Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 24-Απρ-2018 08:34

  Ανεβάζουν ταχύτητα οι κρατήσεις στον Τουρισμό

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Συνεχίζεται το θετικό "σερί" στην τουριστική ζήτηση από τις βασικές αγορές αγορές του εξωτερικού, με τα τελευταία στοιχεία που επεξεργάστηκε το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων αναφορικά με τον προγραμματισμό των αεροπορικών εταιρειών να προμηνύουν πως η σεζόν- που για τους περισσότερους δημοφιλείς προορισμούς έχει ήδη ξεκινήσει- θα είναι ακόμη καλύτερη από την περσινή χρονιά, όταν επίσης καταγράφηκε ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών και στα έσοδα.

  Σύμφωνα με τη μελέτη του Ινστιτούτου, βάσει του προγραμματισμού των θέσεων των αεροπορικών εταιρειών μέχρι και τις 31 Μαρτίου για τη θερινή περίοδο, η αύξηση στα περιφερειακά αεροδρόμια σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά στοιχεία για το 2017 αγγίζει το 18%.

  Αξιοσημείωτες είναι οι αυξήσεις που καταγράφονται από τις αγορές της Γερμανίας (+34% -946 χιλ. θέσεις), του Ηνωμένου Βασιλείου (+13% -449χιλ.), της Πολωνίας (+56% -464 χιλ.), της Ιταλίας (+14% -159χιλ.) και της Γαλλίας (+15% -126χιλ.), ενώ στον αντίποδα μείωση καταγράφεται μόνο από τις αγορές της Ρωσίας ( -8%, 109χιλ. θέσεις) και της Βουλγαρίας (-51%, -7χιλ.).

  Όπως βέβαια αναφέρεται στη μελέτη, αν και προοιωνίζεται νέο ρεκόρ αφίξεων για τον ελληνικό τουρισμό, θα πρέπει να επισημανθεί ότι αφενός ο προγραμματισμός αλλάζει διαρκώς καθώς εξελίσσεται η σεζόν, αφετέρου οι αφίξεις υπολείπονται του αριθμού θέσεων, αναλόγως της πληρότητας των αεροπλάνων.

  Τα στοιχεία για τον προγραμματισμό που είχαν δοθεί μέχρι τέλος του Ιανουαρίου έδειχναν άνοδο 21% για το σύνολο των περιφερειακών αεροδρομίων από τις 17 πιο σημαντικές αγορές- "δεξαμενές" ξένων τουριστών, ποσοστό που μεταφραζόταν σε 3,558 εκατ. περισσότερες προγραμματισμένες θέσεις σε σύγκριση με πέρσι τον Ιανουάριο. Συνολικά, οι προγραμματισμένες θέσεις έφταναν τα 20,2 εκατ. (από την ανάλυση εξαιρείται το αεροδρόμιο της Αθήνας). Όσον αφορά τις αφίξεις από τη Ρωσία, ο προβληματισμός συνεχίζει να διατηρείται, όμως στελέχη του τουριστικού χώρου τηρούν ακόμη στάση αναμονής, καθώς οι Ρώσοι τουρίστες παραδοσιακά προχωρούν σε last minute κρατήσεις και κλείνουν τα τουριστικά πακέτα τον Απρίλιο και το Μάιο.

  "Σημαντικό ρόλο για την αυξημένη ζήτηση αεροπορικών θέσεων παίζει το θετικό οικονομικό κλίμα στις αγορές μας. Παρά το ότι τις τελευταίες εβδομάδες διαφαίνεται μια ανακοπή ή μερική αναστροφή των θετικών τάσεων, θεωρούμε ότι η όποια επίπτωση θα φανεί το 2019, ειδικά για αγορές που κλείνουν νωρίς τις διακοπές τους” συμπεραίνει η μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ.

  Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος για την πορεία των τουριστικών εσόδων φέτος, δείχνουν άνοδο το πρώτο δίμηνο. Πιο συγκεκριμένα, την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά 4,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017 και διαμορφώθηκαν στα 305 εκατ. ευρώ. 

  Βασιλική Κουρλιμπίνη
  vicky.kourlibini@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων