Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 09-Μαϊ-2018 23:08

  Ν. Καραμούζης: Πέντε καταλύτες για την έξοδο από την κρίση

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Ν. Καραμούζης: Πέντε καταλύτες για την έξοδο από την κρίση

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Την ανάγκη ισχυρού ηγετικού πόλου εξουσίας και κοινωνικής συναίνεση της κοινωνίας ώστε να υλοποιηθούν οι τολμηρές μεταρρυθμίσεις που είναι η μόνη διέξοδος από την κρίση στην ανάπτυξη, τόνισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Ν. Καραμούζης, μιλώντας σε εκδήλωση της ΔιαΝΕΟσις σε συνεργασία με τον ΣΒΒΕ στη Θεσσαλονίκη. 

  "Η "ενοχλητική" αλήθεια είναι ότι ζήσαμε μια περίοδο που στα χρονίζοντα προβλήματα της χώρας απαντήσαμε πολλές φορές με λαϊκισμό, και κοντόφθαλμες πολιτικές και τακτικισμούς, με γνώμονα κυρίως το πολιτικό κόστος. Εμείς πρέπει να γίνουμε η αλλαγή που επιθυμούμε να δούμε στην Ελλάδα και μόνο έτσι θα ανακτήσουμε τον έλεγχο του μέλλοντός μας", είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΕΕΤ. Όπως τόνισε,  η κοινωνία θα πρέπει να πειστεί ότι θα αποκομίσει μέρισμα επιτυχίας, οφέλη από τη δημιουργία μια ανοικτής, ανταγωνιστικής και δίκαιης, οικονομίας αγοράς. 

  Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της ΕΕΤ, η ευθύνη για την οριστική έξοδο από την κρίση και την οικονομική ανάκαμψη και κοινωνική συνοχή, δεν αφορά μόνο την πολιτεία και το πολιτικό σύστημα. Αφορά και την αλλαγή στη συμπεριφορά και νοοτροπία των οικονομικών φορέων του τόπου. "Είναι ανάγκη το ελληνικό κεφάλαιο να επενδύσει στη χώρα και το μέλλον της, με την ευρύτερη έννοια του όρου, να δείξει εμπιστοσύνη στις δυνατότητες της χώρας, να αναλάβει επενδυτικές και παραγωγικές πρωτοβουλίες", είπε ο κ. Καραμούζης. 

  Ο κ. Καραμούζης όρισε πέντε καταλύτες για την έξοδο από την κρίση, επισημαίνοντας ότι τα θέματα της ταχύτερης μείωσης του σημαντικού υπολοίπου των μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους € 95 δισεκ. σήμερα, καθώς και της αναγκαιότητας σημαντικής ανάκαμψης των ιδιωτικών επενδύσεων που κατέρρευσαν, από € 50 δισεκ. περίπου το 2007, σε € 14,4 δισεκ. το 2017 ετησίως, οφείλουν να αποτελέσουν αντικείμενο ουσιαστικού σχεδίου αντιμετώπισής τους.

  Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Καραμούζη, ο Πρώτος Αναπτυξιακός Καταλύτης είναι η Ανάδειξη μιας Νέας Δυναμικής και Εξωστρεφούς Επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. "Σήμερα αναδεικνύεται μια νέα δυναμική επιχειρηματικότητα, που όχι μόνο επέζησε υπό "συνθήκες πολέμου" στη διάρκεια της κρίσης, αλλά αναπτύσσεται στην Ελλάδα και διεθνώς με κέρδη, σύγχρονα προϊόντα, θέσεις εργασίας και προστιθέμενη κοινωνική και οικονομική αξία", είπε ο κ. Καραμούζης.

  Ο Δεύτερος Αναπτυξιακός Καταλύτης είναι η Συρρίκνωση του Οικονομικού Ρόλου του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα. Όπως είπε ο κ. Καραμούζης, οι ιδιωτικοποιήσεις, η διαφάνεια στις προμήθειες του δημοσίου, η σταδιακή ανάπτυξη του outsourcing, των παραχωρήσεων και των ΣΔΙΤ, η ανεξάρτητη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας, ο μειούμενος ρόλος των συντεχνιακών συνδικαλιστικών μειοψηφιών, ο περιορισμός του λαϊκισμού και των πελατειακών σχέσεων, η μάχη κατά της φοροδιαφυγής, και η λειτουργία Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων,

  -    απελευθερώνουν πόρους και παραγωγικές δυνάμεις προς τον ιδιωτικό τομέα, 
  -    καταργούν γραφειοκρατικούς κανόνες,
  -    ανοίγουν οικονομικές δραστηριότητες στον ανταγωνισμό,
  -    προσελκύουν επενδύσεις στην οικονομία και
  -    δημιουργούν νέες επενδυτικές και αναπτυξιακές ευκαιρίες.

  Ο Τρίτος Αναπτυξιακός Καταλύτης είναι ο Σταδιακός Παραγωγικός Μετασχηματισμός της Ελληνικής Οικονομίας. 

  Όπως είπε ο κ. Καραμούζης, η χώρα γίνεται πιο εξωστρεφής (το ποσοστό εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών ως προς το ΑΕΠ αυξάνεται σταθερά, στο 33% σήμερα) με τον τουρισμό, τις μεταφορές, τη βιομηχανία, τη μεταποίηση, τις εξαγωγές, την ενέργεια, τα logistics, τις υποδομές, τα τρόφιμα και τα μέταλλα, ενδεικτικά, να αποτελούν τους νέους δυναμικούς κλάδους, τους αναπτυξιακούς πυλώνες προσέλκυσης επενδύσεων, που οδηγούν τη χώρα σε σταθερή τροχιά ανάκαμψης.

  Ο Τέταρτος Αναπτυξιακός Καταλύτης είναι ότι η Κοινωνία και το Πολιτικό Σύστημα Αλλάζουν, Γίνονται  Σταδιακά πιο Φιλικά προς το Επιχειρείν, τις Ιδιωτικές Επενδύσεις, τις Ιδιωτικοποιήσεις και τη Μείωση του Οικονομικού Ρόλου του Κράτους.

  Τέλος, ο Πέμπτος Αναπτυξιακός Καταλύτης είναι η Διάδοση των Νέων Κοινωνικών και Παραγωγικών Αξιών που καθιστούν την οικονομία εύρωστη, δυναμική και παραγωγική και την κοινωνία συνεκτική και υπεύθυνη.


   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων