Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 03-Μαϊ-2018 21:00

  Βαφτίζουν αναπροσαρμογή τη συνέχιση των κρατήσεων στις επικουρικές συντάξεις

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Βαφτίζουν αναπροσαρμογή τη συνέχιση των κρατήσεων στις επικουρικές συντάξεις

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη
   
  Μειώνονται ως ποσό, αλλά παραμένουν ως ποσοστό οι "εισφορές αλληλεγγύης" επί των επικουρικών συντάξεων. Με ανακοίνωση του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών 198.349 συνταξιούχοι ενημερώνονται πως οι επικουρικές συντάξεις οι οποίες θα εισπράξουν (σ.σ. συντάξεις Μαΐου) θα είναι έως και 83 ευρώ υψηλότερες σε σχέση με το ύψος που είχαν μέχρι τον περασμένο μήνα (σ.σ. Απρίλιο).

  Και αυτό γιατί οι "εισφορές αλληλεγγύης", δηλαδή οι κρατήσεις υπέρ του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) θα επιβάλλονται εφεξής επί του καταβαλλόμενου και όχι επί του μικτού ποσού των επικουρικών συντάξεων.

  Αυτό θα έχει ως συνέπεια να μειωθεί ποσοτικά (δηλαδή σε ευρώ) η κράτηση καθώς η βάση υπολογισμού της (καταβαλλόμενο ποσό) είναι μικρότερη σε σχέση με εκείνη που ήταν μέχρι τον περασμένο μήνα (μικτό ποσό), αν και παραμένει ως είχε το ποσοστό της κράτησης. Ωστόσο, οι κρατήσεις ως ποσοστό παραμένουν  ως είχαν. 

  Υπενθυμίζεται πως οι κλιμακωτές κρατήσεις υπέρ του ΑΚΑΓΕ που ξεκινούσαν από το 3% έως το 10% ισχύουν από το 2011 σε βάρος των επικουρικών συντάξεων άνω των 300 ευρώ. Οι κρατήσεις αυτές συγκεντρώνονται εδώ και οχτώ χρόνια στον "κουμπαρά" του ΑΚΑΓΕ (σε ανεξάρτητο λογαριασμό από εκείνο των εισφορών αλληλεγγύης στις κύριες συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ) με στόχο την κάλυψη των ελλειμμάτων του τότε Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ).

  Ωστόσο τον Οκτώβριο του 2015,  η σημερινή κυβέρνηση, μετά από παρέμβαση των δανειστών, πέρασε διάταξη με την οποία δεν επιτρεπόταν η άντληση των αποθεματικών του ΑΚΑΓΕ. Και αυτό παρά το γεγονός ότι το ΕΤΕΑ είχε την ίδια χρονιά γιγάντιο έλλειμμα.  Έτσι οι κρατήσεις συνεχίστηκαν, αλλά δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη του ελλείμματος του ΕΤΕΑ. 

  Τον Ιούνιο του 2016, μάλιστα, επιβλήθηκαν  μειώσεις 15% (κατά μέσο όρο) σε κοντά 200.000 επικουρικές συντάξεις, αλλά και αυξήσεις (από το 6% στο 7% επί των εργατικών αποδοχών) στις εισφορές  υπέρ της επικουρικής ασφάλισης με στόχο τον μηδενισμό το ελλείμματος του ΕΤΕΑ. Έτσι και έγινε και, μάλιστα με το παραπάνω, καθώς το ΕΤΕΑ εμφάνισε πλεόνασμα 200 εκατ. ευρώ, λόγω όμως κυρίως των μηδαμινών  δαπανών του  για νέες επικουρικές συντάξεις.  

  Αυτά δεν ήταν πρώτα μέτρα τα οποία πήρε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος των επικουρικών συντάξεων. Υπενθυμίζεται πως  τον Ιούλιο του 2015, η κυβέρνηση είχε επιβάλλει εισφορά 6% σε όλες (δηλαδή κοντά 1,2 εκατομμύριο) τις επικουρικές συντάξεις υπέρ της ιατρο-φαρμακευτικής περίθαλψης (ΕΟΠΥΥ).  

  Επιπλέον, τον περασμένο Δεκέμβριο, η κυβέρνηση επανϋπολόγισε τις εισφορές αυτές στη βάση των επικουρικών συντάξεων, όπως αυτές είχαν προκύψει μετά τις μειώσεις του Ιουνίου του 2016, επιστρέφοντας αναδρομικά τις παράτυπες αυτές κρατήσεις.  Το ίδιο αναμένεται να κάνει τους αμέσως επόμενους μήνες  και με τις παράτυπες κρατήσεις υπέρ ΑΚΑΓΕ.

  Ωστόσο τόσο η επιστροφή κρατήσεων υπέρ του ΕΟΠΥΥ η οποία πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2017, όσο και η επικείμενη επιστροφή κρατήσεων υπέρ ΑΚΑΓΕ δεν μπορούν να "κρύψουν"  το γεγονός ότι αυτές οι κρατήσεις (σ.σ. υπέρ του ΕΟΠΥΥ που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και υπέρ του ΑΚΑΓΕ που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ το 2011) συνεχίζουν να επιβαρύνουν τις επικουρικές συντάξεις, αν και έχουν ληφθεί μέτρα μόνιμων περικοπών από το 2011 και έπειτα (κατάργηση δώρων, επανϋπολογισμός) ενώ αναμένεται νέο "τσεκούρι" από 1η Ιανουαρίου 2019.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων