Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 11-Μαϊ-2018 20:09

  Νέο "σοκ" με τα προαπαιτούμενα: στον αέρα 1 στα 3 του ΔΝΤ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Νέο "σοκ" με τα προαπαιτούμενα: στον αέρα 1 στα 3 του ΔΝΤ

  Της Δήμητρας Καδδά
   
  Πέρα από τα 88 προαπαιτούμενα της Κομισιόν τα οποία στην συντριπτική τους πλειονότητα είναι στον "αέρα", η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει και ένα 2ο μέτωπο, αυτό των 14 προαπαιτούμενων με το ΔΝΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες από ελληνικές διαπραγματευτικές πηγές, πάνω από 1 στα 3 βρίσκεται σε εκκρεμότητα, αυξάνοντας τον βαθμό δυσκολίας για την κυβέρνηση η οποία επιχειρεί να πετύχει πρώτη τεχνική συμφωνία πριν την 24η Μαΐου που συνεδριάζει το Eurogroup.

  Το ΔΝΤ "επιτηρεί" την Ελλάδα έχοντας "ανενεργή" την δανειακή του σύμβαση των 1,6 δισ. ευρώ με βάση την συμφωνία επί της αρχής που εγκρίθηκε τον προηγούμενο Ιούλιο και μπορεί να ενεργοποιηθεί έως και τον Αύγουστο του 2018. Σύμφωνα με πληροφορίες από ελληνικές πηγές, τα προαπαιτούμενά του "εναρμονίστηκαν" σε μεγάλο βαθμό με αυτά της ΕΕ (SMoU) κατά την 3η αξιολόγηση (τον προηγούμενο Ιανουάριο), αλλά είναι μικρότερα σε αριθμό (σ.σ. αρχικά ήταν 21 στο σύνολο). Πρέπει να γίνουν προκειμένου το Ταμείο (αν το επιθυμεί) να ολοκληρώσει την 1η (και μοναδική) του αξιολόγηση και να εκταμιεύσει τη δόση.

  Το 2ο αυτό μέτωπο προστίθεται στα 88 προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης των θεσμών της ΕΕ. Ο αριθμός επίτευξης είναι πολύ χαμηλός (μόλις 3 ήταν έτοιμα στις αρχές της εβδομάδας και μέχρι χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, ελάχιστα φαίνεται να είχε διαφοροποιηθεί η κατάσταση), με την κυβέρνηση να επιχειρεί να "μαζέψει" τους Υπουργούς και τους αρμόδιους φορείς γιατί από την Δευτέρα αρχίζει η "μάχη" δια ζώσης.

  Συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες οι επιτελείς των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης σε επίπεδο EWG, αλλά και αρχίζει η κάθοδος στην Αθήνα των θεσμών. Από την Τρίτη ή (σ.σ. το πιθανότερο) Τετάρτη ξεκινούν ολοήμερα ραντεβού με τους υπουργούς.

  Το επόμενο ορόσημο είναι η 24η Μαΐου (θα συνεδριάσει το Eurogroup). Έως τότε θα πρέπει να γίνει εφικτή η τεχνική συμφωνία, να καθαρογραφεί και - πιθανόν - να γίνει έκτακτο EWG προετοιμασίας της απόφασης της συνόδου. Θα πρέπει να ακολουθήσουν εφαρμοστικοί νόμοι αλλά και νέο Μεσοπρόθεσμο καθώς και δεκάδες διατάξεις/πράξεις για να μην υπάρξει "παράταση" στον στόχο της 21ης Ιουνίου. Δηλαδή για να καταστεί εφικτή η επίτευξη της πολιτικής συνολικής συμφωνίας στην τότε σύνοδο του Eurogroup.

  Το σενάριο μία παράτασης για την 12η Ιουλίου είναι στο "τραπέζι" αλλά θεωρείται πολύ οριακό χρονικά δεδομένων των θερινών διακοπών κοινοβουλίων που θα πρέπει να εγκρίνουν το ελληνικό πρόγραμμα αλλά και τις υπόλοιπες αποφάσεις.

  "Στόχος είναι να επιτευχθεί μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (SLA) πριν από την σύνοδο του Eurogroup του Μαΐου" ανέφερε ο Μάριο Σεντένο σε απολογιστική επιστολή που έστειλε στους ομολόγους του (σ.σ. από τη θέση του ως πρόεδρος της Ευρωομάδας) ώστε να τους ενημερώσει για τα αποτελέσματα της τελευταίας υπουργικής συνόδου περιγράφοντας την πρόθεση των θεσμών.

  Στην ίδια επιστολή αναφέρει και ότι Όσον αφορά τη μελλοντική παρακολούθηση των οικονομικών, δημοσιονομικών και χρηματοπιστωτικών εξελίξεων, το Eurogroup έλαβε γνώση του λεγόμενου εργαλείου "ενισχυμένης επιτήρησης", όπως πρότεινε η Επιτροπή. Η συζήτηση για τη στρατηγική αναφορικά με το χρέος θα συνεχιστεί και στις επόμενες εβδομάδες”. 

  *Διαβάστε ακόμη:

  - Το νέο μοντέλο στης σκληρής μεταμνημονιακής λιτότητας

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων