Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 09-Μαϊ-2018 17:31

  Υπό γαλλική "εποπτεία" οι αλλαγές στο ελληνικό Δημόσιο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Υπό γαλλική "εποπτεία" οι αλλαγές στο ελληνικό Δημόσιο

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη 

  Στα "χέρια" Γάλλων συμβούλων βρίσκεται όλο το πλαίσιο των μνημονιακών αλλά και μετα-μνημονιακών διαρθρωτικών ανατροπών στην ελληνική δημόσια διοίκηση. 

  Συγκεκριμένα, η γαλλική δημόσια εταιρεία Expertise France έχει ήδη βοηθήσει καθοριστικά την κυβέρνηση στη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για την αξιολόγηση και την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Πλέον, η δράση της επεκτείνεται στην κωδικοποίηση της νομοθεσίας και την απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών, καθώς και σε άλλα διάφορα πεδία του Δημοσίου που θα διαμορφώσουν το μετα-μνημονιακό πλαίσιο. 

  Αξίζει να σημειωθεί πως η ίδια εταιρεία, πέρα από την Ελλάδα, έχει δράσεις σε όλο τον κόσμο, από την Ουκρανία μέχρι την Τυνησία και την Αϊτή. 

  Η βοήθεια της εν λόγω εταιρείας προς την Ελλάδα δεν έπεσε ως "κεραυνός εν αιθρία". 

  Η επείγουσα ανάγκη βαθιών αναδιαρθρώσεων στο Δημόσιο καταδεικνύεται όχι μόνο στα μνημονιακά, αλλά και στα μετα-μνημονιακά πλαίσια, πρωτίστως από την Κομισιόν, αλλά και τον ΟΟΣΑ. 

  Αλλά και στην κυβέρνηση –όπως τονίζουν στο Capital.gr αρμόδια στελέχη της– συνδέουν άμεσα τις αλλαγές στη δημόσια διοίκηση με το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Ουσιαστικά, το Δημόσιο συνιστά πλέον το σημαντικότερο ίσως ζήτημα της μετα-μνημονιακής "εποπτείας", μετά το δημοσιονομικό μέτωπο και τις ιδιωτικοποιήσεις. 

  "Μήνυμα" Γιούνκερ και ΟΟΣΑ 

  Ο ίδιος ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, τόνισε από το βήμα του ελληνικού Κοινοβουλίου πως πρέπει να "ξεριζωθεί μια και έξω η διαφθορά". 

  Από κοντά και ο ΟΟΣΑ, στην τελευταία έκθεσή του για την Ελλάδα επισημαίνει πως πρέπει να υπάρξουν "παρεμβάσεις στη δημόσια διοίκηση", αλλά και "δικαστική μεταρρύθμιση", έτσι ώστε "η επίδοση της Ελλάδας αναφορικά με τον δείκτη ποιότητας του κράτους δικαίου να αυξηθεί στον μέσο όρο του ΟΟΣΑ το 2030". 

  Το "μήνυμα" της Κομισιόν και του ΟΟΣΑ, αν και με καθυστέρηση –δεδομένου ότι δεν φαίνεται να μπορούν να υλοποιηθούν έως τον Ιούνιο οι μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης σχετικά με την απολιτικοποίηση του Δημοσίου–, φαίνεται πως έχει φτάσει και στην Αθήνα.

  Όπως δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ, κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, στο CNBC, δύο από τις τρεις μετα-μνημονιακές προτεραιότητες της Ελλάδας πρέπει να είναι "η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στο δικαστικό σύστημα και η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης".

  Συμφωνία Γεροβασίλη - Γάλλων 

  Σε αυτό το φόντο, εικοσαμελής ομάδα εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης βρίσκεται σε συνεχή επαφή με Γάλλους συμβούλους. 

  Η επαφή αυτή γίνεται στο πλαίσιο της συμφωνίας συνεργασίας στην οποία προχώρησε η αρμόδια υπουργός, κυρία Όλγα Γεροβασίλη, με τη γαλλική εταιρεία France Expertise υπό την αιγίδα της Υπηρεσίας Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (SRSS) της Κομισιόν. 

  Ο στόχος της συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας για την αμέσως επόμενη περίοδο είναι διπλός:

  1) Η κωδικοποίηση της ελληνικής νομοθεσίας. 
  2) Η απλούστευση διοικητικών διαδικασιών μέσω της ηλεκτρονικής διασύνδεσης των υπηρεσιών. 

  Ήδη οι Γάλλοι σύμβουλοι, σύμφωνα με αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, έχουν συμβάλει στην αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού της δημόσιας διοίκησης (σ.σ.: αξιολόγηση, κινητικότητα) και στη δραστική αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και την εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων. 

  Τι είναι η Expertise France

  Από τον Ιανουάριο του 2017 η Expertise France (γαλλικός οργανισμός διεθνούς τεχνικής συνεργασίας) άνοιξε γραφείο στην Αθήνα, με σκοπό την ενίσχυση των δραστηριοτήτων της στον τομέα της τεχνικής βοήθειας που παρέχει στην ελληνική κυβέρνηση. 

  Ο οργανισμός συνεργάζεται με την ελληνική κυβέρνηση πριν από το 2017, και συγκεκριμένα από το 2013 (επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας), και παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες και τεχνική βοήθεια για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, στο πλαίσιο του προγράμματος βοήθειας προς στην Ελλάδα που έθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση και η υπηρεσία στήριξης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων (SRSS).

  Δράση της Expertise France στον κόσμο

  Ο οργανισμός αναπτύσσεται γύρω από τέσσερις βασικούς άξονες:
  - Δημοκρατική, οικονομική και χρηματοοικονομική διακυβέρνηση.
  - Σταθεροποίηση των χωρών που βρίσκονται σε κρίση (ή σε μετά κρίση κατάσταση) και ασφάλεια.
  - Καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και αστική βιώσιμη ανάπτυξη.
  - Ενίσχυση των συστημάτων υγείας, κοινωνική προστασία και απασχόληση.
  Στους παραπάνω τομείς, η Expertise France έχει ως αποστολή τον σχεδιασμό και την εφαρμογή προγραμμάτων ενίσχυσης των δυνατοτήτων και κινητοποίησης της τεχνικής εμπειρογνωμοσύνης, ενώ λειτουργεί επίσης και ως αρχικός φορέας κατάρτισης προγραμμάτων, συνδυάζοντας τη δημόσια εμπειρογνωμοσύνη με την ιδιωτική τεχνογνωσία.
  Με έναν όγκο δραστηριοτήτων 130 εκατομμυρίων ευρώ, με περισσότερα από 400 προγράμματα σε 80 χώρες και με 63.000 ημέρες εμπειρογνωμοσύνης τον χρόνο, η Expertise France εντάσσει τη δράση της στο πλαίσιο της πολιτικής αλληλεγγύης και της οικονομικής διπλωματίας της Γαλλίας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων