Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 16-Μαϊ-2018 08:40

  Τι θα συζητηθεί στη συνάντηση Γεροβασίλη –θεσμών

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Τι θα συζητηθεί στη συνάντηση Γεροβασίλη –θεσμών

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Με τέσσερα μεγάλα ανοιχτά μέτωπα θα προσέλθει η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη στο πεδίο της διαπραγμάτευσης με τα ανώτατα κλιμάκια των θεσμών για θέματα του Δημοσίου, τα οποία πρέπει να "κλείσουν" προκειμένου να ολοκληρωθεί η τέταρτη αξιολόγηση του Μνημονίου.

  Το σημαντικότερο εξ αυτών είναι αναμφισβήτητα η αποπολιτικοποίηση του Δημοσίου. Έπειτα, ακολουθεί το "μέτωπο" της αξιολόγησης του διοικητικού προσωπικού των κρατικών και δημοτικών υπηρεσιών. 

  Μετά την ανεπαρκή εφαρμογή της αξιολόγησης πέρυσι, η κυβέρνηση "τρέχει" από τις αρχές του τρέχοντος μηνός την "ηλεκτρονική αξιολόγηση". Κατά τα άλλα, η εθελοντική κινητικότητα των μονίμων υπαλλήλων και των συμβασιούχων αορίστου χρόνου φαίνεται να προχωρά κανονικά, καθώς ήδη ολοκληρώθηκε ο β΄ κύκλος της περιόδου 2017 -2018.

  Στο μεταξύ η κυβέρνηση μένει να αποδείξει έως το τέλος του τρέχοντος έτους πως θα τηρήσει τη δέσμευση της να μην αυξήσει το μέσο μηνιαίο πλήθος των κρατικά μισθοδοτούμενων συμβασιούχων ορισμένου χρόνου φέτος σε σχέση με το 2016.

  Πιο αναλυτικά, η εικόνα που υπάρχει σε σχέση με τα παραπάνω τέσσερα "καυτά" μέτωπα του Δημοσίου τα οποία σχετίζονται με την τέταρτη αξιολόγηση του Μνημονίου έχει ως εξής :

  1. Αποπολιτικοποίηση του Δημοσίου
  Με βάση την έως τώρα πορεία εφαρμογής της επιλογής στελεχών στη δημόσια διοίκηση, δεν φαίνεται ο συγκεκριμένος στόχος να μπορεί να επιτευχθεί έως το προβλεπόμενο τέλος του Μνημονίου, δηλαδή έως τον Ιούνιο του 2018.        

  Πιο συγκεκριμένα, μόνο οι νέοι γενικοί διευθυντές, αλλά και γενικοί γραμματείς προβλέπεται –από αρμόδια κυβερνητικά στελέχη- πως θα έχουν τοποθετηθεί έως τον ερχόμενο Ιούνιο.

  Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως από πλευράς κυβέρνησης έχει ζητηθεί παράταση έως τον ερχόμενο Οκτώβριο για την τοποθέτηση των νέων διευθυντών. Κατά τα άλλα έχει υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς για την τοποθέτηση των νέων τμηματαρχών έως τον ερχόμενο Δεκέμβριο. 

  Με άλλα λόγια, η ολοκλήρωση της αποκομματικοποίησης του Δημοσίου θα γίνει –σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις-  με έως και έξι μήνες καθυστέρηση σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις.  

  2. Αξιολόγηση διοικητικού προσωπικού
  Η διαδικασία της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων έκανε πρόσφατα επανεκκίνηση. Και αυτό λόγω της ψήφισης της τροπολογίας για τη διεξαγωγή της μέσω μίας ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας. 

  Βάσει Μνημονίου, η αξιολόγηση έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί από τον περασμένο Ιούνιο. Ο δε σχετικός νόμος είχε ψηφισθεί από τις αρχές του 2016. Η μη έγκαιρη εφαρμογή του οφείλεται στην πολύμηνη αποχή της ΑΔΕΔΥ . 

  Για να αποφύγει μία επανάληψη της μερικής εφαρμογής του νόμου της αξιολόγησης, η κυβέρνηση έχει εισάγει την "ηλεκτρονική αξιολόγηση".  Μένει, ωστόσο, να αποδειχθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, το αν και κατά πόσο θα προχωρήσει.

  3.  Εθελοντική κινητικότητα
  Πιο ομαλά εξελίσσονται τα πράγματα στο "μέτωπο" του νέου συστήματος μετατάξεων –αποσπάσεων στο Δημόσιο. Έχει ολοκληρωθεί ο α΄ κύκλος  της εθελοντικής κινητικότητας  των υπαλλήλων για το 2018 (σ.σ. β΄ κύκλος για την περίοδο 2017 -2018)  με την ένταξη και των εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

  4. Συμβασιούχοι
  Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να μην  αυξήσει φέτος το πλήθος των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου σε σχέση με το 2016. Τα μέχρι τώρα στοιχεία της απογραφής δείχνουν να το πετυχαίνει, καθώς τον Ιανουάριο του 2018, οι εν λόγω συμβασιούχοι ανήλθαν σε 46.895, ενώ το Φεβρουάριο ανήλθαν σε 47.743. Με άλλα λόγια ο μέσος μηνιαίος όρος τους για το α΄ δίμηνο του τρέχοντος έτους ανέρχεται σε 47319, δηλαδή κάτω από το μέσο μηνιαίο όρο του 2016 ο οποίος ανήλθε σε 47584.

  Ωστόσο, στο "μέτωπο" του μισθολογικού κόστους σημειώνονται ανησυχητικές ενδείξεις.

  Και αυτό γιατί οι δαπάνες του Δημοσίου για αμοιβές των υπαλλήλων στο α΄ τρίμηνο  του 2018 αυξήθηκαν κατά τριπλάσιο ποσοστό σε σχέση με τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

  Πιο συγκεκριμένα, οι σχετικές  δαπάνες εκτινάχθηκαν κατά 6,7% το α΄ τρίμηνο του 2018, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017. Ωστόσο, το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα προβλέπει σε ετήσια βάση, υποτριπλάσιο ποσοστό αύξησης των λόγω δαπανών και συγκεκριμένα 2,1%.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων