Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 02-Μαϊ-2018 16:48

  ΟΟΣΑ: Νέα μεγάλα βάρη θα απαιτηθούν για τη μείωση του χρέους

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  Κατά 40% του ΑΕΠ θα μειωθεί το χρέος έως το 2060 (στο πιο καλό σενάριο) λόγω της συνεισφοράς των δανειστών, ενώ μείωση κατά ακόμη 40% του ΑΕΠ συστήνεται να παρέχει ένα πρόσθετο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να θεσπίσει η Ελλάδα και θα αφορά στις αγορές αλλά και σε ασφαλιστικό, φορολογικό καθώς και κοινωνική πολιτική. Επιπλέον η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις ύψους 10 δισ. ευρώ έως το 2040, αλλά και να διατηρήσει πρωτογενή πλεονάσματα 2,2% του ΑΕΠ από το 2025 έως και το 2060. Και βεβαίως, να εφαρμόσει πλήρως τις μνημνονιακές δεσμεύσεις χωρίς πισωγυρίσματα...

  Ο λόγος για τα σενάρια βιωσιμότητας χρέους και για την ποσοτικοποίηση της πιθανής πορείας του στο μέλλον που συνοδεύουν την έκθεση για την Ελλάδα που δόθηκε στη δημοσιότητα και παρουσιάστηκε από τον επικεφαλής του Οργανισμού κ. Γκουρία από κοινού με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. 

  Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι για να καταστεί το χρέος βιώσιμο τις επόμενες δεκαετίες τα "βάρη" που θα πρέπει να σηκώσει η Ελλάδα είναι στην πράξη πολύ υψηλότερα από αυτά που θα παράσχουν οι δανειστές της χώρας στη διαπραγμάτευση για παρεμβάσεις απομείωσης του χρέους η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Με τις "επίσημες" εκθέσεις βιωσιμότητας των δανειστών να αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες ο ΟΟΣΑ στη δική του έκθεση δίνει μία... πρόγευση των δεδομένων που θα ακολουθούν την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.

  Οι παραδοχές

  Η εκτίμηση του ΟΟΣΑ για την πορεία του χρέους στηρίζεται σε μία σειρά από παραδοχές:

  * Τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις θα ανέλθουν στα 10 δισ. ευρώ έως το 2040 
  * Τα πρωτογενή πλεονάσματα θα παραμείνουν στο 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022. Στη συνέχεια θα μειωθούν στο 2,2% του ΑΕΠ από το 2025 για να παραμείνουν σε αυτό το επίπεδο έως το 2060
  * Θα υλοποιηθούν πλήρως τα μέτρα του μνημονίου με μείωση αφορολογήτου/συντάξεων αλλά και θα προωθηθεί νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων που δεν θα αφορούν μόνο στις αγορές προϊόντων, υπηρεσιών και εργασίας αλλά και σε δημοσιονομικά πεδία όπως είναι το ασφαλιστικό και το φορολογικό. Ο ΟΟΣΑ "συστήνει" αύξηση ορίου συνταξιοδότησης, κατάργηση απαλλαγών στον ΦΠΑ και σε άλλους φόρους (σε επιχειρήσεις, κεφαλαίων κλπ) και περικοπές επιδομάτων. Το "αντάλλαγμα" θα είναι η επιτάχυνση του ΑΕΠ κατά 100 δισ. ευρώ περίπου έως το 2030. 

  Τα σενάρια παρεμβάσεων στο χρέος
   
  Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ υπάρχουν 2 εκδοχές παρεμβάσεων στο χρέος αμφότερες σχετικά περιορισμένες εν συγκρίσει με τις πιέσεις που ασκούνται από το ΔΝΤ και όχι μόνο:

  * Μείωση του χρέους κατά 30% του ΑΕΠ το 2060 μπορεί να προέλθει από τη μετατροπή των επιτοκίων σε σταθερά στο 2% από το 2020 και μετά. 
  * Μείωση του χρέους κατά 10% του ΑΕΠ προβλέπεται από τη μετάθεση/αναβολή πληρωμών του 2ου δανείου έως το 2023 (η οποία εκτιμάται ότι μπορεί να εφαρμοσθεί επιπλέον της παρέμβασης στα επιτόκια). 
   
   


  Η πορεία του χρέους 

  Ο ΟΟΣΑ στο σενάριο βιωσιμότητας του χρέους το οποίο παραθέτει θεωρεί ότι ο αποπληθωριστής ΑΕΠ θα είναι στο 2% και ότι θα εφαρμοσθούν πλήρως οι βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις στο χρέος.

  Αν γίνουν όλες οι παρεμβάσεις του μνημονίου, χωρίς πρόσθετο πακέτο μεταρρυθμίσεων και παρεμβάσεις στο χρέος ο ρυθμός ανάπτυξης θα επιβραδυνθεί μετά το 2026: θα υποχωρήσει σε επίπεδα στο 1,8% το 2030 και σε επίπεδα κάτω του 1% στη συνέχεια. Στο ίδιο σενάριο το χρέος της Ελλάδος θα αρχίσει να αυξάνεται ξανά τις επόμενες δεκαετίες για να φτάσει στο 140% του ΑΕΠ το 2060.

  Στο σενάριο ενός εντατικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων (πέραν αυτών που έχουν συμφωνηθεί) αλλά χωρίς παρεμβάσεις στο χρέος ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα διατηρηθεί σε ελαφρά υψηλότερα επίπεδα τα επόμενα χρόνια: στο 2,3% το 2030, στο 1,8% το 2040, στο 1,3% το 2050 και στο 1,2% το 2060. Σε αυτό το σενάριο το χρέος θα υποχωρήσει προς το 100% του ΑΕΠ.

  Στο σενάριο που θα υλοποιηθούν μερικά οι παρεμβάσεις στο χρέος (σταθερό επιτόκιο), αλλά και υλοποιηθεί το νέο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, τότε το χρέος θα υποχωρήσει το 2060 περί το 70% του ΑΕΠ, ενώ αν λάβει χώρα και η παρέμβαση στον χρόνο αποπληρωμής του δανείου του EFSF, τότε το χρέος θα υποχωρήσει στο φάσμα του 60% του ΑΕΠ έως το 2060.

  Η έκθεση

  Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΟΣΑ αναφέρεται σε συνεχή παρακολούθηση της ελληνικής οικονομίας όχι μόνο από τους δανειστές (μέσα από την ενισχυμένη εποπτεία που υφαίνεται), όσο και από τις αγορές τις δεκαετίες που θα ακολουθήσουν. Κατεβάζει τον πήχη της ανάπτυξης στο 2% για το 2018 (έναντι 2,3% των αναθεωρημένων προβλέψεων του ΥΠΟΙΚ), ενώ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την τελευταία θέση που έχει η Ελλάδα στο επιχειρηματικό περιβάλλον παρά τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων