Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 05-Μαϊ-2018 14:04

  Alpha Bank: Μακράν η καλύτερη επίδοση στο τεστ αντοχής

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Alpha Bank: Μακράν η καλύτερη επίδοση στο τεστ αντοχής

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Αποτέλεσμα συμβατό με αυτό όλων των αξιολογήσεων διαχρονικά για την Alpha Bank, ήταν το αποτέλεσμα του stress test. Πρόκειται για αποτέλεσμα που δίνει στην Τράπεζα άνετο κεφαλαιακό "μαξιλάρι" κεφαλαίων (capital buffer) για να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μέχρι τα τέλη του 2019.

  Επιβεβαιώνοντας, την κεφαλαιακή υπεροχή της Alpha Bank, το δυσμενές σενάριο του τεστ αντοχής διαμορφώνει τον ελάχιστο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CET 1 στο 9,69% στο δυσμενές σενάριο και στο 20,37% στο βασικό, μακράν του ανταγωνισμού και στις δύο περιπτώσεις.

  Η επιτυχία της Alpha Bank στο stress test είναι αποτέλεσμα της ισχυρής κεφαλαιακής βάσης της Τράπεζας, η οποία διακρίνεται επίσης από ισχυρά ποιοτικά κεφάλαια.

  Παράλληλα, η Alpha Bank παρουσιάζει ισχυρά προ προβλέψεων έσοδα, τα οποία αντανακλούν την υψηλή εσωτερική ανάπτυξη της Τράπεζας, καθώς και ισχυρούς δείκτες κάλυψης για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μέσω των εξασφαλίσεων του διαθέτει.

  "Η εξαιρετική επίδοση στην 'Ασκηση Προσομοιώσεως Ακραίων Καταστάσεων επιβεβαιώνει την ισχυρή κεφαλαιακή βάση της Alpha Bank, και την ικανότητά μας να επιτυγχάνουμε τους στρατηγικούς στόχους μας", τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Δημήτριος Π. Μαντζούνης, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

  Όπως επεσήμανε, η κεφαλαιακή θέση της Alpha Bank, η υψηλότερη μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, της επιτρέπει να εφαρμόσει το σχέδιό της για τη μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων και να συμβάλλει στην ανάκαμψη της οικονομίας, ενισχύοντας περαιτέρω την ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων.

  Σημειώνεται ότι η Άσκηση Προσομοίωσης Ακραίων Καταστάσεων πραγματοποιήθηκε υπό το βασικό και το δυσμενές σενάριο μακροοικονομικών παραδοχών με χρονικό ορίζοντα τριών ετών (2018-2020) και σημείο αναφοράς τον Ισολογισμό της 31 ∆εκεμβρίου 2017 (static balance sheet approach), αναμορφωμένο για την επίδραση της εφαρμογής του ∆ιεθνούς Προτύπου Χρηματοοικονομικής Πληροφορήσεως 9 (IFRS 9). Το αποτέλεσμα προσδιορίσθηκε σε όρους του Δείκτη Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1). Στο πλαίσιο της Ασκήσεως, δεν εφαρμόσθηκε κανένα ελάχιστο όριο ή όριο κεφαλαίων.

  Υπό το βασικό σενάριο, ο Δείκτης Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) διαμορφώθηκε σε 20,4% για το έτος 2020 μετά από τη σταδιακή ενσωμάτωση της επιδράσεως από την εφαρμογή του Διεθνούς Προτύπου Χρηματοοικονομικής Πληροφορήσεως 9 (IFRS 9), ενισχυμένος κατά 212 μονάδες βάσεως, κυρίως ως αποτέλεσμα της υψηλής κερδοφορίας προ προβλέψεων σύμφωνα με τις παραδοχές του βασικού σεναρίου.

  Υπό το δυσμενές σενάριο, ο ελάχιστος Δείκτης Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) ανήλθε σε 9,7% για το έτος 2020 μετά από τη σταδιακή ενσωμάτωση της επιδράσεως από την εφαρμογή του ∆ιεθνούς Προτύπου Χρηματοοικονομικής Πληροφορήσεως 9 (IFRS 9), μειωμένος κατά 856 μονάδες βάσεως, κυρίως ως αποτέλεσμα της αρνητικής επιπτώσεως του πιστωτικού κινδύνου που οφείλεται στο μακροοικονομικό περιβάλλον καθώς και στην εφαρμοσθείσα μεθοδολογία.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων