Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 04-Μαϊ-2018 16:13

  ΓΓ Εμπορίου: Διάλογος για να γίνουν τα επιμελητήρια σημείο μιας και μοναδικής επαφής για τις επιχειρήσεις

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  ΓΓ Εμπορίου: Διάλογος για να γίνουν τα επιμελητήρια σημείο μιας και μοναδικής επαφής για τις επιχειρήσεις

  Την έναρξη ουσιαστικού και εποικοδομητικού διαλόγου με στόχο να υπάρξουν οι αναγκαίες βελτιώσεις του ισχύοντος νόμου για τα επιμελητήρια, ώστε να μετεξελιχθούν σε σημείο μιας και μοναδικής επαφής για τις επιχειρήσεις, παρέχοντας υπηρεσίες υψηλού επιπέδου ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Δημήτρης Αυλωνίτης στη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων.
   
  Στο πλαίσιο αυτό, εξήγγειλε ότι σύντομα θα υπάρξει απόφαση για την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού των επιμελητηρίων όλης της χώρας. Ο κ. Αυλωνίτης τόνισε, ακόμη, ότι από κοινού με τα επιμελητήρια, που αποτελούν σε κάθε περίπτωση στρατηγικό εταίρο της κυβέρνησης, θα εξειδικεύσουν και θα υλοποιήσουν το νέο εθνικό αναπτυξιακό υπόδειγμα. 
  Την τροποποίηση της επιμελητηριακής νομοθεσίας στα σημεία που χρήζουν βελτίωσης ζήτησε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας Κωνσταντίνος Μίχαλος, στην πρώτη γενική συνέλευση της ΚΕΕ με τη νέα της σύνθεση, που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο του ΕΒΕΑ στην Αθήνα.
   
  Ο κ. Μίχαλος μιλώντας παρουσία των κ.κ. Αναστάσιου Πετρόπουλου υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Ηλία Ξανθάκου γενικού γραμματέα υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Αυλωνίτη γενικού γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή και αρμόδιο για τα επιμελητήρια, Φώτη Κουρμούση ειδικού γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Γιώργου Τζιάλλα γενικού γραμματέα Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, των βουλευτών της Ν.Δ. Χρίστο Δήμα και Νότη Μηταράκη, επεσήμανε μεταξύ άλλων:
   
  "Τώρα, περισσότερο από ποτέ, είναι ανάγκη να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά όχι μόνο τα μακροοικονομικά προβλήματα της χώρας, αλλά και τα ζητήματα που σε καθημερινή βάση θέτουν προσκόμματα στην επιχειρηματικότητα. Σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια, πρέπει να επισημάνω, τα επιμελητήρια, έχουν αναλάβει και επιτελούν ουσιαστικό ρόλο. Το μοναδικό, ίσως, σημείο βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος τα τελευταία χρόνια - όπως προκύπτει από τις σχετικές εκθέσεις διεθνών οργανισμών - είναι η λειτουργία του ΓΕΜΗ και της Υπηρεσίας Μιας Στάσης, για την ίδρυση επιχειρήσεων. Και οι δύο αυτές δομές, οργανώθηκαν και λειτουργούν μέχρι τώρα με επιτυχία, χάρη στα επιμελητήρια ενώ δεν σταματούν να αναλαμβάνουν δράσεις εξωστρέφειας και δικτύωσης. 

  Για την ομαλή λειτουργία του θεσμού τα επιμελητήρια ζητούν να τροποποιηθούν τα εξής:

  - Τα όργανα διοίκησης των επιμελητηρίων πρέπει αυτοτελώς να αποφασίζουν για κάθε θέμα που σχετίζεται με την εκπλήρωση των σκοπών και των αρμοδιοτήτων τους, στα πλαίσια του εγκεκριμένου προϋπολογισμού τους.

  -Να αρθούν οι περιορισμοί που τέθηκαν για τη λειτουργία των μη κερδοσκοπικών εταιρειών και να υπάρχει δυνατότητα ετήσιας επιχορήγησής τους.

  - Να ορισθεί σαφώς ότι τα επιμελητήρια τηρούν, λειτουργούν και ενημερώνουν το Γενικό Εμπορικό Μητρώο, εισπράττουν δε για τον σκοπό αυτό το νόμιμο ανταποδοτικό τέλος, που αποτελεί τακτικό έσοδο του κάθε Επιμελητηρίου.

  - Να εισαχθεί διάταξη για την τακτική διασφάλιση των ετήσιων επιμελητηριακών εσόδων που προέρχονται από την τήρηση της μερίδας κάθε επιχειρηματικής μονάδας (φυσικού η νομικού προσώπου) στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο".

  Πηγή: ΑΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων