, λειτουργεί ως αντίβαρο στην προσπάθεια για επιστροφή σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Σύμφωνα με τον παγκόσμιο δείκτη ανταγωνιστικότητας ταλέντων Global Talent Competitiveness Index (GTCI) 2018 που έχει δημοσιευθεί από το INSEAD, σε συνεργασία με τον Όμιλο Adecco και την Tata Communications, σε συνολικά 119 χώρες, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 42η θέση, επίδοση σχετικά χαμηλή, εάν συγκριθεί με αυτήν άλλων ανεπτυγμένων χωρών.

  Ο Κωνσταντίνος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Adecco Ελλάδας, εξηγεί: "Στο πλαίσιο του GTCI, η ανταγωνιστικότητα όσον αφορά στο ταλέντο αναφέρεται στο σύνολο των πολιτικών και πρακτικών που επιτρέπουν σε μια χώρα να αναπτύξει και να προσελκύσει το ανθρώπινο κεφάλαιο που συμβάλλει στην παραγωγικότητα και την ευημερία. Το GTCI αποτελεί μια καταγραφή του τι κάνουν οι χώρες για να παράγουν και να αποκτήσουν τα ταλέντα και το είδος των δεξιοτήτων που έχουν ανάγκη". 

  O Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Adecco Ελλάδας, Κωνσταντίνος Μυλωνάς

  Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επιμέρους στοιχεία του δείκτη, η χώρα μας υστερεί στον πυλώνα της  "Ενεργοποίησης" που σχετίζεται με την υιοθέτηση ενεργειών, όπως η βελτίωση του κανονιστικού πλαισίου, της αγοράς και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, που θα βελτίωνε την ανταγωνιστικότητα και την ελκυστικότητα της Ελλάδας. Σε χαμηλό επίπεδο βρίσκεται και αναφορικά με την προσέλκυση ταλέντων. Καταλαμβάνει όμως, καλή θέση στον πυλώνα "Διακράτησης" ταλέντων, ενώ είναι σταθερή στον πυλώνα "Ανάπτυξης", ο οποίος σχετίζεται με το βαθμό πρόσβασης στην επίσημη εκπαίδευση.

  Επίσης, σταθερή παραμένει η δεξαμενή των δεξιοτήτων υψηλού επιπέδου, που χαρακτηρίζονται ως παγκόσμιας γνώσης (Global Knowledge skills), και αφορούν σε γνώσεις και δεξιότητες στελεχών σε διευθυντικούς ή ηγετικούς ρόλους. Ουσιαστικά, η δεξαμενή αυτή απαρτίζεται, κατά βάση από εγχώρια ταλέντα, με την προσέλκυση ταλέντων από το εξωτερικό να παραμένει αδύναμη. Υστέρηση παρουσιάζουν οι επιδόσεις της Ελλάδας και σε σχέση με τον τομέα της συνεργασίας των επιχειρήσεων ιδίως όσον αφορά στην ανταλλαγή ιδεών και την καινοτομία. 

  Πάντως, σε σύγκριση με εκτός Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής χώρες,  η Ελλάδα κατέχει αρκετά καλύτερη θέση. Κι εάν συγκριθεί με περιφέρειες που αποτελούνται κυρίως από αναδυόμενα κράτη, ξεπερνά όλες τις χώρες της Κεντρικής και Νότιας Ασίας (συγκεκριμένα, το 100% των χωρών έχει χαμηλότερη κατάταξη), καθώς και της Υποσαχάριας Αφρικής. Βέβαια, υπάρχουν πολλές χώρες τόσο στην Ανατολική όσο και τη Δυτική Ασία που εμφανίζουν καλύτερες επιδόσεις.

  Την ίδια στιγμή, ως προς τις μειονότητες και τους μετανάστες, η Ελλάδα είναι σχετικά "ανεκτική" χώρα. Η ισότητα των φύλων είναι υψηλότερη, σε σύγκριση με άλλες χώρες, αλλά εξακολουθεί να υστερεί σε σχέση με τα αναπτυγμένα κράτη, που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας. 

  Οι ανταγωνιστές

  Ποιες χώρες ανταγωνίζονται την Ελλάδα, εμφανίζοντας καλύτερες επιδόσεις; Πρόκειται για 19 χώρες υψηλού εισοδήματος που βρίσκονται στην Ευρώπη και διαθέτουν πληθυσμό άνω των 5 εκατομμυρίων.   Όπως φανερώνει το γράφημα, με βάση το επίπεδο του κατά κεφαλήν ΑΕΠ και το μέγεθος του πληθυσμού της χώρας, η Πορτογαλία είναι ίσως ο πλησιέστερος ανταγωνιστής (και συγκεντρώνει υψηλότερη βαθμολογία από την Ελλάδα). Η επίδοση της Ελλάδας στον δείκτη GTCI είναι χαμηλότερη από τις περισσότερες χώρες αυτής της ομάδας, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων με χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ.
   

  pin

   

  "Μια αναλυτικότερη εξέταση των χαρακτηριστικών των χωρών στις πρώτες θέσεις της κατάταξης, αναδεικνύει σε αυτές τα εξής χαρακτηριστικά: Πρώτον, έχουν διαμορφώσει ένα ευέλικτο ρυθμιστικό και επιχειρηματικό τοπίο. Δεύτερον, οι πολιτικές απασχόλησης που έχουν θεσπίσει συνδυάζουν επιτυχώς την ευελιξία και την κοινωνική προστασία και τρίτον, ακολουθούν ανοιχτή πολιτική στην ενσωμάτωση ταλέντων τόσο από το εσωτερικό της χώρας όσο και από το εξωτερικό", λέει στο Capital.gr ο κύριος Μυλωνάς.

  Οι 25 χώρες της κατάταξης 

  Γενική κατάταξη

  Χώρα

  Score

  Ελβετία 

  79.90 

  Σιγκαπούρη 

  78.42 

  ΗΠΑ 

  75.34 

  Νορβηγία 

  74.56 

  Σουηδία 

  74.32 

  Φινλανδία 

  73.95 

  Δανία 

  73.79 

  ΗΒ 

  73.11 

   

  Ολλανδία

  72.56 

  10 

  Λουξεμβούργο

  71.64 

  11 

  Αυστραλία 

  71.61 

  12 

  Νέα Ζηλανδία 

  71.52 

  13 

  Ιρλανδία 

  71.38 

  14 

  Ισλανδία 

  70.48 

  15 

  Καναδάς 

  69.63 

  16 

  Βέλγιο 

  69.56 

  17 

  ΗΑΕ 

  68.88 

  18 

  Αυστρία 

  68.63 

  19 

  Γερμανία 

  67.77 

  20

  Ιαπωνία 

  62.63

  21

  Γαλλία 

  62.61

  22

  Εσθονία 

  61.93

  23

  Κατάρ 

  61.90

  24

  Ισραήλ 

  61.79

  25

  Τσεχία

  60.02

   

  "Η Ελλάδα, έχει δρόμο να διανύσει για να μπορέσει να γίνει ανταγωνιστική. Απαραίτητες προϋποθέσεις είναι πολιτεία και επιχειρηματικός κόσμος να έρθουν πιο κοντά και μαζί να εργαστούν για τη διαμόρφωση των συνθηκών εκείνων που ευνοούν την ανάπτυξη και ευδοκίμηση του ταλέντου. Θα πρέπει να θεσπιστούν πολιτικές που θα δίνουν κίνητρο στα ικανά στελέχη να παραμείνουν στη χώρα, ή ακόμα και να επιστρέψουν σε αυτήν, εάν τα προηγούμενα χρόνια αναζήτησαν διέξοδο για την επαγγελματική τους εξέλιξη στο εξωτερικό. Για παράδειγμα, θα πρέπει να επαναπροσδιοριστεί η φορολογική πολιτική, όχι μόνο για τις επιχειρήσεις, αλλά και για τα στελέχη. Κάτι τέτοιο, θα αποτελούσε με βεβαιότητα σημαντικό κίνητρο. Ταυτόχρονα, οι εκπαιδευτικές πολιτικές και οι πολιτικές απασχόλησης θα πρέπει να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες που φέρνει η 4η βιομηχανική επανάσταση. Υπάρχει σημαντική αναντιστοιχία μεταξύ, αφενός, του εκπαιδευτικού μας συστήματος και των δεξιοτήτων που αναπτύσσει και από την άλλη πλευρά, των απαιτήσεων της κοινωνίας μας, όπου οι μηχανές αναλαμβάνουν τις παραδοσιακές θέσεις εργασίας", σχολιάζει ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Adecco Ελλάδας.

  Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η κατάταξη πόλεων που περιλαμβάνεται στον φετινό Δείκτη GTCI. Εκεί, η Αθήνα εμφανίζεται να κατέχει την 28η θέση στη γενική κατάταξη ανάμεσα σε 90 πόλεις που περιλαμβάνει ο Δείκτης. Η σύγκριση μεταξύ των πυλώνων δείχνει ότι πόλεις όπως η Αθήνα μπορούν να αξιοποιήσουν συγκεκριμένα πλεονεκτήματα, όπως το χαμηλότερο κόστος διαβίωσης συγκριτικά με τους ανταγωνιστές τους και να επιτύχουν υψηλή θέση στη συγκράτηση των ταλέντων. Φυσικά, η εξασφάλιση υψηλής ποιότητας ζωής παίζει εδώ καθοριστικό ρόλο. Έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι η Αθήνα κατέχει την 1η θέση στον πυλώνα της Διακράτησης ταλέντων. 

  Η κάθε πόλη έχει τα δικά της πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες της. Οι πυλώνες της ανταγωνιστικότητας των ταλέντων δεν λειτουργούν μεμονωμένα. Για να επιτύχει μια πόλη υψηλή απόδοση στην ανταγωνιστικότητά της, θα πρέπει να συντρέχουν συγκεκριμένες συνθήκες που να λειτουργούν συμπληρωματικά: για παράδειγμα, τα υψηλά επίπεδα του ΑΕΠ οδηγούν με την πάροδο του χρόνου σε υψηλότερα ποσοστά διείσδυσης της τεχνολογίας και σε καλύτερη ποιότητα εκπαίδευσης και υγειονομικής περίθαλψης. Επίσης, η ύπαρξη πανεπιστημίων σε μία πόλη, και μάλιστα όταν αυτά προσφέρουν υψηλής ποιότητας εκπαίδευση, προσελκύουν υψηλότερου επιπέδου διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό και παράγουν αποφοίτους, των οποίων η ποιότητα και οι δεξιότητες θα αξιοποιηθούν με τη σειρά τους και θα ανταμειφθούν από την αγορά. Η Αθήνα λοιπόν, ενώ κατέχει την πρώτη θέση στον πυλώνα της "Διακράτησης", λόγω κυρίως του σχετικά χαμηλού κόστους διαβίωσης, της προσωπικής ασφάλειας και της πυκνότητας γιατρών (ιατρική φροντίδα), αλλά και χάρη στην ποιότητα ζωής, τη διάδοση του Internet στον πληθυσμό και την παρουσία υψηλού αριθμού φοιτητών, που ενισχύουν τη δυναμική της πόλης, υστερεί σε δαπάνες Έρευνας και Ανάπτυξης, στην παρουσία μεγάλων διεθνών επιχειρήσεων, στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ, στην παρουσία σημαντικών διεθνών πανεπιστημίων και σε άλλους ακόμα παράγοντες που θα ήταν αναγκαίοι για μια καλή συνολική κατάταξη της πόλης. 

  "Κάθε πόλη έχει τα θετικά και τα αρνητικά χαρακτηριστικά της. Και η Αθήνα, παρόλο που είναι μια πόλη που συχνά μας δυσκολεύει στην καθημερινότητά μας, έχει κάποια μοναδικά ίσως στοιχεία, επάνω στα οποία αν "χτίσουμε" με σωστές πολιτικές, μπορεί να γίνει μια ελκυστική πόλη προορισμού των ταλέντων, που με τη σειρά τους θα ενισχύσουν περαιτέρω την ανταγωνιστικότητά της", συμπληρώνει ο κύριος Μυλωνάς.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων