Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 14-Μαϊ-2018 07:48

  Αλλαγές στην πώληση δανείων ζητούν οι Θεσμοί

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Αλλαγές στην πώληση δανείων ζητούν οι Θεσμοί

  της Αλεξάνδρας Γκίτση

  Αλλαγές στην πώληση δανείων σε funds, με σημαντικότερη την κατάργηση των φόρων, τελών και εισφορών, ζητούν σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, οι Θεσμοί από την ελληνική πλευρά. Το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο αναμένεται ότι θα είναι ένα από τα βασικά των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών που ξεκινούν σήμερα λίγο μετά τις 9 το πρωί, δεν είναι η πρώτη φορά που τίθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

  Από την πρώτη στιγμή, ήδη από το 2016, οι Θεσμοί είχαν ζητήσει τη φορολογική "αμνήστευση”, θέλοντας να καταστήσουν ελκυστική την πώληση σε funds. Τότε είχαν προτείνει να εξαιρεθούν από τη φορολογία οι σχετικές συναλλαγές. 

  Με την ίδια πρόταση, και βασικό επιχείρημα ότι έτσι θα γίνουν πιο πολλές πωλήσεις, "κατεβαίνουν" και στη σημερινή διαπραγμάτευση οι εκπρόσωποι των Θεσμών. Άλλωστε ένα από τα θέματα της τρέχουσας διαπραγμάτευσης είναι τι έχει γίνει μέχρι σήμερα σε αυτό το σκέλος για την αντιμετώπιση των ανοιγμάτων των τραπεζών και πόσα πακέτα έχουν πουληθεί σε funds.

  Το σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης ανάλυση της πορείας του εξωδικαστικού μηχανισμού. Τι έχει γίνει, πόσοι έχουν αιτηθεί ένταξης, ποια προβλήματα έχουν εντοπιστεί και τι αλλαγές πρέπει να γίνουν για να επιταχυνθεί η διαδικασία. Στο "πακέτο" των συζητήσεων περιλαμβάνεται η ανάλυση της πορείας του Νόμου Κατσέλη αλλά και το τι έχει γίνει μέχρι σήμερα στο μέτωπο των Πλειστηριασμών. Απώτερος στόχος να νομοθετηθούν οι όποιες αλλαγές μέχρι τις 15 Ιουνίου.

  Πηγή με γνώση των διαπραγματεύσεων ανέφερε στο Capital.gr πως η ελληνική πλευρά θα προτείνει μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού εκτός από την επιχείρηση να ρυθμίζει "πακέτο” τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του και ο εταίρος αυτής (σ.σ. αφορά ΟΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ, κ.ά). Μια ακόμη σημαντική αλλαγή είναι να δοθεί η δυνατότητα να ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν κάνει παύση των εργασιών τους.

  Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στον Νόμο Κατσέλη που έχουν "κλειδώσει" ήδη από τα τέλη της περασμένης χρονιάς και αναμένεται να συγκεκριμενοποιηθούν στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις, αυτές αφορούν: περαιτέρω έλεγχο των αιτήσεων και των φακέλων που υποβάλλονται στα Ειρηνοδικεία για την υπαγωγή στον Νόμο. Άρση του τραπεζικού απορρήτου, όχι μόνο όσων αιτούνται την προστασία αλλά και όσων έχουν ήδη υπαχθεί ή βρίσκονται στο στάδιο της προδικαστικής διαδικασίας.

  Έχει συμφωνηθεί να απαλλάσσονται οι εγγυητές που εκπλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους από το πλάνο αποπληρωμής των χρεών του οφειλέτη καθώς επίσης τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την υπαγωγή του οφειλέτη στον Ν. Κατσέλη να τα προσκομίζουν οι τράπεζες, το Δημόσιο και γενικά οι πιστωτές που σχετίζονται με την υπόθεση.

  Επίσης έχει κατ’ αρχήν συμφωνηθεί έλεγχος και άρση του τραπεζικού απορρήτου να γίνεται σε όσους έχουν λάβει δύο αναβολές εκδίκασης της αίτησής τους ενώ η νέα ημερομηνία για να οριστεί νέα δικάσιμος, αν κάποιος αιτηθεί αναβολή της εκδίκασης, θα πρέπει να δίνεται εντός 30 ημερών.

  Την ίδια ώρα ανοικτό παραμένει το θέμα παράτασης του νόμου Κατσέλη και του Εξωδικαστικού μηχανισμού και πέραν της 31ης Δεκεμβρίου του 2018 (σ.σ. και οι δύο ρυθμίσεις λήγουν στα τέλη του έτους). 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων