Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 19-Μαϊ-2018 09:47

  Συμφωνία σε έλεγχο Κλαδικών Συμβάσεων, εκκρεμότητες σε Μεσολάβηση, Επιδόματα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Συμφωνία σε έλεγχο Κλαδικών Συμβάσεων, εκκρεμότητες σε Μεσολάβηση, Επιδόματα

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Επανέρχεται μετά τον ερχόμενο  Ιούνιο  η δυνατότητα μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων  στη  Διαιτησία, παρά τις ενστάσεις των βιομηχάνων της χώρας, σύμφωνα με όσα συμφώνησαν χθες κυβέρνηση - θεσμοί. 

  Ωστόσο, δεν έχει ακόμα ξεκαθαρισθεί το νέο πλαίσιο της Μεσολάβησης, αν και η προοπτική διαγράφεται-με βάση τις έως τώρα συζητήσεις κυβέρνησης και θεσμών - είναι να καταστεί "επικουρικός'' και όχι ''υποχρεωτικός'' ο χαρακτήρας της.

  Παράλληλα  διαμορφώνεται ένας νέος μηχανισμός ελέγχου της αντιπροσωπευτικότητας των Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων, οι όροι των οποίων, όμως, από τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους θα είναι υποχρεωτικοί και για τα μη μέλη των κλαδικών εργοδοτικών ενώσεων.

  Επίσης  από τις αρχές του 2019 θα καταβληθεί επίδομα στέγασης -τα ακριβή εισοδηματικά κριτήρια των οποίων μένει να καθορισθούν-  με πόρους, όμως, που θα προέλθουν  από τις περικοπές των συντάξεων, οι οποίες θα εφαρμοσθούν κανονικά την ίδια χρονιά.

  Αυτές είναι οι βασικές νέες  ανατροπές στο Εργασιακό και στα επιδόματα που  φέρνει η συμφωνία  στην οποία φτάνει η κυβέρνηση με τους θεσμούς, στα πλαίσια της 4ης αξιολόγησης του Μνημονίου.

  Σύμφωνα με την εικόνα που είχε διαμορφωθεί μέχρι χθες βράδυ, μετά τη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας με τα ανώτατα κλιμάκια των θεσμών, κλείδωσαν εν πολλοίς  οι αλλαγές αναφορικά με τη διαμόρφωση ενός Μηχανισμού αξιολόγησης της αντιπροσωπευτικότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, τη Διαιτησία, αλλά και αναφορικά με το νέο επίδομα στέγασης.

  Πιο συγκεκριμένα:

  -  Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην αξιολόγηση της αντιπροσωπευτικότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων με βάση στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος  "Εργάνη".

  Έτσι , αν στις  επιχειρήσεις που είναι μέλη μίας κλαδικής εργοδοτικής ένωσης απασχολείται το 51% των εργαζομένων ενός κλάδου, τότε θα είναι υποχρεωτικοί οι όροι της κλαδικής συλλογικής σύμβασης που υπογράφει με το αντίστοιχο κλαδικό εργατικό σωματείο και για τα μη μέλη της εν λόγω κλαδικής εργοδοτικής ένωσης. 

  Σημειώνεται πως η "ρήτρα" του 51% ισχύει και σήμερα. Ωστόσο δεν υπάρχει Μηχανισμός εκτίμησης της.

   Η διαμόρφωση ενός τέτοιου Μηχανισμού έχει τεράστια σημασία, δεδομένου ότι από τον Αύγουστο του 2018 προβλέπεται, βάσει Μνημονίου, η επαναφορά της επεκτασιμότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων.

  - Παραπέρα, συμφωνία μεταξύ Υπ. Εργασίας –θεσμών καταγράφηκε σε σχέση με την επαναφορά της δυνατότητας μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων ή των εργοδοτών (χωρίς απαραίτητα τη σύμφωνη γνώμη των εργοδοτών ή των εργαζομένων αντίστοιχα) στη Διαιτησία.

  Η σχετική δυνατότητα είχε καταργηθεί το 2012.Το 2014, όμως, το Συμβούλιο της Επικρατείας, έκρινε τη διάταξη του 2012 ως αντισυνταγματική. Έτσι, τώρα, θα αποκατασταθεί και τυπικά η δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στη Διαιτησία.

  Επίσης, γενική  συμφωνία υπάρχει και στην επικουρική –και όχι υποχρεωτική- Διαιτησία, με ενίσχυση του σταδίου της Μεσολάβησης.

  - Όσον αφορά το "μέτωπο" της Πρόνοιας, καταγράφηκε σύγκλιση στα κριτήρια καταβολής του νέου επιδόματος στέγασης συνολικού ύψους 600 εκατ. ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2019.

  Συγκεκριμένα, το επίδομα αυτό θα παίρνουν τα μονομελή νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα έως 8.000 -8.500 ευρώ , τα νοικοκυριά με 2 μέλη με έως 16.000-17.000 ετήσιο εισόδημα και τα νοικοκυριά με 3 και άνω μέλη με ετήσιο εισόδημα έως 24.000 -25.000 ευρώ. 

  Το επίδομα στέγασης θα ανέρχεται σε 70 ευρώ έως 80 ευρώ το μήνα κατ΄ άτομο και θα δοθεί σε όσους έχουν στεγαστικό δάνειο (είτε αυτό είναι "κόκκινο" , είτε όχι) ή πληρώνουν ενοίκιο. Θα εξαιρεθούν όσοι έχουν υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη.  Τα ακριβή κριτήρια, αλλά και το ακριβές ποσό που θα παίρνουν οι δικαιούχοι μένουν να καθορισθούν.  

  Υπενθυμίζεται πως το επίδομα αυτό θα χρηματοδοτηθεί από μέρος των κεφαλαίων που θα εξοικονομηθούν από τις περικοπές 3,1 δις. ευρώ στις συντάξεις (πχ. Περιορισμός "προσωπικής διαφοράς") από 1η Ιανουαρίου 2019. Μ΄ άλλα λόγια το επίδομα στέγασης είναι κομμάτι των κοινωνικών "αντι-μέτρων", δηλαδή των μέτρων τα οποία θα χρηματοδοτηθούν μέσω των περικοπών στις αποδοχές των συνταξιούχων.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων