Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 14-Μαϊ-2018 08:06

  Τι θα κρίνει την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Τι θα κρίνει την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

  της Νένας Μαλλιάρα

  Ομαλά και χωρίς καμία αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα συνεχίζεται η διαδικασία παροχής στοιχείων στους δύο ενδιαφερόμενους κινεζικούς ομίλους – Fosun και Gongbao -  για την Εθνική Ασφαλιστική. 

  Η διαδικασία της πρόσβασης των υποψηφίων στο data room μπαίνει σήμερα στην τρίτη εβδομάδα, χωρίς οι διοικητικές αλλαγές στην Εθνική Τράπεζα - μετά την παραίτηση Λ. Φραγκιαδάκη και την προσωρινή ανάληψη καθηκόντων CEO από τον Π. Μυλωνά – να έχουν αλλάξει επισήμως τον χρονικό ορίζοντα της 15ης Ιουνίου για την επιλογή του προτιμητέου αγοραστή της Εθνικής Ασφαλιστικής. 

  Σήμερα συνεδριάζει εκ νέου, μετά τη συνεδρίαση της 7ης Μαΐου, το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Ασφαλιστικής, με αντικείμενο εποπτικές αναφορές. Οι συνεδριάσεις του δ.σ. της ασφαλιστικής δεν μπορούν να επηρεάσουν τις εξελίξεις για την πώληση της θυγατρικής της ΕΤΕ, καθώς αυτές δεν φαίνεται να έχουν άμεση συσχέτιση ούτε καν με το προφανές.

  Δηλαδή ότι αυτή τη στιγμή η Εθνική Τράπεζα βρίσκεται με προσωρινό διευθύνοντα σύμβουλο μέχρι τη γενική συνέλευση της Τράπεζας μέσα στον Ιούνιο και υπάρχουν διερευνητικές διεργασίες για τον νέο CEO. Επομένως, δεν μοιάζει εφικτό να μπορούν να ληφθούν αποφάσεις για την Εθνική Ασφαλιστική πριν οριστικοποιηθεί το σχήμα του δ.σ. της Εθνικής Τράπεζας.

  Η τελευταία, που σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, θα ανακοινώσει αποτελέσματα α΄ τριμήνου 2018 στις 31 Μαΐου, αναμένεται να δώσει τότε το "στίγμα" για το πού βαδίζει η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, ερωτώμενη από τους αναλυτές των ξένων οίκων.

  Έτσι, η εκκρεμότητα που ανέκυψε στην ΕΤΕ, δεν ανατρέπει τις δρομολογημένες διαδικασίες και το χρονοδιάγραμμά τους αναφορικά με την πώληση του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής. Το χρονοδιάγραμμα μπορεί να αλλάξει μόνο αν η νέα διαδικασία επιλογής αγοραστή καταλήξει άγονη μετά την υποβολή προσφορών. 

  Και αυτό διότι ο διαγωνισμός δεν θα κριθεί μόνο στη βάση του προσφερόμενου υψηλότερου τιμήματος, αλλά θα ακολουθηθεί και ο έλεγχος καταλληλότητας των αγοραστών (fit and proper) από την Τράπεζα της Ελλάδος. Στην περίπτωση που είτε το τίμημα δεν ικανοποιεί τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας είτε ο πλειοδότης δεν έχει το πιστοποιητικό καταλληλότητας από την ΤτΕ, ο διαγωνισμός θα κηρυχθεί άγονος. 

  Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να ανοίξει ένας νέος κύκλος, με εξαρχής νέο διαγωνισμό, για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Για την κίνηση αυτή θα πρέπει να δώσουν το πράσινο φως, το ΤΧΣ και η DGComp. Μάλιστα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού (DGComp) θα πρέπει να έχει πειστεί να θέσει νέο, μακρύτερο ορίζοντα από την εκπνοή του 2018 για την πώληση της θυγατρικής ασφαλιστικής της ΕΤΕ.

  Η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής εντός του 2018 αποτελεί δέσμευση του πλάνου αναδιάρθρωσης που έχει υποβάλει η Εθνική Τράπεζα μετά την ανακεφαλαιοποίησή της το 2015. Επομένως, για να αλλάξει το χρονοδιάγραμμα, η DGComp θα πρέπει να πειστεί ότι δεν υπάρχει ανάγκη πώλησης της ασφαλιστικής εδώ και τώρα, καθώς μάλιστα η ελληνική Οικονομία συνολικά βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από την οποία θα επωφεληθεί και η προς πώληση ασφαλιστική.

  Σημειώνεται ότι η τελευταία, κάθε άλλο παρά επηρεάστηκε αρνητικά από το ναυάγιο του πρώτου διαγωνισμού τον Ιούνιο του 2017 με την Exin ως πλειοδότη, αφού για το σύνολο του 2017 αύξησε την κερδοφορία της κατά περίπου 28%, καθώς και όλα τα επιμέρους μεγέθη της (η τάση αυτή συνεχίστηκε και το α΄ τρίμηνο 2018).

  Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι εξελίξεις με την Εθνική Ασφαλιστική έχουν πολύ ευρύτερο "γεωστρατηγικό" επιχειρηματικό ενδιαφέρον, καθώς συνιστούν ένα "πεδίο μάχης" μεταξύ κινεζικών και αμερικανικών – ευρωπαϊκών συμφερόντων για τη διείσδυσή τους στην ελληνική αγορά.

  Οι κινεζικοί όμιλοι συναντούν ισχυρές αντιστάσεις για την περαιτέρω επέκτασή τους και στην ασφαλιστική αγορά. Και προς την κατεύθυνση αυτή, ίσως είναι λίαν ενδεικτική η πρόσληψη ως οικονομικού συμβούλου από την Gongbao, του πρώην πρωθυπουργού της Γαλλίας, Ντομινίκ Ντε Βιλπέν.  
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων