Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 25-Απρ-2018 17:07

  Δίλημμα Ντράγκι μπροστά στο "ακριβότερο χρήμα" - ο γρίφος για την Ελλάδα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Δίλημμα Ντράγκι μπροστά στο "ακριβότερο χρήμα" - ο γρίφος για την Ελλάδα

  Του Γ. Αγγέλη 

  Το "νέο” είναι ότι οι αποδόσεις των αμερικανικών δεκαετών ομολόγων βρέθηκαν στο 3%, ιστορικό σημείο καμπής για τις προσδοκίες που αφορούν στην ισχυρή τάση αύξησης των επιτοκίων από την FED. Όπως ορισμένοι αναλυτές επιμένουν, η Fed είναι ήδη εδώ και καιρό στο μονοπάτι της επιστροφής σε φυσιολογικά επιτόκια, μετά τα αλλεπάλληλα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης. 

  Τα "φυσιολογικά” επιτόκια της δίνουν το πλεονέκτημα, ότι θα είναι σε θέση εάν και όταν χρειασθεί, να μπορεί να χρησιμοποιήσει και πάλι τα επιτόκια (τη μείωσή τους) όπως έκανε μετά το 2008, για να αντιμετωπίσει μία επόμενη κρίση. 

  Όπως χαρακτηριστικά είχε πει ένα στέλεχος του ESM στο Capital.gr, όταν είχε ερωτηθεί σχετικά, "σηκώνουν την μπάλα για να "καρφώσουν” όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, όπως στο παιχνίδι του βόλεϊ...”.

  Αυτό όμως δεν αρέσει στις αγορές καθώς ακριβότερο χρήμα από την Fed σημαίνει ακριβότερη αποπληρωμή δανείων ή αναχρηματοδότησής τους, πίεση στους ισολογισμούς των μεγάλων ομίλων, μικρότερα μερίσματα, χαμηλότερη οικονομική δραστηριότητα. Κάτι που έζησε στις αρχές της δεκαετίας του '80 η αμερικάνικη οικονομία (και μαζί της η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα) όταν ο Πωλ Βόλκερ "επιτέθηκε” στον υπερπληθωρισμό της δεκαετίας του '70 με την απότομη αύξηση των επιτοκίων της Fed.

  Το μεγάλο δίλημμα για την Μάριο Ντράγκι και τους κεντρικούς τραπεζίτες που θα συναντηθούν στην επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου της είναι το πώς θα αντιδράσει η Ευρωζώνη σε μία τέτοια συγκυρία, που ο πληθωρισμός (στη ζώνη του ευρώ) παραμένει μακράν των στόχων και η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη φαίνεται να εξαντλείται από το 2019 σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις (ΔΝΤ – ΕΚΤ). 

  Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τελειώνει τον Σεπτέμβριο όσον αφορά το σκέλος των "νέων” αγορών τίτλων. Όσα κεφάλαια όμως έχουν επενδυθεί σύμφωνα με την ισχύουσα απόφαση θα συνεχίσουν να επανεπενδύονται και μετά τον Σεπτέμβριο. Αρκούν όμως αυτά για να διατηρήσουν την εσωτερική σταθερότητα στην Ευρωζώνη; 

  Στο ερώτημα αυτό κανείς δεν δίνει προς το παρόν καμία ξεκάθαρη απάντηση με τον κ. Ντράγκι να συνιστά "υπομονή, επιμονή και προσοχή”. 

  Τα επιτόκια της ΕΚΤ θα εξακολουθήσουν να κινούνται στα όρια του "μηδέν”, θα είναι σε θέση η Ευρωζώνη να επανέλθει σε φυσιολογικά επιτόκια; 

  Θα μπορέσει η ΕΚΤ και πότε να ακολουθήσει την Fed, προκειμένου να αποκτήσει και πάλι τον έλεγχο και τη δυνατότητα για μία ενεργητική νομισματική πολιτική; 

  Οι απαντήσεις δεν έχουν δοθεί και ούτε κατά τα φαινόμενα θα δοθούν στη συνάντηση των κεντρικών τραπεζιτών και στη συνέντευξη τύπου που θα ακολουθήσει αύριο 26/4 στην Φρανκφούρτη. Ο κ. Ντράγκι δεν μπορεί να πει πότε η Ευρωζώνη θα είναι σε θέση να λειτουργεί και να στηρίζει την οικονομική της δραστηριότητα χωρίς τον "ορό επιβίωσης” από την ΕΚΤ (πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, QE, κ.λ.π.). 

  Ο γρίφος για την Ελλάδα

  Το αξιοσημείωτο είναι ότι σε αυτό το περιβάλλον αβεβαιότητας είναι που θα πρέπει να βγει η Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος. Η "βιωσιμότητα” του χρέους της με την εγγύηση της ΕΚΤ (ή του ΔΝΤ ή και των δύο) θα είναι η βασική εγγύηση για να αντιμετωπίσει το ασταθές διεθνές περιβάλλον που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται. 

  Το επικίνδυνο στοιχείο σ' αυτή την προοπτική είναι ότι μέχρι στιγμής ΔΝΤ και Ευρωζώνη δεν έχουν βρει το σημείο ισορροπίας για μία τέτοια συμφωνία και ο χρόνος πιέζει. Όπως υποστηρίζεται από αρμόδιους παράγοντες στο περιβάλλον της ΕΚΤ και του ESM "θα είναι πολύ δύσκολο για την ΕΚΤ να υποστηρίξει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους σ' αυτές τις συνθήκες με μία αρνητική Έκθεση του ΔΝΤ. Το πώς και πότε θα βρεθεί λύση σ' αυτό τον γρίφο θα κρίνει και το κατά πόσο ο χρόνος για την τελική συμφωνία πριν τις 20 Αυγούστου είναι αρκετός ή όχι...”. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων