Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 21-Μαϊ-2018 18:28

  Δεύτερη ευκαιρία για τις πτωχευμένες ΑΕ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Δεύτερη ευκαιρία για τις πτωχευμένες ΑΕ

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση

  Τη δυνατότητα δεύτερης ευκαιρίας σε πτωχευμένες ΑΕ δίνει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομίας που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση. Στο άρθρο 171, παρ.2 προβλέπεται πως αν η εταιρεία λύθηκε λόγω κήρυξης σε πτώχευση και επήλθε περάτωση των εργασιών της πτώχευσης λόγω τελεσίδικης επικύρωσης του σχεδίου αναδιοργάνωσης ή εξόφλησης όλων των πτωχευτικών πιστωτών, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 164 του Πτωχευτικού Κώδικα, είναι δυνατή η αναβίωση της εταιρείας με απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων.

  Επίσης η εταιρεία μπορεί να αναβιώσει και ως εταιρεία άλλης μορφής, ενώ η αναβίωσή της τελεί υπό την προϋπόθεση ότι τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας δεν είναι κατώτερα του ελάχιστου κεφαλαίου που προβλέπεται για τις ανώνυμες εταιρείες ή τις εταιρείες άλλης μορφής.

  Η εταιρεία αναβιώνει με απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων, που λαμβάνεται με αυξημένη απαρτία και πλειοψηφία, αν η εταιρεία λύθηκε λόγω παρόδου του χρόνου διάρκειάς της ή με απόφαση της γενικής συνέλευσης.

  Οι διατάξεις των άρθρων 68 έως και 80 του νόμου 2190/1920 εφαρμόζονται και στην περίπτωση που εταιρεία ή εταιρείες έχουν λυθεί λόγω παρόδου του χρόνου διάρκειας ή με απόφαση της γενικής συνέλευσης καθώς επίσης και στην περίπτωση που μετά την κήρυξη της εταιρείας ή των εταιρειών σε πτώχευση επικυρώθηκε τελεσίδικα το σχέδιο αναδιοργάνωσης ή εξοφλήθηκαν όλοι οι πτωχευτικοί πιστωτές, όπως προβλέπεται στον Πτωχευτικό Κώδικα.

  Η συγχώνευση τελεί υπό την προϋπόθεση ότι τα ίδια κεφάλαια της απορροφώσας ή της νέας εταιρείας δεν είναι κατώτερα του ελάχιστου κεφαλαίου που προβλέπεται για τις ανώνυμες εταιρείες. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων