Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 10-Μαϊ-2018 08:37

  Moody's: Credit positive τα αποτελέσματα των stress test για τις τράπεζες

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Moody's: Credit positive τα αποτελέσματα των stress test για τις τράπεζες

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 08:58

  Θετικά για τις τράπεζες ήταν τα αποτελέσματα των stress test, αναφέρει σε report της η Moody’s.

  Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει, τα αποτελέσματα των test είναι credit positive για τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες, επειδή δεν θα χρειαστεί να αντλήσουν νέα κεφάλαια, γεγονός που θα τις δώσει χρόνο ώστε να εστιάσουν στο έργο της μείωσης των υψηλών αποθεμάτων μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων (NPEs), που αποτελεί "την πρωταρχική πιστωτική πρόκληση".

  Η άσκηση της ΕΚΤ δεν περιλάμβανε μια αξιολόγηση της ποιότητας των asset των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών, σε αντίθεση με την αντίστοιχη άσκηση του 2015, αλλά μόνο ένα stress test, χρησιμοποιώντας ένα βασικό και ένα δυσμενές σενάριο για την ελληνική οικονομία.

  Όπως εξηγεί η Moody’s, αν και η άσκηση των stress test διεξήχθη με βάση μια υπόθεση στατικού ισολογισμού του 2017 για κάθε τράπεζα, τα αποτελέσματα της Eurobank λαμβάνουν υπόψη τη μετατροπή των προνομιούχων μετοχών σε ομόλογα Tier 2 τον Ιανουάριο και τη συνεπακόλουθη αρνητική επίδραση των 250 μονάδων στο δείκτη Tier 1.

  Επιπλέον, η άσκηση ενσωματώνει την επίδραση των νέων λογιστικών προτύπων IFRS 9 στο κεφάλαιο, αλλά αγνοεί οποιαδήποτε ελαφρυντικό παράγοντα, συμπεριλαμβανομένης και της πώλησης των assets που δεν ανήκουν στον κύριο πυρήνα των δραστηριοτήτων που δεν είχαν ολοκληρωθεί πριν από το Δεκέμβριο του 2017, όπως την πώληση από την πλευρά της Eurobank, των ρουμανικών δραστηριοτήτων, που θα μπορούσε να προσθέσει μέχρι και 40 μονάδες βάσης στο CET 1 δείκτη της, και την πώληση της ασφαλιστικής θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας, που θα προσέθετε μέχρι 110 μονάδες βάσης στο δείκτη CET 1 στη διάρκεια του 2018.

  Η Moody’s εκτιμά ότι μετά από την επιτυχημένη διεξαγωγή των stress test, "οι διοικήσεις των τραπεζών θα αυξήσουν την εστίασή τους στα στρατηγικά σχέδια αντιμετώπισης των NPEs και στην επίτευξη των μεμονωμένων στόχων μείωσης των NPEs, για τους οποίους έχουν δεσμευτεί στην ΕΚΤ".

  Επίσης, ο οίκος τονίζει ότι σύμφωνα με τα σχέδια μείωσης των NPEs, τα NPEs στο σύστημα πρέπει να μειωθούν στα 65 δισ. ευρώ περίπου στο τέλος του 2019 από τα περίπου 96 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2017, ή σχεδόν το 49% των ακαθάριστων δανείων – που αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό NPE στην ΕΕ.

  Επισημαίνει ακόμη ότι αν και τα stress test δείχνουν ότι τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών είναι ελαστικά, ένα σημαντικό τμήμα των κεφαλαιακών τους βάσεων αποτελείται από αναβαλλόμενες φορολογικές υποχρεώσεις (DTAs).

  Η συντριπτική πλειονότητα αυτών (περί τα 16 δισ. ευρώ) είναι επιλέξιμα για μετατροπή σε πιστώσεις φόρων που είναι πληρωτέες από το δημόσιο εάν οι τράπεζες ανακοινώσουν ζημιές.

  Οι DTAs είναι άυλα ενεργητικά στοιχεία και βασίζονται στην οικονομική δυνατότητα της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία έχει μία σχετικά ασθενή πιστοληπτική ικανότητα.

  Αυτά τα DTAs αντιστοιχούν στο περίπου 55% των δημοσιευμένων CET1 κεφαλαίων των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών στο τέλος του 2017, υπονομεύοντας την ποιότητα των κεφαλαίων και την ικανότητά τους να απορροφούν ζημιές.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων