Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 22-Μαϊ-2018 17:05

  Μίνι απολογισμός αντί για στρατηγικό πλάνο στα ενεργειακά

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Μίνι απολογισμός αντί για στρατηγικό πλάνο στα ενεργειακά

  Του Χάρη Φλουδόπουλου 

  Οι μνημονιακές υποχρεώσεις μετασχηματισμού της αγοράς ενέργειας, αλλά και η εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές ενεργειακές πολιτικές περιλαμβάνονται στο αναπτυξιακό σχέδιο σε σχέση με τον τομέα της ενέργειας.

  Στο κομμάτι που αφορά τις ενεργειακές υποδομές λοιπόν γίνεται αναφορά στην ανάπτυξη των ΑΠΕ (ευρωπαϊκή υποχρέωση), τη θέσπιση της νέας αγοράς ηλεκτρισμού και αερίου (target model, μνημονιακή υποχρέωση) ενώ αναφέρεται ότι τα έργα μεταφοράς ηλεκτρισμού και ενεργειακής απόδοσης θα προσελκύσουν νέες επενδύσεις. 

  Διασύνδεση νησιών, διαγωνισμοί για εγκατάσταση νέων μονάδων ΑΠΕ, ενεργειακή απόδοση, βιώσιμη εξόρυξη και διεθνή ενεργειακά έργα, είναι οι βασικοί άξονες που προωθούνται από το υπουργείο ενέργειας, όπως αναφέρει το σχέδιο ενώ γίνεται αναφορά και στις διασυνδέσεις των νησιών, αλλά και το νέο σύστημα στήριξης των ΑΠΕ που υιοθετήθηκε στο πλαίσιο των αλλαγών σε επίπεδο ΕΕ για τις ενισχύσεις προς τις ΑΠΕ. 

  Αναφορά γίνεται επίσης και στους έξυπνους μετρητές όπου μάλιστα έχει ενδιαφέρον ότι αντί για το 2020 που ήταν ο αρχικός (και χαμένος) στόχος για την εγκατάσταση τους, μετατίθεται για 10 χρόνια μετά μέχρι το 2030!

  Σε σχέση με τα διεθνή έργα ενεργειακών υποδομών, είναι ενδεικτικό το αναπτυξιακό σχέδιο περιλαμβάνει τον αγωγό TAP, ο οποίος έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί (απομένουν λίγα χιλιόμετρα κατασκευής).

  Ελάχιστα αναφέρονται τέλος σε σχέση με την εκμετάλλευση ορυκτών πρώτων υλών και των ενεργειακών ορυκτών (λιγνίτες, υδρογονάνθρακες).
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων