Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 16-Μαϊ-2018 08:27

  "Πάγο" βάζουν ΣΕΒ –ΣΕΤΕ στην υποχρεωτική διαιτησία

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  "Πάγο" βάζουν ΣΕΒ –ΣΕΤΕ στην υποχρεωτική διαιτησία

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Επιστολή απέστειλε ο  Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ)  από κοινού με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ε. Αχτσιόγλου, σχετικά με την υποχρεωτική διαιτησία, και ειδικότερα, σχετικά με τη μελέτη που τους  κοινοποίησε το Υπουργείο στις 4 Μαΐου 2018.

  Υπενθυμίζεται πως η αλλαγή στη διαδικασία μεσολάβησης και διαιτησίας μεταξύ εργοδοτών –εργαζομένων αποτελούν προαπαιτούμενο της τέταρτης αξιολόγησης.

  Εξάλλου συνδέεται έμμεσα και με την επαναφορά της επεκτασιμότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, καθώς ο Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο προς αυτήν την κατεύθυνση.

  "Η διαιτησία είναι ένα εξαιρετικής σημασίας ζήτημα για τα μέλη των οργανώσεών μας”, σύμφωνα με όσα τονίζονται στη σχετική επιστολή των βιομηχάνων και των επιχειρηματιών στο χώρο του τουρισμού.

  ΣΕΒ και ΣΕΤΕ θεωρούν ότι δεν έχει διενεργηθεί επαρκής διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους επί του κρίσιμου ζητήματος της υποχρεωτικής διαιτησίας και το περιορισμένο χρονικό διάστημα για την παρουσίαση των τεκμηριωμένων θέσεων επί της μελέτης δεν συνάδει με τις βασικές αρχές της τριμερούς διαβούλευσης, όπως ορίζονται από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας.

  Στη μελέτη, σύμφωνα με το ΣΕΒ και το ΣΕΤΕ, δε γίνεται αναφορά στις θέσεις των οργάνων του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO) σχετικά με το ρόλο της υποχρεωτικής διαιτησίας στην ελευθερία των συλλογικών διαπραγματεύσεων ενώ αγνοεί τις προβλέψεις του  Αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη του 1996 που επικύρωσε η χώρα μας με τον Ν. 4359/2016, και ειδικότερα, το δικαίωμα της συλλογικής διαπραγμάτευσης (θέμα διαιτησίας). 

  Βασική θέση των δύο εργοδοτικών οργανώσεων είναι ότι σύμφωνα με την υπ’ αριθμόν 2307/2014 απόφαση του ΣτΕ, η υποχρεωτική διαιτησία έχει επικουρικό χαρακτήρα σε σχέση με τη συλλογική σύμβαση εργασίας.

  "Ο ΣΕΒ και ο ΣΕΤΕ προσβλέπουν με καλή πίστη, στη διεξαγωγή ουσιαστικής και επαρκούς διαβούλευσης με τους θεσμικούς κοινωνικούς εταίρους, η οποία θα μπορούσε να διεξαχθεί και στο πλαίσιο της ΟΚΕ,  προκειμένου να καταλήξουμε από κοινού σε μία διαδικασία που θα διευκολύνει και θα ενισχύει την ελευθερία στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, μέσα στα πλαίσια των σχετικών Διεθνών Συμβάσεων Εργασίας, με στόχο την οικονομική πρόοδο της χώρας", αναφέρεται στην επιστολή.  

  Διαβάστε ακόμη:

  - Αυτές είναι οι πέντε προτάσεις για τις αλλαγές στη διαιτησία

  - Οι προτάσεις της ΕΣΕΕ για την εργασιακή μεσολάβηση και διαιτησία

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων