Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 23-Απρ-2018 12:41

  "Τρύπα" μισού δισ. ευρώ στο κονδύλι του φαρμάκου

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  "Τρύπα" μισού δισ. ευρώ στο κονδύλι του φαρμάκου

  Την άμεση αύξηση της δημόσιας εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ κατά 300 εκατ. ευρώ (ή εναλλακτικά τη θέσπιση ειδικού κονδυλίου για τους ανασφάλιστους και τα εμβόλια) και παράλληλα την αύξηση του προϋπολογισμού των δημόσιων νοσοκομείων κατά 200 εκατ. για φάρμακα ζητούν από το υπουργείο Υγείας οι φαρμακευτικές με βάση τον όγκο της συνταγογράφησης, αλλά και προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των πολιτών.

  Οι επιχειρήσεις του κλάδου κρούουν για ακόμη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου, σημειώνοντας πως ο ελλειμματικός δημόσιος προϋπολογισμός για το φάρμακο οδηγεί σε συνεχείς υπερβάσεις, τις οποίες στη συνέχεια καλούνται να καλύψουν μέσω του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής (claw back) με αποτέλεσμα να έχουν βάλει "φρένο" σε προγράμματα ανάπτυξης και επενδύσεων στην ελληνική αγορά.

  Οι φαρμακευτικές εκτιμούν πως και αυτή η χρονιά θα είναι εξίσου δύσκολη, αφού το "κλειστό" όριο του ΕΟΠΥΥ παραμένει στα 1,94 δισ. ευρώ, στο ίδιο ύψος με το 2017, ενώ ο προϋπολογισμός του ΕΣΥ βαίνει μειούμενος. Πέραν όμως των στενών ορίων στο κονδύλι του φαρμάκου, από φέτος τα νέα καινοτόμα σκευάσματα που έρχονται στην ελληνική αγορά θα περνούν από αξιολόγηση προκειμένου να αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία (να ενταχθούν δηλαδή στη θετική λίστα).

  Σύμφωνα με το Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, το claw back του  2017 έφτασε στα 487 εκατ. ευρώ, όταν το αντίστοιχο ποσό το 2016 ήταν 450 εκατ. Ταυτόχρονα το rebate (αναγκαστικές εκπτώσεις) ανήλθε σε 415 εκατ. τη χρονιά που πέρασε, όταν το 2016 ήταν 300 εκατ. Συνολικά η επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις του φαρμάκου ξεπέρασε τα 1,2 δισ. ευρώ και παράγοντες της φαρμακευτικής αγοράς προβλέπουν πως φέτος το έλλειμμα θα είναι ακόμη υψηλότερο. Είναι δε ενδεικτικό πως μόνο τον Ιανουάριο  η υπέρβαση σε σχέση με το κλειστό κονδύλι του ΕΟΠΥΥ ήταν 53,3 εκατ. ευρώ, δηλαδή 17,4 εκατ. περισσότερα σε σύγκριση με  τον Ιανουάριο του 2017.

  Όπως σημειώνει ο ΣΦΕΕ, παρά τη συνεισφορά του φαρμακευτικού κλάδου στην εθνική οικονομία, την ανάπτυξη και τη δημιουργία προστιθέμενων αξιών για τη χώρα, ο χώρος έχει δεχθεί ασύμμετρες πιέσεις από  το  2009  μέχρι σήμερα στο πλαίσιο των μνημονιακών παρεμβάσεων στον τομέα του φαρμάκου και οι προβλέψεις για  το 2018  είναι έντονα  δυσοίωνες.

  Τα  μέτρα που ψηφίστηκαν το 2017 για τα καινοτόμα φάρμακα, όπως το 25% με αναδρομική ισχύ, το ενοποιημένο rebate και το υψηλό clawback, δημιουργούν σύμφωνα με τις φαρμακευτικές ζήτημα βιωσιμότητας για τις εταιρίες του κλάδου και δυσχεραίνουν την πρόσβαση των ασθενών σε νέες αλλά και υπάρχουσες θεραπείες. Όπως εξηγούν, ο κλάδος σήμερα συνεισφέρει στο 1/3 της φαρμακευτικής  δαπάνης,  τέσσερις  φορές πάνω από  τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό  μέσο  όρο  και  παράλληλα  το  υψηλότερο  ποσοστό  από  κάθε  άλλο κλάδο της εγχώριας οικονομίας.

  Από την πλευρά τους, τόσο το υπουργείο Υγείας, όσο και η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, επί του παρόντος θεωρούν αδύνατη την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, κάνοντας εντούτοις λόγο για εξοικονομήσεις από τον έλεγχο των συνταγών και τη διαπραγμάτευση της τιμής των νέων φαρμάκων σε διάλογο με τις φαρμακευτικές.

  Βασιλική Κουρλιμπίνη
  Vicky.kourlibini@capital.gr

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων