Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 25-Απρ-2018 11:30

  Markit: Πολιτική απόφαση οι όροι της εξόδου από το πρόγραμμα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Markit: Πολιτική απόφαση οι όροι της εξόδου από το πρόγραμμα

  Υπάρχει πιθανότητα η Ελλάδα να ακολουθήσει την Ιρλανδία και την Πορτογαλία και να βγει από το μνημόνιο χωρίς να έχει τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο πρόγραμμα μόλις λήξει η ισχύουσα συμφωνία τον Αύγουστο, σημειώνει η Markit σε report της για την Ελλάδα. Όπως επισημαίνει, υπάρχει ένα ισχυρό πολιτικό κίνητρο για την ελληνική κυβέρνηση να αποφύγει ένα νέο πρόγραμμα. Επιπλέον, οι συνθήκες της αγοράς έχουν βελτιωθεί αισθητά λόγω της ανάκαμψης της οικονομίας, της πολιτικής σταθερότητας στην Ελλάδα και ενός θετικού διεθνούς περιβάλλοντος.

  Ωστόσο, αυτό το θετικό περιβάλλον δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο. Αν και δεν είναι το βασικό σενάριο της Markit, εκτιμά ότι η πιθανότητα να ζητήσει η Ελλάδα και να της χορηγηθεί, προληπτική πιστωτική γραμμή, δεν είναι αμελητέα.

  Μετά από περισσότερα από οκτώ χρόνια, υπάρχει πραγματική προοπτική η Ελλάδα να μην χρειαστεί να μπει σε ένα νέο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής. Η οικονομία της χώρας έχει αρχίσει και αναπτύσσεται, οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν μειωθεί σημαντικά και η πολιτική κατάσταση παρέμεινε πιο σταθερή από ό,τι πολλοί φοβούνταν, όπως επισημαίνει η εταιρεία παροχής χρηματοοικονομικών πληροφοριών και υπηρεσιών, η οποία είναι γνωστή για την παροχή των στοιχείων των μεταποιητικών δεικτών PMI διαφόρων χωρών.

  Ωστόσο, τονίζει, ότι αυτή η θετική εικόνα θα μπορούσε να αλλάξει πολύ γρήγορα και η πορεία προς την έξοδο διάσωσης συνεπάγεται με πολλαπλές προκλήσεις.

  Πρώτον, οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να περάσουν χωρίς προβλήματα τα stress tests τα οποία δημοσιεύονται στις αρχές Μαΐου. Επίσης, πρέπει να ολοκληρωθεί η καθόλου εύκολη τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσης, η οποία περιλαμβάνει την εφαρμογή πολλών μέτρων που ενδέχεται να είναι πολιτικά δύσκολο. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν το πρόγραμμα οδηγηθεί σε παράταση πέραν του Αυγούστου, ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος για διαπραγματεύσεις. Επιπλέον, για να υλοποιηθεί μια "καθαρή" έξοδος, η οικονομική ανάκαμψη που ξεκίνησε το 2017 πρέπει να συνεχιστεί.

  Οποιεσδήποτε ανησυχίες για οπισθοδρόμηση της Ελλάδας σχετικά με τις μεταρρυθμισμένες ή την υποχώρηση από πολιτικές που αποσκοπούν στη μείωση του δημόσιου χρέους της, θα έχουν πιθανό αρνητικό αντίκτυπο στη ζήτηση για τα ελληνικά ομόλογα και θα οδηγήσουν σε αυξανόμενες πιέσεις ρευστότητας. Έτσι, η ικανότητα της Ελλάδας να αυτοχρηματοδοτηθεί από τις αγορές ομολόγων μπορεί να πέσει σε "τοίχο" εάν επιδεινωθούν οι διεθνείς συνθήκες.

  Η απόφαση των επίσημων πιστωτών σχετικά με το εάν θα δοθεί περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους ενδέχεται επίσης να έχει αντίκτυπο στη ζήτηση για τα ελληνικά ομόλογα, σημειώνει η Markit. Ένα υγιές μαξιλάρι μετρητών – η ελληνική κυβέρνηση έχει ως στόχο να διαθέτει ένα αρκετά μεγάλο cash buffer γα να καλύψει δεκαοκτώ μήνες πληρωμών χρέους - θα βοηθήσει στη διαχείριση της βραχυπρόθεσμης μεταβλητότητας της αγοράς, αλλά δεν θα προστατεύσει πλήρως την ελληνική οικονομία από ένα επιδεινούμενο διεθνές περιβάλλον.

  Αν η οικονομία συνεχίσει να αναπτύσσεται, αν η τέταρτη αξιολόγηση προχωρήσει ομαλά και οι συνθήκες της αγοράς παραμένουν θετικές, η απόφαση για το αν θα επιδιωχθεί μια καθαρή έξοδος ή θα ζητηθεί μια προληπτική πιστωτική γραμμή θα είναι μία καθαρά πολιτική επιλογή. Μια ελληνική έξοδος από το μνημόνιο θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα ότι η χώρα έχει αρχίσει να ανακάμπτει μετά από μια δεκαετή κρίση και η κυβέρνηση έχει ισχυρά κίνητρα να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο.

  Ωστόσο, όπως προειδοποιεί η Markit, μια "καθαρή" έξοδος δεν είναι δεδομένη και οι παράγοντες που μπορεί να υποδηλώσουν ότι η Ελλάδα δεν είναι σε καλό δρόμο για να επιτύχει το στόχο της, περιλαμβάνουν  σημαντικές διαφωνίες στο συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κατάρρευση της κυβέρνησης), η αδυναμία της Ελλάδας να περάσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις / μέτρα για την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης, η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα και η στάση ρήξης από τους Έλληνες αξιωματούχους, παρόμοια με αυτήν του 2015, γεγονός που θα περιπλέξει τις σχέσεις με τους διεθνείς πιστωτές και θα προκαλέσει ανησυχία στην αγορά και εκτόξευση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων.

  Επίσης, μια καθαρή έξοδος δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν κίνδυνοι. Οι τράπεζες, οι οποίες εξακολουθούν να δέχονται πιέσεις από τα αυξημένα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τα χαμηλά επιτόκια καταθέσεων, απολαμβάνουν επί του παρόντος ένα waiver που τους επιτρέπει να χρησιμοποιούν collateral για πράξεις ρευστότητας της ΕΚΤ, παρά το γεγονός ότι η αξιολόγηση της χώρας είναι κάτω του επενδυτικού βαθμού.  Αυτό το waiver είναι πολύ πιθανό να αποσυρθεί αν η Ελλάδα δεν έχει μπει σε πρόγραμμα προσαρμογής.

  Αν και η Ελλάδα θα πρέπει να συμμορφωθεί με τη στενή εποπτεία μετά το πρόγραμμα, μια καθαρή έξοδος μπορεί να αυξήσει τις ανησυχίες της αγοράς για τη δέσμευση της Ελλάδας να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις και να πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους, εκτός των περιορισμών ενός επίσημου προγράμματος. Πολλά προηγούμενα μέτρα, όπως ο εξορθολογισμός του δημόσιου τομέα και η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και του συνταξιοδοτικού, ήταν εξαιρετικά αμφισβητούμενα και κοινωνικά μη δημοφιλή, γεγονός που συνέβαλε σημαντικά στη σημαντική πτώση της δημοτικότητας του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, υπάρχει μία ρεαλιστική πιθανότητα ότι οι ΣΥΡΙΖΑ / ΑΝΕΛ ή η Νέα Δημοκρατία ή οποιοδήποτε άλλο κόμμα βρεθεί στην εξουσία, θα προσπαθήσει να οπισθοχωρήσει ή τουλάχιστον να επιβραδύνει σημαντικά την μεταρρυθμιστική ατζέντα, ιδιαίτερα εν όψει εκλογών.

  Αν και δεν αποτελεί το βασικό σενάριο της Markit, εκτιμά ότι η πιθανότητα να ζητήσει η Ελλάδα και να της δοθεί πιστωτική γραμμή από τον ESM, είναι ισχυρή.  Μια πιστωτική γραμμή από τον ESM (προληπτική ή ενισχυμένη) θα επιτύχει μια καλή ισορροπία μεταξύ της εκπλήρωσης του στόχου της ελληνικής κυβέρνησης να βγει από το τρέχον πρόγραμμα και να παράσχει κάποια σιγουριά στις αγορές. Μια πιστωτική γραμμή θα βοηθούσε επίσης τις τράπεζες να χρησιμοποιούν τις εγγυήσεις για να έχουν πρόσβαση σε φθηνές πράξεις χρηματοδότησης της ΕΚΤ και έτσι οι αποδόσεις των ομολόγων θα κινούνταν πολύ χαμηλότερα σε σχέση με το σενάριο καθαρής εξόδου. Το κύριο εμπόδιο για το σενάριο της πιστωτικής γραμμής είναι η τρέχουσα απροθυμία της κυβέρνησης να υπογράψει ένα νέο μνημόνιο. Ωστόσο, είναι πιθανό να υποστηρίξει ότι τήρησε την υπόσχεσή της να βγάλει τη χώρα από το μνημόνιο και να προχωρήσει σε μία άλλους είδους συμφωνία. Έτσι, καταλήγει η Markit, εξακολουθεί να είναι πιθανό η ελληνική κυβέρνηση να αλλάξει γνώμη και να ζητήσει πιστωτική γραμμή πριν από τον Αύγουστο, παρά την επιμονή της σήμερα ότι η καθαρή έξοδος είναι ο μόνος στόχος της.

  Ελευθερία Κούρταλη

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων